Gyümölcstermelőket átverő csalók ellen emeltek vádat Somogyban

    Nem fizetett több tonna, termelőktől átvett gyümölcsért két férfi 2021 nyarán, ezért vádat emeltek ellenük – tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

     A Fonyódi Járási Ügyészség vádirata szerint a rendszeres jövedelemmel nem rendelkező két – 52 és 27 éves -vádlott négy sértettnek kajszibarack, sárgadinnye és cseresznye megvételére tett ígéretet, de a vételár kifizetése nem állt szándékában.


    A két férfi a megszerzett gyümölcsöt értékesítette, a befolyt pénzt elköltötte, az eladók számláit nem egyenlítette ki, és elérhetetlenné vált a becsapott termelők számára. Így több mint 19 millió forint kárt okozott.


    A vádlottak szervezetten követték el a bűncselekményeket, a szerepeket is felosztották egymás között. Az idősebb vádlott a korábbi munkáltatójától nála maradt bélyegzőt felhasználva, magát e cég képviselőjének kiadva valótlan tartalmú szerződéseket kötött az eladókkal. Az üzletek megkötésekor a fiatalabb vádlott is jelen volt. Úgy tett, mintha a társa által színleg képviselt vállalkozás alkalmazottja lenne, és a gyümölcs rakodásában, elszállításában, értékesítésében vett részt – közölték.


    Négyrendbeli, jelentős, illetve nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt emeltek vádat az azóta letartóztatásba került férfiak ellen. A vádhatóság azt indítványozta a bíróságnak, hogy ítélje őket végrehajtandó börtönbüntetésre és vagyonelkobzást is rendeljen el ellenük.