Furmint Február Nagy Kóstoló több mint nyolcvan pincészet boraival

    Magyarország és a Kárpát-medence számos borvidékéről érkeznek kiállítók a 14. Furmint Február Nagy Kóstolóra, amelynek során több mint 80 pincészet mintegy 200 tételével ismerkedhetnek meg a látogatók csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.

    Másfél évtizede merült fel először a furmint szőlőfajtát népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata. Ennek keretében februárban szerte az országban – sőt a határokon túl is – borkereskedők, borbárok, éttermek állítják a középpontba a furmintot, egyre több rendezvényen – emlékeztettek a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.


    Kiemelték, az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, amelyet a tradíciókhoz híven a hónap első csütörtökén rendeznek meg. Idén a kóstoló február 1-jére, a nemzetközi furmint napra esik.


    A 14. Furmint Február Nagy Kóstolóra a borászatok túlnyomó része ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is minden évben szép számmal képviselik termelők. Ezenfelül kóstolhatók lesznek többek között mátrai, soproni, pannonhalmi, sőt külföldi furmintok is.


    A szervezők külön büszkék arra, hogy a kezdeményezés már szerte Európában hasonló rendezvények életre hívására ösztönzi a furmint kedvelőit, így a Furmint Február mozgalom olyan nagyvárosokban is hirdeti a magyar borok nagyságát, mint London, Kolozsvár, Párizs, Varsó vagy Marosvásárhely – áll a közleményben.