Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Fogyasszunk több rostot, a szervezetünk hálás lesz érte!

Posted on 2023-03-272023-03-24 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Minden jóra fordul, csak egészség legyen. Szól a régi mondás, és lássuk be, van is ebben némi igazság. Hogy valami nem működik bennünk tökéletesen, azt leginkább csak akkor vesszük észre, ha valami nagyon konkrétan jelez, valami fáj. Az egészségünket, a jóllétünket ilyenkor tudjuk leginkább értékelni. És hogy vajon teszünk-e érte eleget? Ez egyértelműen rajtunk múlik.

„Vannak kiemelten fontos témák az egészséges táplálkozás és életmód kapcsán is, amelyekről néha hajlamosak vagyunk elfeledkezni” – kezdi Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője. – „Itt vannak mindjárt a rostok. A rostoknak kiemelt szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, és az immunrendszerünk megfelelő működésében is.”

Miért is van szükségünk rostokra?

A rostok nagyban hozzájárulnak egyrészt az egészséges emésztéshez, másrészt az ép bélflóra fenntartásához, ezáltal is támogatva immunrendszerünket. Ennél kicsit tudományosabban szemlélve, elmondhatjuk, hogy az élelmirostokat 2 csoportra oszthatjuk, megkülönböztetünk oldódó, és nem oldódó (oldhatatlan) rostokat. Az oldhatatlan rostok szerepe, hogy segítik az emésztést, azáltal, hogy növelik a széklet tömegét, valamint csökkentik a széklet tranzitidejét a belekben.

Oldhatatlan rostok közé tartozik például a cellulóz, hemicellulóz, ezt tartalmazzák az olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, korpák, vagy a lignin, amely a rozsban, lenben található.

„Az úgynevezett oldódó (vízoldékony) rostok szerepe is rendkívül fontos” – folytatja Zalai Noémi. – „A szív- és érrendszer védelmében játszanak nagy szerepet azáltal, hogy csökkentik a vérben a koleszterinszintet, ezen kívül segítenek a vércukorszint szabályozásában az ép bélflóra fenntartásában. Teltségérzetet adnak, emiatt hatékonyan veszik fel a harcot a túlsúly elleni küzdelemben is.”

Melyek a vízoldékony rostok?

Például az inulin, melyet a hagymafélék, csicsóka tartalmaznak, a béta-glükán, melyet pl. a zabban találunk, a pektin, amelyet a gyümölcsök, alma, birsalma, ribizli kapcsán szoktunk emlegetni, és annak számít a rezisztens keményítő is, amelyet többek között az éretlen banán, a zabpehely, vagy a főtt-lehűtött burgonya tartalmaz.

Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?

A napi szükséges rostbevitel 35-40 g között van egy felnőtt ember esetében, amely sokak számára riasztóan hangzik, nem is tudják elképzelni, hogyan lehetne ezt elérni.

„Mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy kezdje azzal, hogy minden étkezéshez fogyaszt valamilyen zöldség vagy gyümölcsfélét” – mondja Zalai Noémi. – „Ez így kézzelfoghatóbb, mintha csak annyit mondok, hogy naponta minimum 40-60 dkg zöldséget, gyümölcsöt kellene megenni, rendszeresen kellene fogyasztani teljes kiőrlésű gabonaféléket, olajos magvakat, korpaféléket. Tény, hogy az egészséges rostdús étkezéshez nagy tudatosság kell.”

A dietetikus azt ajánlja, hogy egészítsük ki táplálkozásunkat olyan rostokkal, mint például a különböző korpafélék, vagy az útifűmaghéj. Ezeket az alapanyagokat ételek készítéséhez is bátran használhatjuk. Az útifűmaghéj például palacsintatésztában is kiválóan megállja a helyét, 1 bögre liszthez adjunk 1,5 evőkanál útifűmaghéjat. A zabkorpát, búzakorpát pedig akár túrógombócba is keverhetjük. Fogyasszunk naponta olajos magvakat, teljes őrlésű gabonaféléket, rostdús gabonaköreteket. Ha pedig úgy érezzük, hogy ezt nehezen tudjuk étrendünkbe iktatni, válasszuk a Toman Vital Rost+ étrendkiegészítő italporát, mely kálciummal, D- és A-vitaminokkal dúsítva gondoskodik róla, hogy szervezetünk megkapja a napi szükséges rostmennyiséget.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:egészség, életmód, rost, rostok

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Már nem éri meg helyben fagyit készíteni a cukrászdáknak
Next Post: Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Kapcsolódó anyagaink

  • Az étrend nemcsak trend! Életet is menthet! Gasztropress
  • Az EU újabb rendkívüli intézkedésekkel támogatja a borágazatot Gasztropress
  • Hamis a megnevezés a tengeri termékek csaknem 40 százalékán egy brit elemzés szerint Gasztropress
  • Húsvét – Maradék nélkül Gasztropress
  • Az Aldi bővíti a belföldi eredetű húskínálatot a magyarországi üzleteiben Gasztropress
  • A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei Gasztropress
2023. május
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« ápr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Országos szemétgyűjtési akcióhetet szervez a Magyar Közút
  • A főbohóc tovább folytatja apja tragikus halálának megbosszulását! – #Karigerikerékpársugárúttá lesznek a metrópótló buszok egykori sávjai
  • A Volvo Trucks új biztonsági rendszereket vezet be teherautóiban
  • Nyirádon a Korda-lányok mentették meg a csapat becsületét
  • Fotókon a Mercedes-EQ EQT
  • A TP Vision és az FC Barcelona több évre szóló megállapodást kötött
  • Psoriasis és társbetegségei
  • Megjelent Steigervald Krisztián új könyve, a Generációk harca a figyelemért
  • Programozható robotokkal a jövő mérnökeiért
  • „Látjuk a jövőt!”
  • Az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® csapatáról
  • Van képünk hozzá (23.05.29.) –  Ssangyong Rexton
  • A Honda részvétele az F1-es versenyeken
  • Verstappen behúzta a Monacói Nagydíjat
  • Van képünk hozzá (23.05.28.) –  Suzuki Jimny 5 Door
  • Új szuperbaktérium-ölő antibiotikumot fedeztek fel tesztelés közben
  • Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken
  • Új új biológiai fegyverek tesztelése volt a cél
  • Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta tesztprogramban
  • A tesztidőszak tapasztalatai alapján…
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Anita és Sanyi a Mazda 6-os jubileumi kiadásával is megismerkedett
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Elsőként a Mazda CX-5-ben
  • Mazda 6 20 TH Anniversary
  • Itt kapható Budapest legnagyobb gyrosa Gasztropress
  • Csúcstechnológiás grill, ami kis helyen is elfér Gasztropress
  • Körített túró Gasztropress
  • Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai Gasztropress
  • Csak a Mentes Őszi Vásár Gasztropress
  • Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 díjat Gasztropress
  • Olívakrémmel töltött pulykamellrolád Gasztropress
  • A ketogén diéta legfontosabb szabályai Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.