Feketeribizlis smoothie

Nyáron a nehéz reggelik helyett sokkal jobban eshetnek a gyümölcsökből, tejből és joghurtokból készült smoothie-k, amelyek ráadásul könnyebben is emészthetők. „A ’60-as években a smoothie még inkább csak gyümölcsökből és jégkásából állt, manapság azonban tejjel és joghurttal is elkészíthetjük, így finom és tápáló reggeliként is funkcionálhatnak” – emelte ki Simon László, a Sage termékmenedzsere.

Feketeribizlis smoothie

A feketeribizli szezonja ugyan leginkább nyár elején van, de fagyasztott formában egész évben lehet kapni. Feltételezések szerint az első feketeribizli töveket a XIV. században hozták Európába a Földközi-tenger környékéről, azóta jelen van kontinensünkön. A zamatos gyümölcs rendkívül hasznos élettani hatásokkal bír, mert kevés cukrot, ámde sok rostot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az emésztőfunkciók megfelelő működéséhez. A benne lévő nagy mennyiségű C-vitamin miatt pedig kiváló immunerősítő, míg B2 vitamin tartalma segíti a zsírsavak lebontását és a méregtelenítést.

Elkészítéséhez szükség van:

  • 250 g feketeribizlire
  • 1 darab kis gyömbérre
  • 1 zöldalmára
  • 1 banánra
  • 1 kis kanál eritritolra, vagy xilitre, esetleg ezek helyett mézre

Elkészítéséhez először is folyó víz alatt meg kell most a ribizlit és az almát, majd érdemes meghámozni a gyömbért és az zöldalmát. Utóbbinál fontos a magokat is kiszedni, mert bár a smoothie mixer feldarabolná azokat, de az almamagok nem kölcsönöznének kellemes ízt az italnak. Ezután nincs más hátra, mint az összetevők összeturmixolása egészen addig, amíg nem lesz egy szép textúrája a smoothie-nak.