Ettől függ mennyi buborék van egy szénsavas frissítőben

A legtöbb szénsavas ital a nyári melegben fogy. Nem nehéz kitalálni miért, hiszen az üdítő pezsgésnek nagyon nehéz ellenállni akkor, amikor magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Nem vagyunk egyformák van, aki enyhén bubisan van, aki pedig a lehető legszénsavasabban szereti a nyári frissítőket fogyasztani. De vajon mitől függ, hogy mennyire szénsavas egy ital?

A SodaStream szénsavasító készülékek szénsavasító patronnal rendelkeznek. Ezek felelnek azért, hogy a szénsav buborék formájában bejusson a BPA-mentes, többször használható, nyomásálló szénsavasító palackba. Hogy mennyire lesz szénsavas egy ital, azt a SodaStream felhasználók saját maguk dönthetik el, mivel igényeiknek megfelelően végezhetik el a szénsavasítást. Egyes készülékek mechanikus szabályozó gombbal rendelkeznek, míg a Spirit One Touch esetében három előre beállított program lehetőség közül lehet választani.

Az, hogy mennyi buborék van egy szénsavas italban, nagyban függ attól, hogy mennyi szénsav került bele. Egy átlagos szénsavas italban 6-8 gramm szén-dioxid van literenként, míg az előre szénsavasított szikvíz 7-8 g/l értékkel rendelkezik. „Az otthon készített szénsavas vizet csak azért nem lehet „szikvíznek”, vagy szódavíznek hívni, mert ha valaki ennél kevesebb szénsavval is beéri, akkor értelemszerűen kevesebb szénsavat fog beleengedi az elkészítendő italba. Nem vagyunk egyformák, akad olyan fogyasztó, aki az enyhén bubis víztől van, aki pedig a szénsavban gazdag italtól kapja meg azt a felfrissülést, amire vágyik” – tette hozzá Széll-Szőke Krisztina.

Értelemszerűen minél magasabb a szénsav-tartalma egy üdítőnek, annál több a buborék benne. A szénsavasítás során ugyanis ez a színtelen, szagtalan gáz nagy nyomáson kerül bele a vízbe, vagyis tulajdonképpen túltelítődik vele. A szénsavas italok buborék tartalmát ennek ellenére nagyon nehéz megállapítani. Becslések szerint egy 2,5 dl pohárban lévő sörben például legalább kétmillió buborék is fellelhető. „Nem csoda, ha a szénsavasítás szakértője, a SodaStream egy időben még alternatívát is tudott kínálni az otthoni sörkészítésre” -tette hozzá a SodaStream termékmenedzsere.

Érdekesség, hogy nemcsak a vízhez adott szén-dioxid mennyisége, hanem a víz hőmérséklete is nagyban meghatározza, hogy mennyire lesz szénsavas egy ital. Egy 0 fokos víz például rendkívül szénsavassá tehető, míg egy 60 fokos, tehát meleg víz pedig szinte egyáltalán nem szénsavasítható. Az arany középút a 4 Celsius fokos víz, mert ezen a hőmérsékleten a legsűrűbb, ilyenkor tudja megkötni a legtöbb CO2-őt. A SodaStream éppen ezért azt javasolja, hogy ha valaki nagyon szénsavas vizet szeretne előállítani, akkor a csapvízzel vonalig töltött SodaStream palackot a szénsavasítást megelőzően tegye hűtőszekrénybe.

A szénsavasító patron minden esetben a megvásárolni kívánt SodaStream készülék része. Egy ilyen széndioxid gáztöltettel 60-80 liternyi szénsavas víz készíthető odahaza. Vagyis minden adott ahhoz, hogy egy fülledt nyári estén megkíséreljük megszámolni a buborékokat a poharunkban.