Elnököt választott a Vetőmag Szövetség

    Újabb 5 évre Takács Gézát választotta elnöknek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – közölte az MTI-vel pénteken a szervezet.

    Az újraválasztott elnök 2007 óta vezeti a Vetőmag Szövetséget, amelynek a 2028-ig tartó ciklusban Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és Vida Gyula az alelnökei. Takács Géza a küldöttgyűlés előtt eredményesnek nevezte az összefogásukat a partnerszervezetekkel és irányító hatóságokkal, ezzel magyarázta, hogy az elmúlt évek nehéz ügyeiben előre tudtak lépni – írták.


    Az elnök szerint a következő évek sem lesznek könnyebbek, a vetőmagszakmának alkalmazkodnia kell a kihívásokhoz. A globális felmelegedés már megállíthatatlan, az éves középhőmérséklet emelkedése különösen aggasztó. Ilyen körülmények közepette kell környezetváltozáshoz alkalmazkodó, jól teljesítő vetőmagokat előállítani – tette hozzá.


    Az 1993-ban alakult Vetőmag Szövetségnek 1153 tagja van. A közlemény szerint az élelmiszerlánc első lépcsőjének számító vetőmagtermesztés világszinten is meghatározó ágazat. Magyarországon mintegy 110 ezer hektáron termelnek vetőmagot, az előállítás összértéke évente 190 milliárd forint, a kivitel 120 milliárd forint, a legjelentősebb vásárlók az Európai Unió és a Független Államok Közösségének országai.