Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Elrajtolt a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe programsorozat

Posted on 2019-06-04 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

A hétvégén elindult a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe programsorozat, amellyel június négy hétvégéjén találkozhatnak az érdeklődők Budapesten.

A hétvégén kezdetét vette a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe, amely programsorozat a játékosság és az Európai Friss Kalandok mesevilág megidézésével szeretne változtatni azon, hogy hazánkban a kisgyermekes háztartások fogyasztják a legkevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt. Júniusban a Generali Gyerek Sziget négy hétvégéjén interaktív és játékos programokkal, a gyermekek sajátos nyelvén viszik közelebb hozzájuk az egészséges táplálkozást.

A gyermekekhez a játékosságon keresztül vezet az út, a legkisebbek számára bármi érdekes tud lenni, ami a nyelvükön szól hozzájuk; ez a zöldség- és gyümölcsfogyasztás esetében is igaz. Sok szülő azzal szembesül azzal, hogy gyermeke nem rajong, ha zöldséget vagy gyümölcsöt kell ennie.  Ugyanakkor a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészség alapja, ezért már minél fiatalabb korban szükséges belecsempészni a gyermekek életébe. A programhoz készült 2016-os Gfk-kutatás is kimutatta, hogy hazánkban a kisgyermekes családok fogyasztják a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt. Emellett az is elgondolkoztató, hogy mi magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása is igazolja, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott. Szakértők szerint az egyik legkifizetődőbb módja, hogy a kedvezőtlen tendenciát megfordítsuk, ha játékosan, már kicsi korban meghozzuk a gyermekek kedvét a zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Frutti és Veggi ismét akcióba lendül a Generali Gyerek Sziget hétvégéin

Az Európai Friss Kalandok program keretében megrendezésre kerülő Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe játékosan kívánja közelebb vinni a gyerekekhez a zöldségek és gyümölcsök szeretetét, a program mesevilága, Vegapolis és két hőse, Frutti és Veggi segítségével. A Generali Gyerek Sziget négy hétvégéjén, június 1-23. között megrendezésre kerülő Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepére kilátogatók olyan interaktív és játékos programokkal találkozhatnak az Európai Friss Kalandok standjánál, amelyek a gyermekek érzékszerveit (látás, szaglás, tapintás, hallás) igyekeznek bevonni a zöldségek és gyümölcsök megismerésének folyamatába.

„Az aktivitás célja, hogy közelebb vigye a gyermekekhez a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Ezért az idei esemény keretében idény zöldségekből és gyümölcsökből saslikot és salátát készíthetek, érzékébresztő workshoppal, színezőfoglalkozással, gyümölcspompon-készítéssel, virtuális valóság játékkal – amiben egy mágikus dongó hátán repülve utazhatnak Vegapolisba –, fotófallal valamint az idei év nagy újdonságaként egy külön Európai Friss Kalandok témájú, a program tematikájára szabott tánckoreográfiával is várja a családok legkisebb tagjait Frutti és Veggi. Idén a Gyerek Szigethez kapcsolódóan Európai Friss Kalandok rajzpályázat is indult, a 6-10 és a 11-14 éves korosztály számára, ahol a gyerekek szabadjára engedhették a fantáziájukat zöldségek és gyümölcsök kapcsán.” – mondta a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe nyitóeseményén dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Az Európai Friss Kalandok rajzpályázatra több mint 100 pályázat érkezett, a gyermekek a saját zöldség és gyümölcs szuperhősüket illetve a családjukat rajzolták le Vegapolisban, az Európai Friss Kalandok mesés világában.

Görbicz Anita és Vincze Ottó is a játékosság erejében hisz

Vincze Ottó és Görbicz Anita, a program idei nagykövetei egyetértenek abban, hogy a sport és az egészséges táplálkozás között sok hasonlóság fedezhető fel. Egyiket sem lehet igazán korán elkezdeni, és mindkét terület megszerettetéséhez a játékosságon keresztül vezet az út. „Ahogyan a sportban az első lépéseket a játékosságon, az adott sporthoz kötődő játékokon keresztül kell megtenni, úgy ezt a párhuzamot az egészséges táplálkozás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén is megfigyelhetjük. Anitával kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy ne csak a saját, de mások családjának egészsége megóvása érdekében is sokat tegyünk. Ezért álltunk idén az Európai Friss Kalandok program mellé, amely a közös játék örömén keresztül szól a gyermekekhez és ismerteti meg velük a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Mi arra buzdítunk minden szülőt, nagyszülőt, hogy vegyenek részt közösen az Európai Friss Kalandok programjaiban, és éljék át együtt a friss zöldségek és gyümölcsök erejét.” – mondta Vincze Ottó korábbi válogatott labdarúgó. Görbicz Anita ötszörös Bajnokok Ligája-győztes és a világ legjobbjának megválasztott kézilabdázó hozzátette: amellett, hogy az étkezés során odafigyelnek arra, hogy már a zöldségek és gyümölcsök beszerzésének folyamatától kezdve az elkészítés különböző fázisaiba bevonják közös gyermeküket, Boldizsárt, úgy egyéb játékos ötletekkel is próbálják beilleszteni kisfiúk mindennapi életébe az egészéges ételeket. „Ha zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk adni a kisfiunknak, azt leginkább kétféleképpen tudjuk megvalósítani. Az egyik a játékos út, ugyanis van egy dobókockánk, aminek van piros és zöld oldala is. Elkezdünk játszani vele, és aki pirosat dob, az megeszik egy gyümölcsdarabot, aki zöldet dob, az egy zöldséget. Ez a játékos módszer nálunk nagyon bevált, ugyanis ilyenkor általában megeszünk együtt jó pár adag gyümölcsöt és zöldséget. A másik módszer, amely nálunk sikerre vezetett, hogy igyekszünk mindig Boldi szeme előtt tartani a zöldségeket, gyümölcsöket, jelen esetben az almát, ami a kisfiam nagy kedvence. Mindig van egy a kocsiban jól látható helyen, és amikor a kisfiam beül és meglátja, egyből odanyúl érte.” – osztotta meg Görbicz Anita, hogy milyen trükköket alkalmaznak otthon Vincze Ottóval, hogy becsempésszék kisfiúk, Boldizsár életébe a zöldségeket és gyümölcsöket.

Háttérinformáció:

Az INTERFEL 1976-ban létrehozott francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet, amely a frisszöldség- és gyümölcságazat szereplőit, szakértőit fogja össze, képviseli az érdekeiket a termeléstől kezdve egészen az értékesítésig. A szakmaközi szervezet célja, hogy párbeszédet folytasson a különböző ágazatok között, illetve népszerűsítse a frisszöldség- és gyümölcsfogyasztást valamint felhívja az emberek figyelmét a változatos és kiegyensúlyozott étrend fontosságára, köztük a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Az átlagostól jobb kajszibarack és közepes őszibarack termés várható idén, olcsóbb lehet a termés a tavalyinál
Next Post: Tudta-e?

Kapcsolódó anyagaink

  • Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton Gasztropress
  • Tavaly 5,8 százalékkal csökkent a húságazat teljesítménye Gasztropress
  • Az édességgyártók 10 milliárd forint feletti forgalomra számítanak decemberben Gasztropress
  • Tízezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a nyíregyházi böllérversenyen Gasztropress
  • Folyékony arany (2.) Gasztropress
  • Beérett az első magyar dinnye, elindult a szezon Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Kevesen akarják, hogy csak a haveroké legyen a Lánchíd – Egy héttel meghosszabbítják a Budapesti Lakógyűlés szavazásának határidejét
  • Újpest-városkaput is megtisztította partnereivel a BKK
  • A hétvégén csak a Batthyány tér és Békásmegyer között jár a H5-ös HÉV
  • „Zöld pokol” küldetés
  • Rövidített útvonalon jár a hétvégén a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos
  • A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja
  • A LEGO Group és Samira Wiley színész a Pieces of Me-t építi
  • Rekordsebességre gyorsult a globális felmelegedés
  • Romy érzelemdús klubslágerrel vezeti fel első szólólemezét
  • A vízparti üdülőhelyeket népszerűsíti az MTÜ
  • Dugót és légszennyezést okozva demonstráltak a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület bohócai
  • Van képünk hozzá (23.06.09.) –  Toyota Tacoma TRD Sport
  • Van képünk hozzá (23.06.08.) –  Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition
  • Kibővített kapacitás és minőségi szolgáltatások a nyári szezonban
  • Van képünk hozzá (23.06.07.) –  Megújul a Toyota Yaris
  • Pozitív doppingteszt miatt két török súlyemelőt felfüggesztettek
  • Egy zacskó bomlott le teljesen 45 nap alatt a Greenpeace és a Humusz Szövetség tesztjében
  • A dokkban végzett tesztek után folytatódik a kínai szállodahajó építése
  • Dróntaxikat teszteltek Izraelben
  • Irodát nyitott Budapesten az Amazon Web Services – tesztelhetnek az ügyfelek
  • A Honda CMX1100T Rebelre is felpattant Anita és Sanyi
  • Anita és Sanyi a Hypermotion RUNKIE 16” (“klasszikus”) rollerrel támad
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • E-Tech Renault Captur
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • Cukkinis pulykamelltekercs Gasztropress
  • podGasTroll – Laktató ebédet, gyorsan Gasztropress
  • Ne főzz külön mindenkinek, használd inkább az egységes alapanyagrendszert! Gasztropress
  • Több kárt okozhat hosszú távon a környezetnek a laboratóriumi hús, mint a marhatenyésztés Gasztropress
  • A hét mondása a facebook-ról :-D Gasztropress
  • Egész Magyarországra kiterjedő étteremválogatást tesz közzé a Michelin Guide Gasztropress
  • Túrómousse eperrel Gasztropress
  • Tények és tévhitek a szójáról Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.