Elindul az élelmiszermentő program

the word news on cubes on a newspaper

    Elindul az élelmiszermentő program – közölte az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) kedden az MTI-vel.

    Azt írták, hogy múlt hétfőn Pest vármegye területén már megkezdték az ÉMK próbaüzemű működését.


    Az élelmiszermentési program összeköti Magyarország legnagyobb karitatív szervezeteit (Baptista Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Vöröskereszt) a törvényben meghatározott kiskereskedelmi láncokkal (Auchan, Tesco, Penny, Aldi, Lidl, Spar).


    Világszerte, így Magyarországon is még mindig indokolatlanul sok élelmiszer landol a kukában, egy átlagos magyar évente 65,5 kilogramm étel kidobásáért felelős a háztartásában, ez pedig csak kicsivel jobb adat, mint az uniós átlag, amely a 70 kilogrammot is eléri – írták.


    A közlemény szerint az ÉMK célja, hogy csökkentse a magyarországi élelmiszer-pazarlást, és segítse a támogatottakat azáltal, hogy koordinálja a lejárathoz közeli, de még biztonsággal fogyasztható, tartós élelmiszerek elosztását a karitatív szervezeteknek.


    Az élelmiszer-pazarlás mérséklése azért is fontos, mert a háború és a “brüsszeli szankciók miatt” az élelmiszer-infláció jelentősen nőtt, ez pedig a rászorulókat különösen megterheli – tették hozzá.


    A kormány intézkedéseinek köszönhetően az infláció mostanra csökkenő pályára állt, az árfigyelő rendszer pedig az élelmiszerárak mérséklésével szintén az embereket segíti – olvasható az ÉMK közleményében.