Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Egy kis koffein csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát

Posted on 2021-11-132021-11-13 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

    A terhesség alatti kis mennyiségű koffeinfogyasztás csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát – állapították meg a Pennsylvaniai Egyetem kutatói, akik eredményeiket a JAMA Network Open című szaklapban tették közzé.

    “Bár az ajánlott határérték feletti fogyasztás összefüggéseit nem tudtuk vizsgálni, most már tudjuk, hogy az alacsony és közepes koffeinbevitel nem jár együtt a terhességi cukorbetegség, a preeklampszia (terhességi toxémia) vagy a magas vérnyomás megnövekedett kockázatával a várandós anyák esetében” – idézte a tanulmány vezető szerzőjét, Stefanie Hinklét, az egyetem epidemiológiai tanszékének adjunktusát az eurekalert.org tudományos ismeretterjesztő portál.


    Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) azt ajánlja, hogy a terhes nők korlátozzák a koffeinfogyasztást napi 200 milligrammnál kevesebbre.


    A koffein és az anya egészségi állapota közötti kapcsolatról azonban továbbra is korlátozottak az adatok. Hogy jobban megértsék ezt az összefüggést, a kutatók 2529 olyan várandós nő adatait vizsgálták, aki 2009 és 2013 között 12 amerikai klinikai központban magzati növekedéssel kapcsolatos kutatásokban vett részt. A résztvevők jelentették a koffeines kávé, tea, üdítő és energiaitalok heti fogyasztását. A koffein koncentrációját a résztvevők vérplazmájában is megmérték a terhességük 10-13. hetében. A kutatók ezután a koffeinfogyasztást összevetették a terhességi cukorbetegség, a terhességi magas vérnyomás és a preeklampszia klinikai diagnózisával.


    A kutatócsoport megállapította, hogy a koffeintartalmú italok fogyasztása a 10-13. heti terhesség idején nem állt összefüggésben a terhességi cukorbetegség kockázatával. A második trimeszterben a napi 100 mg koffeinig terjedő koffeinfogyasztás a cukorbetegség kockázatának 47 százalékos csökkenésével járt. Nem volt statisztikailag jelentős különbség a vérnyomás, a preeklampszia vagy a hipertónia tekintetében azok között, akik a terhesség alatt fogyasztottak és akik nem fogyasztottak koffeint.


    A kutatók megjegyezték, hogy eredményeik egyeznek azokkal a tanulmányokkal, amelyek szerint a koffein összefüggésbe hozható a jobb energiaháztartással és a zsírtömeg csökkenésével. Hozzáfűzték: nem kizárt, hogy ezek az eredmények a kávé és a tea egyéb összetevőinek, például a fitokemikáliáknak köszönhetőek, amelyek hatással lehetnek a gyulladásra és az inzulinrezisztenciára, ami a terhességi cukorbetegség alacsonyabb kockázatához vezethet.


    Hinkle szerint a korábban koffeint nem fogyasztó állapotos nőknek nem lenne tanácsos elkezdeni a koffeintartalmú italok fogyasztását a terhességi cukorbetegség kockázatának csökkentése céljából, a kutatás eredményei azonban kissé megnyugtathatják azokat az állapotos nőket, akik fogyasztanak alacsony vagy mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmazó italokat.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:babavárás, cukorbetegség, cukorbetegség világnapja, diabétesz, diabétesz világnap, egészség, életmód, JAMA Network Open, kávé, koffein, koffeinfogyasztás, táplálkozás, terhesség, terhességi cukorbetegség

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Az étrend-kiegészítők tizedénél akadtak kifogásolható eltérésekre
Next Post: Az Aldi kivon a forgalomból egy tonhalas szendvicset

Kapcsolódó anyagaink

  • A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 verseny Gasztropress
  • Nehéz helyzetben a vendéglátóipar, a topéttermek száma az elmúlt két évben mégis nőtt Gasztropress
  • “Hétindító” gasztro “tudtad-e?” (1.) Gasztropress
  • Mínima néven nyitott új mediterrán bisztró a Belgrád rakparton Gasztropress
  • “Kicsi Gesztenye” – ízletes országtorta hozzáadott cukor nélkül Gasztropress
  • Zágráb először kapott Michelin-csillagot Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Felfrissült a rendőrmotor-állomány
  • A Mercedes-Benz egyesíti a kisteherautók bérlését az autó- és lakóautó-kölcsönzéssel
  • Neuville győzelme a Szardínia-ralin, 45. a magyar kettős
  • A Debrecen Drive kiemelt partnere volt a BMW Group Gyár Debrecen
  • Egymilliós járművezetői bónusz a BKV-nál
  • #magvetőakönyvhéten
  • Ismét sikerrel zárult az idei Bridge to Benefits Mesterkurzus
  • Már az adat sem a régi, avagy újfajta védelem kell az egyre szaporodó információknak
  • A LEGO Group a női futball sztárjaival együttműködve inspirálja a gyerekeket a megállíthatatlan játékra
  • Miért veszélyesek a szürke- és fekete importból származó klímák?
  • A három szabadedzés és az időmérő után a futamot is behúzta Verstappen
  • Van képünk hozzá (23.06.04.) –  Toyota Yaris
  • Verstappen az időmérőt is simán behúzta
  • Verstappené a harmadik is
  • Kezdődjön a játék! Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS
  • A sikeres tesztidőszak után újabb kétszáz budapesti kukára kerül fedő a madarak miatt
  • Kiiktatta irányítóját egy MI-vezérelt drón egy teszt során
  • Újabb kategóriában ért el elsöprő tesztgyőzelmet a Cybex
  • Hosszú szünet után folytatódik a gravitációs hullámok tesztelése/megfigyelése
  • Több mint 50 ráktípust kimutató vérvizsgálatot teszteltek biztató eredményekkel
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Cukkinis pulykamelltekercs Gasztropress
  • Az óbudai Málna The Pastry Shop az ország legjobb cukrászdája Gasztropress
  • Különleges koktélversenyt zsűriz Solti Ádám és felesége, Berni Gasztropress
  • Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké Gasztropress
  • Ideje megismerkedni a bisztronómiával Gasztropress
  • Ne főzz külön mindenkinek, használd inkább az egységes alapanyagrendszert! Gasztropress
  • Márton-napi libanapokat tart a Magyar Pavilon a Dubaji Világkiállításon Gasztropress
  • Az élelmiszerjelölés evolúciója Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.