Édesítsük meg az ünnepeket kevesebb kalóriával

Az ünnepi időszak nem az önmegtartóztatás ideje, ha nem figyelünk, átlagosan akár három kilót is felszedhetünk ilyenkor, amit aztán januárban nem könnyű ledolgozni. Általában többet eszünk a szokásosnál, gyakrabban koccintunk egymással és nem állunk ellen a nassolásnak sem. Észrevétlenül bekapunk egy-két szaloncukrot a fáról, lecsúszik a bejglivég, elropogtatunk egy tálka aszalt gyümölcsöt vagy olajos magvat, ezek pedig mind-mind sok kalóriát tartalmaznak. Ahol lehet, ott érdemes egy picit változtatni a recepteken, például a megadottnál 10-15 százalékkal kevesebb cukor használatával. Cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén pedig a hagyományos édesítés helyett az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek jelenthetik a megoldást. Emellett figyeljünk oda a napi többszöri étkezésre, hogy ne egy-két alkalommal együk degeszre magunkat, a mértékletességre, az óvatos nassolásra és arra, hogy nem csak étkezéskor lehetünk együtt a szeretteinkkel. Egy kiadós téli séta vagy egyéb mozgással járó szabadtéri program is ugyanolyan kellemes időtöltés lehet – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Ha édesítőszerekkel készítjük az ünnepi desszerteket, az alábbiakat érdemes tudni, hogy ne okozzon csalódást a végeredmény – foglalják össze a cukorhelyettesítők tulajdonságait a dietetikusok, amelyek két nagy csoportra oszthatók: cukorpótlókra (ezek többek között: a Xilit, az Eritrit és a Szorbit), valamint energiamentes, intenzív édesítőszerekre (ide tartozik például: az Aszpartám, a Ciklamát, a Szacharin vagy a Sztívia).

Adagolás:

 • Tartsuk be a címkén szereplő útmutatót. Általában 1 teáskanálnyi cukornak 5-6 gramm, vagy 1 tabletta energiamentes édesítőszer felel meg.
 • A cukorpótlókból, mivel a cukornál kevésbé édesek, a receptben szereplőnél nagyobb mennyiségre lehet szükség.

Édességek készítése:

 • A magas cukortartalmú édességeknél (pl. habcsók) legfeljebb a cukor negyede helyettesíthető energiamentes édesítőszerekkel.
 • Cukorpótlókat használjunk minden olyan esetben, ahol a cukor tömegére is szükség van, például piskótasütésnél.

Volumen:

 • Az energiamentes édesítőszerekkel készült tészták, sütemények nem jönnek fel olyan szépen, mint a cukorral készültek, ezért használjunk több sütőport, vagy kisebb átmérőjű sütőformát.

Állag:

 • Az energiamentes édesítőszerekkel a sodók, krémek, lekvárok, dzsemek hígabbak lehetnek, mint amelyek cukorral készülnek, ezért kevés pektinre vagy zselatinra lehet szükség.

Kelt tészták:

 • Kelt tészta készítésekor az élesztőt kevés liszttel futtassuk fel, mert az édesítőszerek nem nyújtanak tápanyagot az élesztőgombák szaporodásához.

Ízesítés:

 • Az energiamentes édesítőszerek használatakor szükség lehet egyéb ízesítőkre, pl. vaníliakivonatra vagy mézre (ez utóbbi nedvesíti is a tésztát), hogy még finomabb ízt érjünk el.
 • Az aszpartám- és szacharintartalmú édesítőszerek inkább csak utóízesítésre ajánlottak.
 • A mézzel készült édességek is beleszámítanak a kalória- és a cukorbetegek szénhidrátbevitelébe.

Sütési idő:

 • Energiamentes édesítőszerekkel a sütési idő lerövidül, tortáknál 7-10 perccel; a keksz, a muffin és a brownie pedig 3-5 perccel hamarabb készülhet el.

Szín:

 • Az édesítőszerek nem karamellizálódnak, ezért nem alakul ki a süteményeknél a megszokott, szép aranybarna szín. Ha viszont a tészta tetejét kevés vajjal vagy olajjal meglocsoljuk, elősegíthetjük a barnulást. Kakaó, kávé vagy fahéj hozzáadása is segíthet.

Tárolás:

 • Mivel kiesik a cukor tartósító hatása, ezért 24 órán belül el kell fogyasztani, vagy becsomagolva, hűtőben kell tárolni az édesítőszerekkel készült élelmiszereket.

Csaknem felére csökkent az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma Magyarországon