Diós-narancsos kekszgolyók

(akár ajándékba is adhatjuk, adventi naptárba is tehetjük)

Hozzávalók:

  • 200 g hozzáadott cukormentes darált háztartási keksz
  • 200 g darált dió
  • 120 g porcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
  • 1 dl rum (elhagyható, helyette használható rumaroma vagy ennyivel több gyümölcslé)
  • 2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
  • 50 ml frissen facsart narancslé (lehet meggylé is, ha más ízvilágot szeretnénk)
  • kb. 100 g aszalt szilva

Hozzávalók a csokoládémázhoz (elhagyható):

  • 200 g magas kakaótartalmú vagy hozzáadott cukormentes étcsokoládé
  • 100 g vaj vagy margarin

Elkészítés:

Egy nagyobb keverőtálban elkeverjük a darált kekszet, a diót, a kakaóport, és a cukrot/édesítőszert. Hozzáadjuk a narancslevet és a rumot, ha használunk. Az egészet alaposan átforgatjuk, hogy a folyadék mindenhol átjárja a száraz alapanyagokat. Fél órára a hűtőbe tesszük a masszát. Eközben az aszalt szilvákat félbe/háromba vágjuk. Az alapmasszából – szükség esetén enyhén nedves kézzel – diónyi gombócokat formázunk, amelyek közepébe egy-egy darab aszalt szilvát nyomunk. Gömbölyítjük a golyókat, majd 1-2 óráig újra a hűtőben pihentetjük azokat. Ezt követően bevonhatjuk ezeket csokoládémázzal, vagy megforgathatjuk kakaóporban esetleg cukros/édesítős fahéjban is. A csokoládémázhoz gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét, adjuk hozzá a vajat/margarint, és vonjuk be ezzel a mázzal a golyókat.