Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Csomagoljunk műanyagmentesen, de mibe?

Posted on 2021-07-132021-07-13 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Éppen a „műanyagmentes” júliusban járunk, amikor az átlagosnál is több szó esik a műanyagszennyezés tarthatatlanságáról és a környezetbarát csomagolási alternatívákról. Az élelmiszeriparnak és -kereskedelemnek nagy szerepe és felelőssége van abban, hogy folyamatosan új megoldásokkal álljon elő, már csak azért is, mert a csomagolásnak élelmiszerbiztonsági okokból nem lehet búcsút inteni, sőt továbbra is a biztonság marad a fő szempont – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Miért kell a csomagolás?

  • hogy az élelmiszert hosszabb ideig lehessen fogyasztani és tovább tartson a minőségmegőrzési ideje,
  • hogy a terméket megvédjük a külső sérülésektől, szennyeződésektől, a szélsőséges hőmérsékleti hatásoktól, vagy éppen az UV-sugárzástól a szállítás és a tárolás során,
  • meg kell akadályoznia a kártevők és kórokozók bejutását az élelmiszerekbe, valamint azt is, hogy az élelmiszerekben természetes módon lejátszódó (pl. enzimatikus) folyamatok beinduljanak,
  • a vásárlók jogszabályban meghatározott kötelező tájékoztatását (fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő, felhasználási mód, származás, összetétel, tápérték-információk, allergének jelölése stb.) is a csomagoláson tüntetik fel,
  • emellett kétségtelenül marketing célokat is szolgál, többek között felismerhetővé és azonosíthatóvá teszi a terméket.

Ettől függetlenül, vagy éppen azért, mert a csomagolásnak az esetek többségében valódi funkciója van, elengedhetetlenül fontos, hogy a meglévők helyett más lehetséges, környezetkímélőbb alternatívákat keressünk.

„Az innovációnál azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a csomagolás elsődleges feladata mégis csak az élelmiszerbiztonság garantálása, amiben nem köthetők kompromisszumok. A csomagolóanyagok összetételét, illetve azt, hogy milyen élelmiszert milyen anyagba lehet csomagolni, vagyis mi, mivel érintkezhet, szigorú jogszabályok határozzák meg, annak érdekében, hogy az ételbe semmilyen, egészségre ártalmas anyag ne oldódjon bele. A csomagolóanyagok lecserélése már csak emiatt sem könnyű feladat” – mondja Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.

Műanyaghelyettesítő csomagolási trendek

  • az egyszer használatos műanyagok helyett többször használatos vagy lebomló műanyagok alkalmazása

Ha viszont ezeket nem gyűjtjük és kezeljük külön a normál műanyagoktól, akkor a két típus összekeveredése ellehetetleníti az újrafeldolgozást.

  • papír és újrahasznosított papír

A papír lehetne az egyik megfelelő alternatíva az egyszer használatos műanyagokra, azonban az előállítása szintén nagy terhet ró a környezetre, higiéniai és egyéb szempontból pedig kevesebb élelmiszer csomagolására alkalmas.

  • alga

Az elsőre talán bizarrnak tűnő zselés vízkapszula egy olyan újítás, amelynél az ivóvizet, vagy egyéb folyadékot egy átlátszó membránréteggel veszik körül. Ez a zselatinszerű burok egy természetes és ehető, emészthető polimer anyag, ami a barnamoszat és kalcium-klorid kombinációjából állítható elő. Ha a kapszulát mégsem esszük meg, akkor sincs gond, mivel hat hét alatt lebomlik a környezetben, így nem termel hulladékot sem. Tömeges elterjedését a sérülékenységéből eredő szállítási, tárolási nehézségek, valamint a termék mikrobiológiai szennyeződésének kockázata nehezíti, de például a tömeges futóversenyek alkalmával kiválthatja a frissítő pontokon műanyag pohárban felszolgált vizet és sportitalt, vagy akár a gyorséttermekben az egyadagos szószokat is lehet ebbe az ehető kapszulába csomagolni.

  • üveg

Az üveg is gyakran felmerül, mint lehetséges műanyaghelyettesítő, azonban itt sem olyan egyértelmű a helyzet. Az üveg fizikai paraméterei miatt nem szállítható környezetbarát módon a relatív nagy helyigénye és a törékenysége miatt. Az újrahasznosítása pedig sokszor azért nem lehetséges, mert nem bírják ki másodszor is az élelmiszeriparban higiéniai szempontból elengedhetetlen hőkezelést és elpattannak. Emellett a kiürült üvegek tisztítása igen sok vizet és mosószert igényel, amely szintén további környezetvédelmi aggályokat vet fel.

Akkor mégis mit tehetünk?

  • Ha élelmiszerbiztonsági szempontból lehetséges, érdemes törekedni a csomagolásmentes vásárlásra.
  • Némi előrelátással és tervezéssel napi, heti rutinná válhat a saját kulacs, üveg vagy fém ételhordó, a többször használatos, mosható vászon- vagy textilzsák, a zöldségek, gyümölcsök szállítására gyártott hálós vagy textilszütyő használata.
  • A csomagolt termékek esetében célszerű a nagykiszerelést választani, mert arányait tekintve az áruk kedvezőbb és fajlagosan a keletkező hulladék mennyisége is kisebb. Persze csak akkor, ha el is fogy a termék, és nem az élelmiszerpazarlást növeljük vele.
  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot, mert ezzel tehetünk a legtöbbet a megfelelő hulladékgazdálkodásért és az újrahasznosításért.
  • Törekedjünk a fenntartható életmódra! A fenntarthatóság azonban nem egyenlő a csomagolásmentességgel, sokkal több annál. Beletartozik többek között a fenntartható (klímavédő) étrend, az élelmiszerpazarlás csökkentése, a környezetvédelem, a hulladékcsökkentés, az újrahasznosítás és a már említett, környezettudatos csomagolóanyagokban elérhető termékek előnyben részesítése és ha lehet, a csomagolásmentes vásárlás is.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:„műanyagmentes” július, műanyagmentes, műanyagmentes csomagolás

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Széll Tamás, Veres István és Molnár Bence hazai paradicsommal “főz”
Next Post: Budapestre látogattak a Josper nemzetközi grillmesterei

Kapcsolódó anyagaink

  • Fél év felkészülési időt kaptak a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók a kötelező Ntak-adatszolgáltatásra Gasztropress
  • minőségi és jelölési hibákat találtak gesztenyekészítmények vizsgálatánál Gasztropress
  • A Belvárosi Sörfesztiválon ünnepli 180. szülinapját a Pilsner Urquell Gasztropress
  • Minden kilencedik ember éhezik a világon Gasztropress
  • Tudta-e? Gasztropress
  • Magyarországon is megjelent a paradicsomot károsító új vírus Gasztropress
2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Az autógyártók közül a Toyotának van a legtöbb női vásárlója
  • 2023-ban számtalan program várja az élménymotorozás szerelmeseit
  • Eredeti alkatrészek gyors és öreg Toyotákhoz
  • Így változik a parkolási rend a PENNY egyes áruházainál!
  • Lezárásokra kell számítani a Puskás Aréna környékén
  • A streaming hozza a hangfelvételipar legtöbb bevételét
  • Családi hétvége a Városligetben
  • Kezdődik a Reflex5!
  • Meghosszabbították a 16. KAFF nevezési határidejét
  • Parov Stelar Debrecenben
  • Van képünk hozzá (23.03.23.) – Alpine A110 S
  • Van képünk hozzá (23.03.22.) – MG4
  • Petőfi Sándor kutyája éve még BKV-zni is megtanult
  • Van képünk hozzá (23.03.21.) – Bronco
  • Neves társaságba került Alonso a századik dobogós helyezésével
  • A hétvégén tesztelik a biztonsági rendszereket
  • A teszteredmények után az ADAC veszélyesnek tart hét nyári abroncsot
  • A Toyota Highlander így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • Táborfalván tesztelik a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyvereket
  • A Mustang név “meggyalázása” jól teljesítette IIHS töréstesztet
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Az e-Power után röviden az e-Pedálról is
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • És, ez, nem vicc!!! Miseborral segíti Magyarország az ukrajnai hívő közösségeket Gasztropress
  • Április 30-ig további folyamatos és jelentős élelmiszer áremelkedésre kell számítanunk! Gasztropress
  • Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai Gasztropress
  • Íme a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai Gasztropress
  • Pff… Vegánoknak is érdekes lehet az új hentesvetélkedő Gasztropress
  • A BiOrganik Kft. visszahívta Naturmind fekete szezámmagját Kinekeszelma
  • Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete Gasztropress
  • Fővárosi vendéglátóhely működését függesztette fel a Nébih Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.