Csökkenti az adminisztrációs terheket az új bortörvény

    Az új bortörvény alapvető célja az adminisztrációs terhek csökkentése, a borágazat jelenlegi papíralapú ügyintézését elektronikus rendszer váltja fel, amely egyúttal a korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatgazdálkodást tesz lehetővé a hatósági feladatokat ellátó szervezetek számára – hangsúlyozta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerdai közleményében, az Országgyűlésnek kedden benyújtott, a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslat kapcsán.

    A HNT értékelése szerint az ePincekönyv projekt a mezőgazdaság digitalizációs folyamatának fontos állomása, amely hozzájárul az összetett adminisztráció egyszerűsítéséhez. Kiemelt célja a jelenlegi, egymást átfedő adatszolgáltatási kötelezettségekből fakadó adatduplikációk megszüntetése.


    Az új bortörvény megerősíti és új jogköröket biztosít a hegyközségi rendszer számára, így az az ágazati irányítás alappillérévé válik. Új szakmai és közigazgatási jogkörökkel bővül a hegyközségi szervezet, az egyablakos ügyintézés megerősíti a hegybírók közigazgatási és ellenőrzési szerepét – fejtette ki a közleményben Brazsil Dávid, a HNT főtitkára.


    A borágazat feladata és felelőssége, hogy az új szabályrendszerben rejlő lehetőségeket kihasználja, és szakmai tartalommal töltse meg azokat – emelte ki Légli Ottó, a HNT elnöke.


    A közleményben ismertetik, hogy egyes területeken a tervezett változás akár 90 százalékkal is csökkentheti az adminisztrációra fordítandó időt, hatékonyabbá teheti az ellenőrzést, hozzájárulhat a magyar borok minőségi javulásához, és erősítheti a földrajzi árujelzők védelmét.

    Az elektronikus ügyintézés alapját jelentő ePincekönyv nyilvántartási és ügyintézési rendszere várhatóan 2021 nyarán kezd működni – jelezte a HNT.