Budapesten mutatkozik be a Badacsonyi Borvidék

A Badacsonyi Borvidék csaknem negyven pincészete, gasztronómiája és turisztikai szolgáltatói is bemutatkoznak a Badacsony New Yorkban elnevezésű borkóstolón szombaton a budapesti New York Palotában.

    Az immár hagyományosnak számító, borvidéki sétálókóstolót immár kilencedik alkalommal hirdetik meg a fővárosban – idézték fel a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

    Mint hangsúlyozták, a Balaton-felvidék egyik legkedveltebb borvidékén a talaj és a napfény, a Balaton víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az ott élő emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé.
 

   A borkóstolóra érkezők a kiállítók borain keresztül a Badacsonyi Borvidék összes fontosabb termőhelyét megismerhetik, hiszen a New York Palota Roma-termében egyaránt felvonulnak a Badacsony-hegy, a Szent György-hegy, a Kisörsi-hegy, az Ábrahám-hegy, a Tóti-hegy, a Csobánc és a Hajagos-hegy ismert és feltörekvő pincészetei.
 

   A kiváló borok mellett a borvidék egész évben változatos programokkal, hangulatos szállásokkal várja a látogatókat. A kiállítók között ezért ott lesznek a legismertebb szálláshelyek, programhelyszínek, kézműves termelők, vendéglátóhelyek is, amelyek a borokhoz illő finomságokkal készülnek – közölték a szervezők.
 

   A badacsonyi borok iránt mélyebben érdeklődőket idén is két mesterkurzus várja: Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus Badacsonyi “Hegylakók” című előadásán a különleges hegyborokon keresztül mutatja be a borvidék finom különbségeit, majd Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház executive chef-je a badacsonyi bor és kenyér kapcsolatába vezeti be a közönséget.