Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Az Élelmiszerbank 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg tavaly

Posted on 2020-02-032020-02-03 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

    Mintegy 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg a megsemmisüléstől és juttatott el a rászorulóknak tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesület – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

    Mint írják, a kidobástól tavaly megmentett több mint 550 kamionnyi élelmiszer gyártó és kereskedő cégektől származott. A megmentett termékek összértéke eléri a 7,5 milliárd forintot és csaknem 300 ezer nélkülözőnek jelentettek segítséget a mindennapokban, közülük sokan napi szintű ellátást kapnak. A megmentett élelmiszerek között van pékáru, zöldség, gyümölcs, tejtermék, húsáru, konzerv, édesség és egyéb hosszú lejáratú élelmiszer.


     A közlemény kitér arra is, hogy az élelmiszerfeleslegek megsemmisítése komoly terhet ró környezetünkre, a bomlás, az égetés során keletkező gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer megtermeléséhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet.


    Az összegzés szerint a 11 ezer tonna élelmiszer megmentésével 27 ezer 500 tonna szén-dioxid kibocsátásától is mentesült a Föld, ennyi szén-dioxidot annyi fa tudna semlegesíteni, ami Józsefváros teljes területét elfoglalná. A vízlábnyom is csökkent az élelmiszerek megmentésével: 11 ezer tonna mentett élelmiszer vízlábnyoma egy Eger méretű város éves vízfogyasztásának felel meg.


    “A Magyar Élelmiszerbank idén lesz 15 éves. Megalakulásunk óta összesen 73 ezer tonna élelmiszert mentettünk meg, amelynek értéke közel 40 milliárd forint” – idézi közlemény Cseh Balázst, az egyesület elnökét.


    Az összegzés felidézi, hogy az Egyesület 15 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.


    A közleményben olvasható, hogy az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80-100 ezer tonnára becsüli.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Élelmiszerbank

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Az NKM elektromosautó-töltő hálózatához csatlakozott a SPAR
Next Post: Öt új, biometán-üzemű jármű mutatkozott be a Lidl flottájában

Kapcsolódó anyagaink

  • Egyenesen a dinnyeföldről kerül az Auchanba a magyar görögdinnye Gasztropress
  • Sós-sajtos rúd a leggyorsabban Gasztropress
  • Idén is gyűjti az adományokat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Tesco áruházakban Gasztropress
  • Az elmúlt hét gasztronómiai kérdése Gasztropress
  • Öten jutottak a Magyarország cukormentes tortája verseny döntőjébe Gasztropress
  • Egyre több követője van Magyarországon is a növényi alapú táplálkozásnak Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Kevesen akarják, hogy csak a haveroké legyen a Lánchíd – Egy héttel meghosszabbítják a Budapesti Lakógyűlés szavazásának határidejét
  • Újpest-városkaput is megtisztította partnereivel a BKK
  • A hétvégén csak a Batthyány tér és Békásmegyer között jár a H5-ös HÉV
  • „Zöld pokol” küldetés
  • Rövidített útvonalon jár a hétvégén a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos
  • A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja
  • A LEGO Group és Samira Wiley színész a Pieces of Me-t építi
  • Rekordsebességre gyorsult a globális felmelegedés
  • Romy érzelemdús klubslágerrel vezeti fel első szólólemezét
  • A vízparti üdülőhelyeket népszerűsíti az MTÜ
  • Dugót és légszennyezést okozva demonstráltak a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület bohócai
  • Van képünk hozzá (23.06.09.) –  Toyota Tacoma TRD Sport
  • Van képünk hozzá (23.06.08.) –  Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition
  • Kibővített kapacitás és minőségi szolgáltatások a nyári szezonban
  • Van képünk hozzá (23.06.07.) –  Megújul a Toyota Yaris
  • Pozitív doppingteszt miatt két török súlyemelőt felfüggesztettek
  • Egy zacskó bomlott le teljesen 45 nap alatt a Greenpeace és a Humusz Szövetség tesztjében
  • A dokkban végzett tesztek után folytatódik a kínai szállodahajó építése
  • Dróntaxikat teszteltek Izraelben
  • Irodát nyitott Budapesten az Amazon Web Services – tesztelhetnek az ügyfelek
  • A Honda CMX1100T Rebelre is felpattant Anita és Sanyi
  • Anita és Sanyi a Hypermotion RUNKIE 16” (“klasszikus”) rollerrel támad
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • E-Tech Renault Captur
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • Különleges koktélversenyt zsűriz Solti Ádám és felesége, Berni Gasztropress
  • Hahó, divatvegák, divatvegánok és divatpaleók! WC álarcos vegetáriánus sertés és sült glutén kapható Gasztropress
  • Elvis szendvicsébe és a szivárványszínű salátába is tökéletes a bacon Gasztropress
  • A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat Gasztropress
  • Tudjuk, mit eszel idén a fánkfesztiválon Gasztropress
  • Kárai Dávid kedvenc bisztróreceptje Gasztropress
  • Április 30-ig további folyamatos és jelentős élelmiszer áremelkedésre kell számítanunk! Gasztropress
  • Csak a Mentes Őszi Vásár Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.