Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

A rostfogyasztás legalább olyan fontos napi rutin, mint a fogmosás

Posted on 2021-10-142021-11-13 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

3 éves lett a hazai fejlesztésű rostkombináció, ami idén a világ legjobb egészséges itala címet is elnyerte

Amikor kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélünk, elsőre mindenkinek a fehérje, a szénhidrát, a zsír, valamint a vitaminok és az ásványi anyagok jutnak eszébe, de legalább ennyire fontos az élelmi rostok bevitelére is odafigyelni. Szmetana Krisztina táplálkozási és életviteli tanácsadó elmondta, a nem elégséges rostfogyasztás számtalan egészségügyi problémához vezethet, és mivel immunrendszerünk 70 százaléka bélrendszerben van, beleink egészségére nagyobb hangsúlyt kellene fordítani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a férfiaknak 38 gramm, a nőknek pedig 25 gramm rostot kellene fogyasztani naponta, melyeknek nagyjából 70 százalékát az oldhatatlan formája kell, hogy adja. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 2016-os tanulmánya szerint a magyar lakosság átlagosan 22,7 gramm rostot fogyaszt naponta, de ennél az aránynál még rosszabb helyzetről tanúskodik az Amerikai Dietetikus Társaság felmérése, mely szerint egy átlagember csak 11 grammot.

A táplálkozási és életviteli tanácsadó rámutatott, a rostfogyasztás jelentőségét a legtöbben elbagatellizálják, pedig a nem elégséges bevitel növeli az elhízás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség kialakulásának esélyét, nem beszélve a székrekedésről és a bél rosszindulatú elváltozásáról, a legyengült immunrendszerről. Továbbá a rostok elégtelen fogyasztása is hozzájárulhat ahhoz, hogy napközben fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat.

[envira-gallery id=’11794′]

A rostok kitakarítják a bélrendszerünket

Az Activé FiberShake-et is alkalmazó szakértő Szmetana Krisztina elmondta, hogy a rostok a növények alkotórészei, a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyületek, amelyek a testünkben található emésztőenzimeknek ellenállnak, azaz nem vagyunk képesek feldolgozni őket. Energiát nem szolgáltatnak, azonban nagy a vízmegkötő képességük.

„A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, azaz a szénhidrát glikémiás indexe csökken. Ez biztosítja a vércukor folyamatos szinten tartását, testünknek nincsen inzulinválasza. Így az elegendő rostbevitel képes a testsúlycsökkentő célunkat is segíteni, az elhízást, a cukorbetegség kialakulását elkerülni. A koleszterinszint csökkentése pedig úgy lehetséges, hogy a rostok képesek megkötni a koleszterint és epesavat, így felszívódásuk csökken, és a vérben lévő koleszterin mennyisége is alacsonyabb lesz” – magyarázta.

Hozzátette, mivel a rostok felveszik a bélben található károsanyagokat, a bélrendszerünket kitakarítják és gyorsan ki is ürítik. Ez azért is rendkívül fontos, mert immunrendszerünk 70 százaléka a bélrendszerben van. Éppen emiatt a rostfogyasztásnak ugyanúgy a napi rutin részének kellene lennie, mint a fogmosásnak.

A vízben oldható rostok között említette a gyümölcsöket (alma, banán, áfonya, ananász, a citrom, eper, grépfrút, málna, mandarin, mangó, papaya, sárgadinnye, barack, szeder, cseresznye, szőlő, kivi, narancs), a zöldségeket (burgonya, sárgarépa, brokkoli, zeller, céklafélék, cikória, fehérrépa, erős paprika, káposzta, fejes saláta, fokhagyma, karfiol, paradicsom, póréhagyma, retek, sárgarépa, spárga, uborka, zöldbab, kelbimbó, petrezselyemlevél), a hüvelyeseket (bab, lencse, csicseriborsó), zabféléleket és az árpát. A vízben oldhatatlan rostok legjobb forrásai az olajos magvak, a diófélék, a búzakorpa, a szezámmag, a búzacsíra, a rozs, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek/lisztek és a hagyma.

Egy perc alatt elkészül a rostbomba

A szakember szót ejtett arról is, pontosan tudja, hogy sokan nem tudják megenni a zöldségeket párolt és nyers formában sem, de egyesek az olajos magvakra allergiás reakcióval válaszolnak. Számukra is kiváló alternatíva a World Food Innovation Awards (WFIA) nemzetközi élelmiszerinnovációs versenyen a világ legjobbjának járó díjat kiérdemlő Activé FiberShake. Kifejezetten nagy segítséget jelent azok számára, akik a felgyorsult életforma mellett nem képesek elegendő rostot fogyasztani minden nap.

A díjnyertes italban a rostok mellett elegendő fehérje és szénhidrát van, sőt a felszívódó szénhidráttartalma meglehetősen alacsony, emiatt a fogyókúrázó étrendet folytatók körében is egyre népszerűbb. Emellett glutén- és szójamentessége biztosítja, hogy ezen felszívódási zavarral küzdők is be tudják illeszteni diétájukba.

Vadász Bálint, a cég tulajdonosa 2018-ban fejlesztette ki az italt, azok után, hogy nem talált olyan ételt a piacon, ami gyorsan elkészíthető, egészséges és még finom is. Két éven keresztül egy multinál végzett középvezetői munkája mellett minden hajnalban azon dolgozott, hogy megszülessen a termék, ami osztatlan sikert arat a fogyasztók körében. A vállalat már a nemzetközi piacon is elkezdett terjeszkedni, Németországban kialakult egy vásárlói bázis, Romániában pedig tavasszal indult az értékesítés.

A ma már több ízváltozatban is elérhető FiberShake elkészítése pofonegyszerű, egy perc után sűrű, iható itallá változik, de ha valaki inkább pudingként kanalazná, akkor is csak négy percet kell várnia, mire a jótékony rostok egy finom, krémes desszertté sűrűsödnek össze. Mivel eleinte nem egyszerű követni, hogy mikor értük el a szükséges napi rostbevitelt, az Activé FiberShake létrehozott egy applikációt, amely a vízfogyasztást követő alkalmazásokhoz hasonlóan jelzi, aznap mennyi rostot vitt be a felhasználó a szervezetébe.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Activé FiberShake, rostfogyasztás

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Másfél milliárdos áfacsalást követett el alkoholos italokkal egy bűnszervezet
Next Post: Az Élelmezés világnapjára készül az Auchan

Kapcsolódó anyagaink

  • A büfékocsik átlagosan 30 százalékkal emelték termékeik árát az elmúlt egy évben Gasztropress
  • Végre gondtalanul élhetünk! Közép-európai gasztronómiai szövetség alakult Gödöllőn Gasztropress
  • Nyugi! Garamvári Vencel vehette át Az év bortermelője életműdíjat Gasztropress
  • Az Aldi bővíti a belföldi eredetű húskínálatot a magyarországi üzleteiben Gasztropress
  • Ez lenne a tökéletes ajándék könyvmolyoknak és nassolóknak Gasztropress
  • Libafesztivált rendeznek Kiskunfélegyházán Gasztropress
2023. szeptember
hKscpsv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
« aug    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Frankl András szerint a Hungaroring ugyanolyan tökéletes lesz, mint az atlétikai stadion
  • Vegye meg online vonatjegyét és nyerjen!
  • Csak #karigerilótetü meg ne tudja! Wales húszra csökkenti a lakóövezeti sebességhatárt
  • Kiss Norbert karnyújtásnyira a címvédéstől
  • Futóverseny miatt lezárásokra kell készülni vasárnap a Clark Ádám tér és az Attila út környékén
  • A The National meglepetésalbummal jelentkezik
  • Álomvilágból a valóságba tart Saya Noé új lemeze
  • Polestar autókból lesz Hot Wheels és Matchbox
  • Árnyékot adó fák alatt kezdték a tanévet a gyerekek
  • Néró császárt megszégyenítő lángokat gyújt Timmy Trumpet új klubslágerében
  • Verstappen nyerte a japán időmérőt
  • Van képünk hozzá (23.09.23.) –  Polestar Synergy Design Contest Winner
  • Verstappen behúzta a harmadik szabadedzést is
  • Frankl András: “A Hungaroring ugyanolyan tökéletes lesz, mint az atlétikai stadion”
  • Verstappen volt a leggyorsabb a második szabadedzésen is
  • 5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Bosch és a Vodafone
  • A Suzuki V-Strom 800DE az „Alpen Masters 2023” tesztgyőztese
  • A laboratóriumi és klinikai tesztek mellett neuropszichológusok játékos tesztekkel vizsgálják a szellemi képességek lehetséges hanyatlását
  • Ezt a vad külsejű autonóm buszt most Európában tesztelik
  • A tesztelések után 19 eljárás indult kakaóitalpor-forgalmazók ellen
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Exkluzív Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A születése óta vak Karvai Sándor megszelidítette az Acer ES 5 elektromos rollert
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A plug-in Priusszal is ismerkedtünkToyota Prius
  • Eszel Te rendesen? Kinekeszelma
  • Hahó, divatvegák, divatvegánok és divatpaleók! WC álarcos vegetáriánus sertés és sült glutén kapható Gasztropress
  • Cukkinis pulykamelltekercs Gasztropress
  • Több kárt okozhat hosszú távon a környezetnek a laboratóriumi hús, mint a marhatenyésztés Gasztropress
  • Több mint 130 étterem konyháját próbálhatják ki az őszi Országos Étterem Hét vendégei Gasztropress
  • Eddig csak a mesterséges intelligencia kóstolta, mától* az ember is Gasztropress
  • Körített túró Gasztropress
  • A ketogén diéta legfontosabb szabályai Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.