Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Az EB jóváhagyta a Csopaki borok oltalom alatt álló eredetmegjelölését

Posted on 2020-07-222020-07-22 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi “Csopak” / “Csopaki” borok felvételének kérelmét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásában.

A “Csopak” / “Csopaki” borok termőterülete a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulata.

Az évszázadok óta híres csopaki borvidéket a második világháborút követő téeszesítés és az államosítások tették tönkre. A terület adottságaihoz leginkább illeszkedő fajták hagyományos pincészeti feldolgozását a nagyüzemi szőlőtermelés és a borkombinátok tömegtermelése váltotta fel.

A rendszerváltás után egyre több borász ismerte fel Csopakon, hogy a mennyiségi asztali bor termelése helyett érdemes visszatérni a különleges mikroklímán és az ásványi anyagokban gazdag talaj adottságain alapuló ősi fajták minőségi, dűlők és pincészetek szerinti feldolgozásához.

Az is új szemléletet jelent, hogy a legigényesebb borászok az EU-s normákkal összhangban nyitottak a világszínvonalú technológia felé, így a korszerű felszerelések és feldolgozási mód segítik azokat az ízeket érvényre jutni a borban, amik a mai ízlésnek megfelelőek, ezáltal piacképessé válik a bor a határokon túl is.

Csopak, 2020. július 21. Fehérbort töltenek a pohárba egy pincészet teraszán a Veszprém megyei Csopakon 2020. július 21-én. Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Csopak, vagy Csopaki név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába. MTI/Vasvári Tamás

2012-ben, a csopaki bortermelők közössége azzal a céllal hozta létre a Csopaki Kódexet, hogy a csopaki szőlő-és borkultúrát, valamint a Csopakit, mint hagyományos borfajta jó hírét és kiváló minőségét védje.

Az erőfeszítéseknek köszönhetően megsokasodtak az országos évi borversenyeken elnyert, csopaki termelőket elismerő díjak. A minőséget a termelők önkéntes vállalása, a Csopaki Kódex normái garantálják.

Miközben reneszánszát élik a csopaki borok, a Balaton közelsége és a szőlőhegyek gyönyörű panorámája miatt számos régi termőterület válik villanegyeddé, lakóházak és nyaralók épülnek a régi pincék, présházak, szőlősorok helyén.

Ilyen terület például az egykori Balázsy-Vass pince melletti dűlő, ahol már egy szőlőtőke sincs, több utcányi parcellasoron épültek sűrűn nyaralók. A Szitahegyi út elején még áll az eredeti présház, amit már körbefog az új balatoni villák gyűrűje.

A csopaki borok oltalom alatt álló eredetmegjelölése öt település szőlőterületein érvényes: Csopak, Lovas, Paloznak, Alsóörs és Felsőörs földjein.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Alsóörs, Balaton, bor, borvidék, Csopak, Csopaki bor, eb, Európai Bizottság, jóváhagyás

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Egyenesen a dinnyeföldről kerül az Auchanba a magyar görögdinnye
Next Post: Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal a Kométa

Kapcsolódó anyagaink

  • 121 településen nyílik új kisbolt a Magyar falu program révén Gasztropress
  • Tavaly 5,8 százalékkal csökkent a húságazat teljesítménye Gasztropress
  • Baktérium fertőzöttség miatt visszahív egy wrapot az Aldi Gasztropress
  • Egészségtelenné teszik a szívet az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek Gasztropress
  • Tökmagkifli Gasztropress
  • A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleménye Gasztropress
2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Új ingyenes applikáció segíti az autósokat
  • A BMW M divízió már 25 éve szállítja a MotoGP™ hivatalos biztonsági autóját
  • Portugáliában kezdődik a MotoGP új korszaka
  • Közelíti a havi kétszázezres utazásszámot a vasútvillamos forgalma
  • Az autógyártók közül a Toyotának van a legtöbb női vásárlója
  • A streaming hozza a hangfelvételipar legtöbb bevételét
  • Családi hétvége a Városligetben
  • Kezdődik a Reflex5!
  • Meghosszabbították a 16. KAFF nevezési határidejét
  • Parov Stelar Debrecenben
  • Van képünk hozzá (23.03.23.) – Alpine A110 S
  • Van képünk hozzá (23.03.22.) – MG4
  • Petőfi Sándor kutyája éve még BKV-zni is megtanult
  • Van képünk hozzá (23.03.21.) – Bronco
  • Neves társaságba került Alonso a századik dobogós helyezésével
  • A hétvégén tesztelik a biztonsági rendszereket
  • A teszteredmények után az ADAC veszélyesnek tart hét nyári abroncsot
  • A Toyota Highlander így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • Táborfalván tesztelik a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyvereket
  • A Mustang név “meggyalázása” jól teljesítette IIHS töréstesztet
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Az e-Power után röviden az e-Pedálról is
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Michelin Guide ajánlást kapott az Avalon Ristorante Gasztropress
  • Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt? Kinekeszelma
  • Ideje megismerkedni a bisztronómiával Gasztropress
  • Csak a Mentes Őszi Vásár Gasztropress
  • Több kárt okozhat hosszú távon a környezetnek a laboratóriumi hús, mint a marhatenyésztés Gasztropress
  • Különleges koktélversenyt zsűriz Solti Ádám és felesége, Berni Gasztropress
  • Házi túrórúd recept Gasztropress
  • Brutális drágulás jöhet a süteményeknél idén Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.