Az EB jóváhagyta a Csopaki borok oltalom alatt álló eredetmegjelölését

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi “Csopak” / “Csopaki” borok felvételének kérelmét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásában.

A “Csopak” / “Csopaki” borok termőterülete a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulata.

Az évszázadok óta híres csopaki borvidéket a második világháborút követő téeszesítés és az államosítások tették tönkre. A terület adottságaihoz leginkább illeszkedő fajták hagyományos pincészeti feldolgozását a nagyüzemi szőlőtermelés és a borkombinátok tömegtermelése váltotta fel.

A rendszerváltás után egyre több borász ismerte fel Csopakon, hogy a mennyiségi asztali bor termelése helyett érdemes visszatérni a különleges mikroklímán és az ásványi anyagokban gazdag talaj adottságain alapuló ősi fajták minőségi, dűlők és pincészetek szerinti feldolgozásához.

Az is új szemléletet jelent, hogy a legigényesebb borászok az EU-s normákkal összhangban nyitottak a világszínvonalú technológia felé, így a korszerű felszerelések és feldolgozási mód segítik azokat az ízeket érvényre jutni a borban, amik a mai ízlésnek megfelelőek, ezáltal piacképessé válik a bor a határokon túl is.

Csopak, 2020. július 21. Fehérbort töltenek a pohárba egy pincészet teraszán a Veszprém megyei Csopakon 2020. július 21-én. Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Csopak, vagy Csopaki név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába. MTI/Vasvári Tamás

2012-ben, a csopaki bortermelők közössége azzal a céllal hozta létre a Csopaki Kódexet, hogy a csopaki szőlő-és borkultúrát, valamint a Csopakit, mint hagyományos borfajta jó hírét és kiváló minőségét védje.

Az erőfeszítéseknek köszönhetően megsokasodtak az országos évi borversenyeken elnyert, csopaki termelőket elismerő díjak. A minőséget a termelők önkéntes vállalása, a Csopaki Kódex normái garantálják.

Miközben reneszánszát élik a csopaki borok, a Balaton közelsége és a szőlőhegyek gyönyörű panorámája miatt számos régi termőterület válik villanegyeddé, lakóházak és nyaralók épülnek a régi pincék, présházak, szőlősorok helyén.

Ilyen terület például az egykori Balázsy-Vass pince melletti dűlő, ahol már egy szőlőtőke sincs, több utcányi parcellasoron épültek sűrűn nyaralók. A Szitahegyi út elején még áll az eredeti présház, amit már körbefog az új balatoni villák gyűrűje.

A csopaki borok oltalom alatt álló eredetmegjelölése öt település szőlőterületein érvényes: Csopak, Lovas, Paloznak, Alsóörs és Felsőörs földjein.