Alapvető élelmiszerünk a tej, de nem mindegy, melyik fajtát isszuk

Felhasznált irodalom

  1. Varga A, Bakacs M, Illés É, Sarkadi NE, Zentai A, Feigl E: A felnőtt magyar lakosság ásványianyag-bevitele az OTÁP 2019 alapján. 2023. [Internet]. 2023. Elérhető: https://ogyei.gov.hu/dynamic/OGYEI23_Konferenci_A_felnott_magyar_lakossag_asvanyi_anyag_bevitele_az_OTAP_2019_alapjan.pdf
  2. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Napi tej- és tejtermékfogyasztás jelentősége az egészséges étrendben. Táplálkozási Akadémia Hírlevél. 10. évfolyam, 10. szám – 2017. október. [Internet]. 2023. Elérhető: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2017/10/taplalkozasi_akademia_2017_10_tej_tejtermekek_az_egeszseges_etrendben_171030.pdf
  3. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Tej és tejtermékek. Táplálkozási Akadémia Hírlevél. 10. évfolyam, 4. szám – 2017. április. [Internet]. 2023. Elérhető: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2017/04/taplalkozasi_akademia_2017_04_tej_tejtermekek_170425.pdf
  4. Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet: 60+ egészség Új nemzeti táplálkozási ajánlás időseknek. 2020. [Internet]. 2023. Elérhető: https://merokanal.hu/wp-content/uploads/2019/10/60pluszegeszseg_kiadvany_web.pdf
  5. OKOSTÁNYÉR Felnőtteknek 2021. [Internet]. 2023. Elérhető: https://www.okostanyer.hu/wp-content/uploads/2021/11/OKOSTANYER_felnott_A4_2021.pdf
  6. Nagy M: Milyen tej van a dobozban? 2013. [Internet]. 2023. Elérhető: https://tudatosvasarlo.hu/milyen-tej-van-dobozban/
  7. Fenyvessy J, Csanádi J, Csapó J, Csapó-Kiss Zs: Tejipari technológia Tej és tejtermékek a táplálkozásban. Szerk.: Csapó János. Scientia Kiadó Kolozsvár, 2014. ISBN 978-973-1970-80-6
  8. Atli A: A1 vs. A2 Milk — Does It Matter? 2019. [Internet]. 2023. Elérhető: https://www.healthline.com/nutrition/a1-vs-a2-milk
  9. Health benefits A2 milk. 2022. [Internet]. 2023. Elérhető: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-a2-milk
  10. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: Élelmiszeripari kézikönyv 5. Laktózmentes Élelmiszerek. 2020. [Internet]. 2023. Elérhető: https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/3232-laktozmentes-elelmiszerek/file
  11. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Mit (t)együnk, ha nem bírjuk a tejet? 2019. [Internet]. 2023. Elérhető: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/02/miskolcinaplo-201909-laktozerzekenyseg-tejallergia-final.pdf
  12. Asik M, Gunes F, Binnetoglu E. et al. Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto’s thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine, 2014, 46, 279–284. https://doi.org/10.1007/s12020-013-0065-1
  13. Wüthrich B, Schmid A, Walther B et al. Milk consumption does not lead to mucus production or occurrence of asthma. J Amer Coll Nutr. 2005;24(6 Suppl):547S–555S.
  14. Thiara G, Goldman RD. Milk consumption and mucus production in children with asthma. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 2012;58(2), 165–166.