A Zwack Unicum árbevétele 32 százalékkal nőtt

    A Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele 14,1 milliárd forintot tett ki a 2021-2022-es üzleti év első fél évében, amely 32 százalékkal haladja meg az előző üzleti év azonos időszakáét – tette közzé a tőzsdén jegyzett vállalat a BÉT-en kedden.

    Jövedéki adó és népegészségügyi termékadó nélkül számolva a nettó árbevétel 7,9 milliárd forintot ért el, ami 39 százalékkal magasabb a bázisidőszakhoz mérve.


    A belföldi értékesítés nettó árbevétele 1,9 milliárd forint volt 39 százalékos növekedés mellett, az export 1 milliárd forintot tett ki 42 százalékos növekedés mellett.


    A társaság adózott eredménye 1,5 milliárd forint volt, ami több mint duplája a bázisidőszaknak és a tervekhez képest is jelentősen magasabb.


    A vállalat a lakossági fogyasztás fellendülését tapasztalja a több mint féléves, a 2020-2021-es üzleti évet érintő lezárást követően – olvasható a jelentésben. Ebben arra is kitérnek: a társaság szerint a járvány legnehezebb időszakán túl van az ország, azonban számos olyan hosszabb távú következménye lehet a pandémiának, amelyek csökkenthetik belföldön az égetett szeszes italok iránti keresletet, így például az újabb lezárások és az infláció erősödése. A cég a szállítási anomáliák mellett jelentős alapanyag- és csomagolóanyag drágulást tapasztal a piacon, ami kockázatot jelent számára.


    A Zwack Unikumot a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, részvényei hétfőn 16 500 forinton zártak, az elmúlt egy évben legmagasabb áruk 17 300, a legalacsonyabb 15 700 forint volt.