Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

A tiramisuk királya már a trónján – Itt a mascarpone teszt

Posted on 2021-06-092021-06-08 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Nehéz megmondani, milyen íze van pontosan a mascarpone sajtnak, ettől függetlenül imádjuk. Ezt az olasz eredetű finomságot édes és sós ételekhez is felhasználhatjuk, sokoldalúságához nem fér kétség. A Szupermentán 18 terméket teszteltünk. A friss eredményekért olvasson tovább!

Bár a mascarpone, valljuk be, nem egy mindennapi alapanyag a konyhában, mégis szinte már minden élelmiszerbolt hűtőpultjaiban megtalálható. Méltán híres tejtermék, van benne valami különleges. A termékteszten 18 mascarponét vizsgáltunk. Származást tekintve nyolc külföldön gyártott – hat olasz, két osztrák – és tíz hazai előállítású terméket vettünk nagyító alá. Kiszerelést tekintve pedig mindegyik tégelyes, dobozos termék volt, 250 g-tól 2 kg-ig terjedő tömeggel.

Laboratóriumi vizsgálatok
  • Mikrobiológiai vizsgálatok (Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, penészgomba).
  • hamisítás (keményítőtartalom: a jelölés alapján keményítőt vagy keményítőtartalmú alapanyagot nem tartalmazó termékek esetében továbbá növényi zsír-tartalom),
  • tartósítószer: szorbinsav-tartalom,
  • laktóztartalom (a laktóz-mentesként feltüntetett termék esetében),
  • zsírtartalom a szárazanyagban,
  • zsírtartalom,
  • fehérjetartalom,
  • telített zsírsav-tartalom.
mascarpone
A mascarponék előállítása

Fontos beszélni már az elején a mascarponék előállításáról. A Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre vonatkozó része nem tartalmazza a mascarpone termék előállítási követelményeit, illetve felhasználható összetevőit, így jelenleg sokféle készítési móddal és összetevővel találkozhatunk.

A boltok polcain kétféle mascarpone terméktípust találhatunk.

  • Az egyik típus az, amelyet – a hagyományos receptúrát követve – kizárólag tejszínből, tejből készítenek valamilyen alvasztást elősegítő étkezési sav hozzáadásával. A terméktesztben szereplő 18 mascarpone közül 14 termék készült ezzel a módszerrel (12 esetben citromsav és 2 terméknél tejsav felhasználásával), amelyek közül csak két termék esetében használtak sűrítő adalékanyagot, illetve zselatint.
  • A másik típusba tartoznak azok a termékek, amelyek nem sav hozzáadásával készülnek. Ezek a tejszín vagy tej mellett pl. vajat, tejport vagy tejfehérje koncentrátumot is tartalmaznak, és a termék végső konzisztenciáját a hozzáadott módosított kukoricakeményítő, zselatin és/vagy egyéb sűrítő- és stabilizálószerek biztosítják. A tesztben szereplő termékek közül 4 mascarpone tartozott ebbe a csoportba.

Az, hogy előállítást tekintve melyik általunk tesztelt termék melyik csoportba tartozik, az összetevők jól mutatják. Érdekesség, hogy a kedveltségi vizsgálat eredményei alapján a nem sav hozzáadásával készült termékek a rangsor első felében végeztek, így ezek a termékek érzékszervi tulajdonságaik alapján kedveltnek bizonyultak.

Biztonsági és minőségi mutatók

Szakembereink ellenőrizték a termékekben esetlegesen jelen lévő kórokozó mikroorganizmusokat és azokat a paramétereket, amelyek termék hamisítás gyanúját vethetik fel. Továbbá a tartósítószer jelenlétét és a laktózmentesként jelölt termék esetében a laktóztartalmat is vizsgálták.

JÓ HÍR, HOGY A TERMÉKEK MINDEGYIKE MEGFELELT AZ ELŐÍRÁSOKNAK.

Jönnek a zsíros kérdések – Miért fontos ez?

A mascarpone, mint zsírdús termék egyik fő jellemzője a zsírtartalom. Ezért mind a zsír-, telített zsírsavtartalmat, mind a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmat laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriztük, hogy a kapott eredményeket összevessük a jelölésen feltüntetett információkkal.

Zsírtartalom a szárazanyagban

A friss sajtok – így a mascarpone – esetében is fontos információ a termék szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalma, amit – noha a mascarpone esetében nem kötelező – szintén feltüntettek a csomagoláson. Az értékek 60 m/m % és 85 m/m % között mozogtak.

 A MÉRÉSI EREDMÉNYEK ALAPJÁN EZT AZ ÉRTÉKET MEGFELELŐEN TÜNTETTÉK FEL A GYÁRTÓK.

Az ún. zsírtartalom a szárazanyagban kifejezés és az ahhoz kapcsolódó érték a már vizet nem tartalmazó termék zsírtartalmát adja meg. Egyes tejtermékek víztartalma folyamatosan változhat – gondoljunk csak a kemény sajtok érésére – ezért a zsír a szárazanyagban történő zsírtartalom meghatározása a zsírtartalom egy biztos formája. Természetesen az eredmények összefüggést mutattak a termékek összetételével, miszerint a hagyományos módon előállított termékek szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalma magasabb volt, mint a tejszínen, tejen és étkezési savon kívül más összetevőket is tartalmazó termékeké.

A tápértékjelölés ellenőrzése

Minden termék esetében megvizsgáltuk a tápértékjelölésben szereplő zsír-, telített zsírsav és fehérjetartalmat is.

A VIZSGÁLATOK MEGFELELŐ EREDMÉNNYEL ZÁRULTAK, A MÉRT ÉRTÉKEK MINDEN TERMÉK ESETÉBEN EGYEZTEK A JELÖLÉSEN FELTÜNTETETTEKKEL!

A mascarpone fő jellemzője, hogy magas zsírtartalommal rendelkezik. A vizsgált termékek zsírtartalma a laboratóriumi eredmények alapján 21,6-50,2% között mozgott. A vizsgálatok során mért zsírtartalom értékeket az alábbi diagramban ábrázoltuk.

mascarpone

Mascarpone termékteszt eredményközlő táblázat – részletes vizsgálati eredmények (xls)

mascarpone
mascarpone

https://tesztalelkemindennek.hu/2021/06/08/18-mascarpone-versengett-a-szupermenta-teszten

Kezdőlap

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:mascarpone, mascarpone teszt, Nébih, Nébih Szupermenta, Nébih Szupermenta termékteszt, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Szupermenta, Szupermenta program, Szupermenta termékteszt, Szupermenta tesz, Szupermenta teszt, teszt

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Biztonságosak a magyar kávézók, de a kiszolgáláson van még mit javítani
Next Post: Keresik a szörp fővárosát

Kapcsolódó anyagaink

  • Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap Gasztropress
  • Kalácskoszorú Gasztropress
  • A kizárólag anyatejjel táplált gyerekek később kisebb eséllyel lesznek ekcémásak Gasztropress
  • A román sörfogyasztás alig 0,4 százalékkal nőtt tavaly Gasztropress
  • Minden egységében elfogadja melegétel vásárláshoz az OTP SZÉP-kártyát a SPAR Gasztropress
  • Tárkonyos húsgombócleves Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Szabálytalan mutatvány, sikeres intézkedés 
  • Hideg Ádám: “Nem változott semmi”
  • Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása kezdődik áprilisban
  • Tavaly második éve nőtt a személyi sérüléses balesetek száma
  • Az Európa-bajnokságon indul a Hangodi, Bunkoczi páros
  • A World Photography Awards 2023 nyílt pályázatának döntősei
  • A múlt héten megérkezett Ed Sheeran vadonatúj felvétele, az „Eyes Closed”
  • A Linkin Park egy újabb kiadatlan számot fedett fel „Fighting Myself” címmel
  • A Képzőművészeti Egyetem jótékonysági adományozást szervez a török földrengés áldozatai javára
  • Újabb szívhez szóló dalt ismerhetünk meg a The National közelgő lemezéről
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • Jövő kedden és pénteken tartják két metróállomás füstpróbáját
  • A Volkswagen Atlas így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Megkezdődött a táplálkozás és hidratáció nemzetközi hete Gasztropress
  • Tudjuk, mit eszel idén a fánkfesztiválon Gasztropress
  • Cukorszünet Gasztropress
  • Körített túró Gasztropress
  • Az ünnepek alatt is figyelni kell a táplálkozásra Gasztropress
  • Café Párisi a Lotz-teremben Gasztropress
  • Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké Gasztropress
  • Megérkezett hazánk első nők számára fejlesztett kávéja Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.