A Nissan által támogatott két fiatal Chef kiemelkedő eredménnyel zárta a párizsi Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságot

  • Mindkét magyar versenyző kiemelkedő eredménnyel zárta a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságot
  • Lendvai Levente 2. lett a 2020-as versenyben, Szabó Kevin pedig a 4. a 2021-es versenyben
  • A Nissan a két versenyzőt egy-egy JUKE-kal támogatja néhány hónap használat erejéig

Augusztus 19-én adtunk hírt arról, hogy Lendvai Levente, az Arany Kaviár Étterem séfje és Szabó Kevin, a Platán Restaurant & Café séfje készülnek az Ifjúsági Szakács Világversenyre. Mindkét versenyzőt a Nissan egy-egy JUKE-kal támogatta, melyeket Tatán a Platán étteremben lettek átadva. A cél az volt, hogy olyan fiatal tehetségeket támogasson a márka, akik öregbítik Magyarország hírnevét.

A hétvégén megszületett az eredmény és mindkét versenyző kiváló helyezést ért el – de erről még kicsit később.

2021. szeptember 25-én, Párizsban, a gasztronómia fővárosában került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnoksága. A Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette magyar csapat hatalmas sikert aratott a versenyen.

Párizsban párhuzamosan zajlott a tavaly elmaradt 2020-as és az idei évi, 2021-es világbajnokság. A 2020-as nemzeti verseny győzteseként Lendvai Levente, a 2021-as nemzeti verseny győzteseként Szabó Kevin képviselte Magyarországot.

A két versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen az indulók között ott volt többek között Norvégia, Svédország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Belgium, Ausztria, Amerika, Dél-Afrika és még jónéhány ország versenyzője.

A nagyon magas színvonalon megrendezett verseny helyszínéül a világ legrangosabb szakács iskolája, híres Le Cordon Bleu szolgált. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert), 4 adagban elkészített menüsort.

A titkos „meglepetés kosár” (black box) tartalma a Sulard egész kacsa, az articsóka, a kaviár, a csiga, a vénuszkagyló, a vörös rizs, a cékla, a csokoládé és a skorpió hal voltak.

Az elkészült ételeket 12 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai- és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseur vett részt.

A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon mindkét magyar versenyző kiválóan helyt állt: Lendvai Levente dobogós 2. helyezést ért el, Szabó Kevin pedig a szintén megtisztelő 4. helyen zárt.

2020

  1. helyezett Norvégia
  2. helyezett Magyarország, Lendvai Levente, Arany Kaviár Étterem (Budapest)
  3. helyezett Németország

2021

  1. helyezett Norvégia
  2. helyezett Belgium
  3. helyezett Svájc
  4. helyezett Magyarország, Szabó Kevin, Platán Restaurant&Café séfje (Tata)

A versenyzők felkészítésében közreműködött: Barka Áron, Bicsár Attila, Bősze Ákos, Kanász László, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Nyíri Szása, Pesti István, Segal Viktor, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnök asszonya, Pintér Katalin, így a magyar siker nekik is köszönhető.

A magyar bajnokság és a versenyzők felkészítésének kiemelt támogatója a Nissan Magyarországon túlmenően a METRO, a METRO Gasztroakadémia, és a Kotányi Magyarország.

Mindkét versenyzőnek szívből gratulálunk, és hálásak vagyunk nekik azért, hogy – az eredeti célokkal összhangban – valóban sikerült Magyarország hírnevét öregbíteni egy ilyen színvonalas versenyen keresztül” – nyilatkozta Reizer Levente a Nissan PR Managere.