A közönségdíjas Access4you tanúsította az Auchan akadálymentességét

A hazai élelmiszerláncok közül elsőkét vizsgáltatta meg az Auchan Magyarország, hogy helyszínei mennyire akadálymentesek. Az auditot a hét elején átadott Best Impact Startup díj közönségdíjasa, az Access4you végezte el, ami weboldalán és applikációján keresztül ad a speciális igényű embereknek megbízható információt az épített környezet akadálymentességéről, azáltal hogy a helyszínek hozzáférhetőségét tanúsítja és minősíti. Az audit eredményeképpen az Auchan bronz fokozatú tanúsítványra lesz jogosult a jövőben. Az erre irányuló fejlesztések épp úgy segítik a megváltozott munkaképességű munkatársak foglalkoztatását, mint az akadálymentes vásárlást.

Az Auchan életében központi helyet foglal el az esélyegyenlőségre és az integrációra való törekvés. Ennek jegyében – a hazai FMCG kiskereskedelmi láncok közül elsőként – átvilágíttatta áruházainak akadálymentességét. Az auditorok mind a 24 Auchan áruházat, a központi irodaházat és az Auchan Korzó területét személyesen járták be és mérték fel egy több mint 1000 elemes szempontrendszer alapján, amelyet rehabilitációs szakmérnökökkel és érintettekkel együttműködve dolgoztak ki. A felmérésben 9 érintetti csoport számára vizsgálták meg a környezetet: kerekesszékes és mozgássérült, idős és mozgásában korlátozott, babakocsival közlekedő, siket, nagyothalló, vak, gyengénlátó, kognitív zavarral élő, valamint segítőkutyával közlekedő emberek igényei alapján.

Az auditor Access4you minősítési rendszere azokat a helyszíneket tekinti akadálymentesnek, ahol az adott speciális igényű csoport számára szabad a bejutás, a belső közlekedés, valamint a helyszín által nyújtott szolgáltatások akadálymentesen elérhetők és igénybe vehetők. A felmérés során vizsgált területek között szerepel a megközelíthetőség, a bejárat, a külső és belső környezet, az ajtók, a liftek és a lépcsők, illetve a rámpák paraméterei, a berendezések sajátosságai, valamint az akadálymentes használatot támogató eszközök és szolgáltatások megléte. Az összegyűjtött, megbízható információk egy mindenki számára elérhető adatbázisban, az Access4you weboldalán és applikációjában érhetők el.

Minél több speciális igényű vagy fogyatékossággal élő csoport hozzáfér egy helyhez és a szolgáltatásokhoz, annál magasabb szintet lehet elérni a tanúsító cég minősítési rendszere alapján. Az Auchan Magyarország az audit alapján az előkelő bronz fokozat várományosa. Ehhez még két fejlesztést kell végrehajtaniuk:a SINOSZ által kifejlesztett KONTAKT jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszert már be is vezették, a nagy üvegfelületek felmatricázása pedig folyamatban van, amivel a gyengénlátók közlekedése lesz biztonságosabb.

A vállalat évek óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkatársakat, e törekvését számos díjjal jutalmazták már, többek között az Érték Vagy! díjjal az Év Befogadó Munkáltatója kategóriában, CSR Hungary Díjjal, „Fogyatékosság-barát Munkahely” címmel, illetve a Fogyatékosság-barát Munkahely Díj tíz éves fennállása alkalmából kiadott Champion-díjjal. Ez a mostani audit is megerősíti, hogy az Auchan jó úton jár, amikor nagy hangsúlyt helyez a speciális igényű munkatársak és vásárlók számára kialakított környezetre.