A környezettudatosság útján a SPAR toGo ételbárok

Számos környezettudatosságot, felelős hulladékgazdálkodást és optimális energiagazdálkodást célzó kezdeményezést indított az elmúlt években a SPAR Magyarország a toGo ételbárjaiban. Jó hír, hogy sikerült csökkenteni a felhasznált sütőolaj mennyiségét, valamint bevezették a műanyagmentes csomagolásokat és komposztálható evőeszközöket.

„A SPAR számára a teljes vállalati szinten stratégiai cél a környezeti fenntarthatóság, ebbe beletartozik a lehető legalacsonyabb energiafogyasztás és a felelős hulladékgazdálkodás is. Nincs ez másként a SPAR toGo egységeink esetében sem. Ma országszerte összesen 37 éttermünk működik, ezekben az elmúlt évben több mint 9 millió terméket értékesítettünk és a vásárlói visszajelzéseink is megerősítettek minket abban, hogy van igény a sok esetben bevásárlással egybekötött minőségi, kedvező árú étkezési lehetőségre. Vállalatunk fontos kezdeményezéseket indított az elmúlt években toGo egységeink fenntartható működése kapcsán, és a jövőre nézve további terveink vannak például műanyagmentes és lebomló csomagolóanyagok bevezetésére, valamint az energiaköltségek és hulladékok további csökkentésére” – ismertette Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Mint Maczelka Márk elmondta: az egyik legnagyobb feladatot a használt sütőolaj kezelése jelenti a vállalat számára. A SPAR toGo egységek sütőolaj felhasználása összesen 9 ezer litert jelent havonta. A használt sütőolaj környezetszennyező hatású, ám korszerű technológiával újrahasznosítható, amelyből az elszállítást, ülepítést és felhevítést követően biodízel üzemanyag készül. A SPAR további megtakarítást ért el az elmúlt években azzal, hogy más sütőolaj típust kezdett használni éttermeiben. Az új olaj a nagyobb igénybevételnek is megfelel, így duplájára nőtt az olaj használati élettartama, ezzel pedig megfeleződött a szükséges mennyiség. A 2024. márciusi adatok szerint több mit 1300 literrel kevesebbet tett ki az olajfelhasználás az előző évhez képest.

A SPAR toGo termékkínálatának 90%-a forró levegős sütőben sül, ezen kívül olajsütőben főként a helyben panírozott húsok, sajtok és zöldségek készülnek. A vállalat az elmúlt időszakban felülvizsgálta energiafelhasználását és a toGo egységekben optimalizálta a rendelkezésre álló olajsütő kapacitást, ezzel az energiát és a sütőolaj mennyiségét is csökkenteni tudta.

További megtakarítást ért el a SPAR azzal, hogy a toGo egységek előkészítőiben lévő alapanyaghűtők kapacitását is felülvizsgálta. Az éttermi eszközök tisztítását takarékos mosogatógépekkel végzik – ezek optimális vízfelhasználást tesznek lehetővé.

Az élelmiszerhulladékok kezelése terén bevált megoldást alkalmaznak az éttermek: az összegyűlt mennyiséget elszállítják az üzletekből, a megmaradt élelmiszerek állati élelmezés céljára felhasználható részét adományozási szerződéssel állatmenhelyeknek juttatják el.

A vásárlói igényeknek eleget téve a SPAR bevezette a külső egységekben a toGo logóval ellátott papírtányérokat, boxokat és poharakat, valamint lebomló, komposztálható evőeszközökkel is bővült a kínálat. Valamennyi új csomagolóanyagot Magyarországon gyártják, ezzel még kisebb a SPAR toGo éttermeinek ökológiai lábnyoma. A visszajelzések alapján a vásárlók kifejezetten örülnek a műanyagmentes megoldásoknak, melyeket helyben fogyasztásnál ingyenesen biztosítanak számukra.

Tudtad?