A kiegyensúlyozott étkezés alapjai

Az vagy, amit megeszel” – szól a régi bölcs mondás. Elsőre lehet nem is gondolnánk, hogy ez valóban mennyi igazságot tartalmaz, azonban ha jobban belegondolunk, az étkezés életmódunk egyik legfontosabb alapja. Hatással van egészségünkre, energiaszintünkre, hangulatunkra, sőt, akár még szépségünkre is. Egy egészséges étrend fokozatos bevezetésével hosszútávon jelentős eredményeket érhetünk el, energikusabbá válhatunk, immunrendszerünk erősödhet és testünk is pozitív irányba fejlődhet, legyen szó akár fogyásról, akár hízásról. A kiegyensúlyozott étkezés alapjaiba nyújtanak nekünk most némi betekintést az AVON szakértői és Kovács Judit dietetikus.

A mai rohanó világunkban sok esetben kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy mit, mikor és hogyan eszünk – jöttünkben, mentünkben egy-egy falatot magunkhoz veszünk, de a legtöbbször ez nem átgondolt, hanem egy hirtelen reakció testünk jelzésére. Tudatos étkezéssel, illetve egy kis odafigyeléssel azonban a dietetikus szerint nem csupán jobban érezhetjük magunkat bőrünkben, hanem számos célt érhetünk el. Ezek közül az egyik legfontosabb az egészségmegőrzés – illetve fogyás vagy hízás elősegítése – és az immunrendszer erősítése, mindezt egészséges ételek fogyasztása által. A tudatos étkezés segíthet abban, hogy kevesebb gyors-, illetve félkéksz élelmiszer kerüljön a tányérunkra, hogy kevesebb cukrot fogyasszunk, illetve abban, hogy lehetőség szerint minden étkezésünk tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt minden nap. Hogyan lássunk ennek neki?

Étrendünk összeállításakor részesítsük előnyben a minőségi alapanyagokat, ügyeljünk arra, hogy ételeink egészséges zsírokat, fehérjét és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazzanak. Az egy napra jutó energiatartalmuk legyen körülbelül 1500 kcal, és a napi menü elosztva tartalmazzon zöldséget és gyümölcsöt, akár több kisebb részletre bontva. Ennek eredményeként több rostot fogyasztunk, ami akár segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól is és energikusabbá válhatunk.

A kiegyensúlyozott étkezés egyik legfontosabb alapja, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit, mikor és milyen sűrűn fogyasszunk:

  • Egészséges reggelik – Ez a nap egyik legfontosabb étkezése. Reggelire próbáljunk meg szénhidrátban gazdag élelmiszereket fogyasztani, hogy feltöltsük energiával a szervezetünket és bírjuk az egész napos megpróbáltatásokat. Ilyen lehet egy gyümölcsös zabkása vagy egy teljeskiőrlésű kenyérből készült szendvics zöldségekkel.
  • Kisétkezések – Tízóraira és uzsonnára válasszunk gyümölcsöket, joghurtot vagy esetleg házi túrókrémet. A lényeg, hogy valami apróságot, ami segít, hogy ne éhezzünk nagyon ki a következő nagyobb étkezésig.
  • Ebéd – Ebédre együnk meg egy kézfejnyi húst, halat vagy sajtot egy ökölnyi nagyságú körettel. Fogyasszunk mellé minimum fél tányér zöldséget, amely adagot igény szerint növelhetjük is. Emellett ajánlott heti 2-3 alkalommal halat is fogyasztani, így biztosítva szervezetünk számára az Omega 3 zsírsavakat.
  • Vacsora – Vacsorára érdemes kerülnünk a szénhidrátokat. Készíthetünk például egy gazdagabb salátát vagy ízletes krémlevest.

A kiegyensúlyozott étkezés érdekében tehát igyekezzünk a többször kevesebb elvet követni. Ez elsőre körülményesnek tűnhet, de szerencsére ma már számos olyan praktikus megoldás áll a rendelkezésünkre, amelyek megkönnyíthetik ezt a számunkra. Egy ilyen, az Avon Liiv Étkezéshelyettesítő shake, amelyet bármikor bevethetünk, ha úgy érezzük, hogy csak valami könnyűre vágyunk vagy nincs időnk elkészíteni egy teljes reggelit. A kifejezetten nők számára kifejlesztett Avon Liiv Étkezéshelyettesítő shake a nélkülözhetetlen zsírsavak és mikrotápanyagok mellett minden adagban magas minőségű fehérjét, 25 féle vitamint és ásványi anyagot, beleértve A-, D-, B1-, B6-, B12-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot, kalciumot, valamint szerves baobabgyümölcsöt tartalmaz, amely segíti szervezetünk regenerálódását és immunrendszerünk működését, hozzájárulva ezzel energiaszintünk és jókedvünk fenntartásához. Mindemellett számtalan formában készíthető el, így mindenki változatosan, saját ízlésvilágára szabva fogyaszthatja.

A rendszeresség mellett a szakértők szerint a másik fontos dolog, hogy próbáljunk minél több időt szánni az étkezésekre; ha lassan és tudatosan eszünk, a szervezetünknek van ideje érzékelni a jóllakottságot, ez javítja az emésztést és segít elérni vagy megtartani a normál súlyt.

Hiába beszélünk étkezésről, ebben az esetben sem szabad megfeledkeznünk a megfelelő folyadékbevitelről sem, hiszen fontos szerepe van az anyagcsere folyamatainkban, emellett a dehidratáltság nagymértékben befolyásolhatja hangulatunkat és csökkentheti energiaszintünket is. A napi szükséges folyadékmennyiség elfogyasztása megkönnyítheti testsúlyfeleslegünk leadását, felfrissíti szervezetünket és bőrünk hidratálásában is szerepet játszik, így fiatalítva meg egész testünket. Törekedjünk arra, hogy minden nap legalább 2-3 liter vizet megigyunk. Ebben lehet segítségünkre az Avon Liiv Aloe vera, zöld tea és gyömbér italkoncentrátum, mely cukor nélkül, trópusi ízzel dobja fel mindennapjainkat.

Amennyiben ezeket az egyszerű lépéseket – az egészséges táplálkozás alapjait – sikerül beépítenünk a mindennapjainkba, úgy máris közelebb kerülhetünk az egészséges életvitelhez.