Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

A kiegyensúlyozott étkezés alapjai

Posted on 2021-08-082021-08-01 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

„Az vagy, amit megeszel” – szól a régi bölcs mondás. Elsőre lehet nem is gondolnánk, hogy ez valóban mennyi igazságot tartalmaz, azonban ha jobban belegondolunk, az étkezés életmódunk egyik legfontosabb alapja. Hatással van egészségünkre, energiaszintünkre, hangulatunkra, sőt, akár még szépségünkre is. Egy egészséges étrend fokozatos bevezetésével hosszútávon jelentős eredményeket érhetünk el, energikusabbá válhatunk, immunrendszerünk erősödhet és testünk is pozitív irányba fejlődhet, legyen szó akár fogyásról, akár hízásról. A kiegyensúlyozott étkezés alapjaiba nyújtanak nekünk most némi betekintést az AVON szakértői és Kovács Judit dietetikus.

A mai rohanó világunkban sok esetben kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy mit, mikor és hogyan eszünk – jöttünkben, mentünkben egy-egy falatot magunkhoz veszünk, de a legtöbbször ez nem átgondolt, hanem egy hirtelen reakció testünk jelzésére. Tudatos étkezéssel, illetve egy kis odafigyeléssel azonban a dietetikus szerint nem csupán jobban érezhetjük magunkat bőrünkben, hanem számos célt érhetünk el. Ezek közül az egyik legfontosabb az egészségmegőrzés – illetve fogyás vagy hízás elősegítése – és az immunrendszer erősítése, mindezt egészséges ételek fogyasztása által. A tudatos étkezés segíthet abban, hogy kevesebb gyors-, illetve félkéksz élelmiszer kerüljön a tányérunkra, hogy kevesebb cukrot fogyasszunk, illetve abban, hogy lehetőség szerint minden étkezésünk tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt minden nap. Hogyan lássunk ennek neki?

Étrendünk összeállításakor részesítsük előnyben a minőségi alapanyagokat, ügyeljünk arra, hogy ételeink egészséges zsírokat, fehérjét és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazzanak. Az egy napra jutó energiatartalmuk legyen körülbelül 1500 kcal, és a napi menü elosztva tartalmazzon zöldséget és gyümölcsöt, akár több kisebb részletre bontva. Ennek eredményeként több rostot fogyasztunk, ami akár segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól is és energikusabbá válhatunk.

A kiegyensúlyozott étkezés egyik legfontosabb alapja, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit, mikor és milyen sűrűn fogyasszunk:

  • Egészséges reggelik – Ez a nap egyik legfontosabb étkezése. Reggelire próbáljunk meg szénhidrátban gazdag élelmiszereket fogyasztani, hogy feltöltsük energiával a szervezetünket és bírjuk az egész napos megpróbáltatásokat. Ilyen lehet egy gyümölcsös zabkása vagy egy teljeskiőrlésű kenyérből készült szendvics zöldségekkel.
  • Kisétkezések – Tízóraira és uzsonnára válasszunk gyümölcsöket, joghurtot vagy esetleg házi túrókrémet. A lényeg, hogy valami apróságot, ami segít, hogy ne éhezzünk nagyon ki a következő nagyobb étkezésig.
  • Ebéd – Ebédre együnk meg egy kézfejnyi húst, halat vagy sajtot egy ökölnyi nagyságú körettel. Fogyasszunk mellé minimum fél tányér zöldséget, amely adagot igény szerint növelhetjük is. Emellett ajánlott heti 2-3 alkalommal halat is fogyasztani, így biztosítva szervezetünk számára az Omega 3 zsírsavakat.
  • Vacsora – Vacsorára érdemes kerülnünk a szénhidrátokat. Készíthetünk például egy gazdagabb salátát vagy ízletes krémlevest.

A kiegyensúlyozott étkezés érdekében tehát igyekezzünk a többször kevesebb elvet követni. Ez elsőre körülményesnek tűnhet, de szerencsére ma már számos olyan praktikus megoldás áll a rendelkezésünkre, amelyek megkönnyíthetik ezt a számunkra. Egy ilyen, az Avon Liiv Étkezéshelyettesítő shake, amelyet bármikor bevethetünk, ha úgy érezzük, hogy csak valami könnyűre vágyunk vagy nincs időnk elkészíteni egy teljes reggelit. A kifejezetten nők számára kifejlesztett Avon Liiv Étkezéshelyettesítő shake a nélkülözhetetlen zsírsavak és mikrotápanyagok mellett minden adagban magas minőségű fehérjét, 25 féle vitamint és ásványi anyagot, beleértve A-, D-, B1-, B6-, B12-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot, kalciumot, valamint szerves baobabgyümölcsöt tartalmaz, amely segíti szervezetünk regenerálódását és immunrendszerünk működését, hozzájárulva ezzel energiaszintünk és jókedvünk fenntartásához. Mindemellett számtalan formában készíthető el, így mindenki változatosan, saját ízlésvilágára szabva fogyaszthatja.

A rendszeresség mellett a szakértők szerint a másik fontos dolog, hogy próbáljunk minél több időt szánni az étkezésekre; ha lassan és tudatosan eszünk, a szervezetünknek van ideje érzékelni a jóllakottságot, ez javítja az emésztést és segít elérni vagy megtartani a normál súlyt.

Hiába beszélünk étkezésről, ebben az esetben sem szabad megfeledkeznünk a megfelelő folyadékbevitelről sem, hiszen fontos szerepe van az anyagcsere folyamatainkban, emellett a dehidratáltság nagymértékben befolyásolhatja hangulatunkat és csökkentheti energiaszintünket is. A napi szükséges folyadékmennyiség elfogyasztása megkönnyítheti testsúlyfeleslegünk leadását, felfrissíti szervezetünket és bőrünk hidratálásában is szerepet játszik, így fiatalítva meg egész testünket. Törekedjünk arra, hogy minden nap legalább 2-3 liter vizet megigyunk. Ebben lehet segítségünkre az Avon Liiv Aloe vera, zöld tea és gyömbér italkoncentrátum, mely cukor nélkül, trópusi ízzel dobja fel mindennapjainkat.

Amennyiben ezeket az egyszerű lépéseket – az egészséges táplálkozás alapjait – sikerül beépítenünk a mindennapjainkba, úgy máris közelebb kerülhetünk az egészséges életvitelhez.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress, Miteszel Tags:ebéd, egészséges reggeli, étkezés, kiegyensúlyozott, kiegyensúlyozott étkezés, kisétkezések, tízórai, többször kevesebb, uzsonna, vacsora

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Bp BARbq
Next Post: Vietnámigulyás.hu

Kapcsolódó anyagaink

  • Új borfeldolgozót épít a Bősze Pincészet Ászáron Gasztropress
  • 50 kilométert is utazik a magyar egy jó étteremért Gasztropress
  • Kampány indul a sertés- és mangalicafogyasztás népszerűsítésére Gasztropress
  • KiSel-10 Gasztropress
  • Kucsmagomba napokat rendeznek a Természettudományi Múzeumban Gasztropress
  • A beszállítókkal egyeztetve több termék árát mérsékelték a kiskereskedelmi láncok Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Szabálytalan mutatvány, sikeres intézkedés 
  • Hideg Ádám: “Nem változott semmi”
  • Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása kezdődik áprilisban
  • Tavaly második éve nőtt a személyi sérüléses balesetek száma
  • Az Európa-bajnokságon indul a Hangodi, Bunkoczi páros
  • A World Photography Awards 2023 nyílt pályázatának döntősei
  • A múlt héten megérkezett Ed Sheeran vadonatúj felvétele, az „Eyes Closed”
  • A Linkin Park egy újabb kiadatlan számot fedett fel „Fighting Myself” címmel
  • A Képzőművészeti Egyetem jótékonysági adományozást szervez a török földrengés áldozatai javára
  • Újabb szívhez szóló dalt ismerhetünk meg a The National közelgő lemezéről
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • Jövő kedden és pénteken tartják két metróállomás füstpróbáját
  • A Volkswagen Atlas így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • A hét mondása a facebook-ról :-D Gasztropress
  • Több kárt okozhat hosszú távon a környezetnek a laboratóriumi hús, mint a marhatenyésztés Gasztropress
  • Először kaptak Michelin-csillagot vidéki magyar éttermek Gasztropress
  • Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 díjat Gasztropress
  • Megérkezett hazánk első nők számára fejlesztett kávéja Gasztropress
  • Több mint hat tonna tartósélelmiszert gyűjtött rászorulóknak a BRFK Gasztropress
  • Túrómousse eperrel Gasztropress
  • Sült zöld spárga saláta zöld istennő öntettel Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.