A jó kürtőskalács titka a minőségi faszén

Javában zajlik a hangulatos nyári grillestek időszaka, de vajon mitől lesz igazán jó egy BBQ étel, hús, sajt, vagy akár egy kürtőskalács? A jó alapanyagok, a recept, a tudás, tapasztalat a kulcs, vagy valami teljesen más, amire lehet, először nem is gondolnánk?

„Ha régebben megkérdezték tőlem, mitől jó egy kürtőskalács, szinte minden terítékre került, de a jó minőségű faszénre nem is gondoltunk, hiszen az Erdélyből adott volt, mindig azt használtuk. Akkor kerültünk bajba, amikor egyszer egy késő őszi rendezvényen, Sárváron elfogyott a faszenünk, és szezonon kívül az üzletek nem árulnak faszenet, így nagyon nehezen jutottunk hozzá. Budapestig az összes benzinkúton, barkácsboltban összegyűjtöttük a zsákokat, de nem tudtunk azzal a faszénnel dolgozni, mert nem volt hője, ami megsüsse a kürtőskalácsokat. Ekkor jöttünk rá arra, hogy a jó minőségű, kemény fából készült faszén nagy kincs” – mondja Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős társalapítója.

A faszénégető mesterségnek évszázados tradíciója van, a 70-es években például a székelyföldi Farkaslaka lakosságának fele faszénégetésből élt, de ma már kevesen űzik ezt az ősi mesterséget.

„Persze Erdélyben sem minden faszén jó, de mi Farkaslakán megtaláltuk a kürtőskalácsnak legjobban megfelelő Hargitai Bükkfaszenet. Régebben előfordult, hogy kipattant a faszénparázs a sütőből, vagy szikrázott, füstölt a parázs, de ez nem pattog és egyenletesen, szép lassan süti kívül ropogós aranybarnára, belül puhára a kürtőskalácsot. Nem beszélve a füstös ízvilágról és a sütés látványáról, ami csak fokozza az élményt. A jó minőségű faszénnel sütés előnyeire gyorsan rájött a vendéglátás szektor is, a Bükkfaszén híre szájról szájra járt és manapság már egyre több Michelin-csillagos étterem használja a mi faszenünket Magyarországon” – folytatja büszkén Gáspár.

És hogy mi mindenre alkalmas még a faszén a kerti sütögetés mellett? A faszénport például a mezőgazdaságban előszeretettel használják talajfelújításra, de rágcsálóirtásra is hasznos. Kovácsolási, kohászati célokra is kiváló, sőt már művészek is alkalmazták különböző alkotásaikhoz és a filmiparban puskapor imitálásához. Az orvoslásban mérgezések ellen bevetett csodaszer az aktív szénoldat, de a háztartásban is hasznos funkciója van: szagtalanítja a hűtőszekrényt és megvédi a nyirkosságtól, penésztől a könyveinket.

“A faszénégetés hagyományos formája sajnos eltűnőben van, ugyanis ezt az embert nem kímélő, nehéz szakmát – ami régebben apáról-fiúra szállt – nem szeretnék megtanulni a fiatalok. Manapság ez a sok évszázados erdélyi mesterség ipari körülmények közé, telephelyi kemencékbe költözik. Cserébe egy jóval hatékonyabb, tisztább faszenet kapunk, olyan válogatott, magas minőségű igényeknek is eleget téve, mint amilyen a Hargitai Bükkfaszén. Mi mindent megteszünk azért, hogy a kürtőskalácsainkhoz a legjobb minőségű, nélkülözhetetlenül fontos összetevő rendelkezésre álljon, hogy a tőlünk elvárt kürtőskalács ízt és élményt kapják vásárlóink. Grillező partnereinknek, vásárlóinknak, termékeinkkel és szolgáltatásainkkal egy magas minőségű szintet, egy megoldást szeretnénk adni, amivel a legtöbbet hozhatják ki tudásukból, grillsütőikből, és a finom, friss alapanyagokból. Reméljük, hogy a faszénparázson sütés népszerűsége, fenntartható előállítása még nagyon sokáig megmarad, örülünk neki, büszkék vagyunk arra, hogy részesei, meghatározó szereplői lehetünk ennek a kultúrának” – zárja gondolatait Gáspár.

Forrás: Just Creative

Fotók: Vitéz Kürtős