A helyes étkezési szokások kialakítása COPD-vel élők számára

Buddha bowl dish with chicken fillet, brown rice, avocado, pepper, tomato, broccoli, red cabbage, chickpea, fresh lettuce salad, pine nuts and walnuts. Healthy balanced eating. Top view

Az egészségi állapot és a táplálkozási szokások kapcsolata közismert. Vannak olyan fizikai állapotok és betegségek, amelyekhez a megfelelő diéták könnyen elérhetőek, gyakorlatilag benne vannak a köztudatban. De vannak olyan betegségek, amelyekhez a kapcsolódó dietetikai irodalom kevésbé kiterjedt, és megtalálni sem könnyű ezeket. Ez utóbbi csoportba tartozik a COPD is.

A COPD-ről

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával és fokozatosan súlyosbodó tünetekkel járó betegség, amelynél gyakorlatilag a tüdő felgyorsult elöregedéséről van szó. A betegség kialakulásának legfőbb oka a dohányzás, de a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség is előidézheti. A világon a COPD a harmadik vezető halálok, Magyarországon a COPD-s betegek száma 400 000 és 500 000 közé tehető1 – ez többszöröse a tüdőgondozókban nyilvántartott betegszámnak, mivel a betegek többsége nem kerül diagnosztizálásra.

A betegség jelenleg nem gyógyítható, de az előrehaladása akár jelentős mértékben is lassítható, és a tünetei enyhíthetőek megfelelő, személyre szabott terápiával és életmódváltással.

A COPD-s betegek helyes táplálkozása

A megfelelő táplálkozás egyfajta egyensúlyt jelent. Elegendő energiát, vitaminokat és ásványi anyagokat kell bevinni a szervezetbe, de ügyelni kell arra is, hogy ne együnk túl sok zsírt, sót, cukrot, mint ahogy egyes vitaminokból és ásványi anyagokból is egészségtelen lehet a túlzott mennyiség. A helyes táplálkozás nemcsak a bevitt kalória és anyagok helyes megválasztását jelenti, hanem az étkezés fizikai feltételeinek kialakítását is. Ide tartozik az étkezés nyugodt körülményeinek biztosítása vagy az elegendő folyadék fogyasztása étkezés előtt és után.

A teljesen egészséges emberek is különböző alkatúak, eltérő életmódot folytatnak, így számukra sincs egy általános érvényű helyes táplálkozási rend. Mindezt bonyolítja, ha valaki olyan betegségben szenved, amely befolyásolja a szervezetének igényeit. A COPD-s betegek számára helyes étkezési szokások kialakításába mindenképpen javasolt bevonni azt a kezelőorvost, aki a legjobban ismeri azokat az egyedi tényezőket (például egyéb betegségek, az alkalmazott terápia), amelyek hatással vannak az optimális táplálkozási rendre.

Kalóriák

A COPD-vel élőknek napi 430-720 kalóriával többre van szükségük2, mint egészséges társaiknak, mivel a légzés számukra több energiát igényel. Ha valaki a szükségesnél kevesebb energiát visz be a szervezetébe, a szervezet elkezdi lebontani a testben lévő zsírt és izmokat, ami egyrészt súlycsökkenést eredményez, másrészt emiatt gyengülnek a légzéshez szükséges izmok is. Ez légzési nehézségeket okoz, ami az étvágy visszaeséséhez vezet – az pedig további súlycsökkenéshez. És az ördögi kör folytatódik.

Gyakori az étvágy hiánya

A COPD-vel járó étvágycsökkenés sajnos gyakori probléma. Sokan arra panaszkodnak, hogy a rágás, a nyelés és a levegővétel egyszerre túl sok erőfeszítést jelent, és ezért légszomj alakul ki evés közben, vagy a lenyelt levegőtől puffadást éreznek. Mindezek együtt csökkenthetik a COPD-s beteg étvágyát. 2

A kalóriabevitel növelését többféle módon is elérhetjük anélkül, hogy erőltetnénk az evést. A szokásos ételeinkbe keverhetünk egy plusz teáskanál olívaolajat, készíthetjük mogyoróvajjal a szendvicseinket, édesítésre használhatunk mézet – és ez csak néhány példa.

Az étvágy fokozására – vagy a régi étvágy visszanyerésére – is léteznek jól bevált praktikák. Biztosítsunk nyugodt, élvezhető időt az étkezésre, legyen az étkezés örömteli, kötődjenek hozzá pozitív érzetek. Gondoljuk át, hogy melyek a kedvenc ételeink, mit fogyasztunk a legszívesebben, és gyűjtsük könnyen, gyorsan elkészíthető ételek receptjeit, amelyeket már előre várunk, hogy végre fogyaszthassuk.

A túlsúly is gondot jelenthet

Az optimálisnál nagyobb testsúly akadályozhatja a tüdőt abban, hogy a légzés során a szükséges mértékben kitáguljon. A túlsúly önmagában is növelheti a szervezet oxigénigényét, és ha a szervezet ezt nem kapja meg, az további egészségügyi problémákhoz vezethet.

A fogyás a bevitt kalóriák csökkentésével és fizikai gyakorlatokkal érhető el – ez köztudott, de az már kevésbé, hogy mindezeket fokozatosan kell bevezetni, a kezelőorvos folyamatos kontrollja alatt, mert az erőltetett diéta és a hirtelen megnövekedett mozgásmennyiség újabb problémákat okozhat – gondoljunk csak a túlsúlyos emberek túlterhelt ízületeire.

Légszomj evés közben

Mind a túlsúlyos, mind a kelleténél kisebb testsúlyú COPD-s betegekre jellemző az evés közben érzett légszomj. Ennek csökkentése is elérhető, többek között az evés előtti pihenéssel, a megfelelő testtartással – ha egyenesen ülünk és enyhén előrehajolva a könyökünkre támaszkodunk, lábaink a földön pihennek, akkor a tüdőnk könnyebben tud kitágulni a megfelelő légzéshez. Ne siessünk az étkezéssel, és ha légszomjat érzünk, tartsunk egy kis pihenőt evés közben.

Az ideális étkezési szokások kialakítása érdekében mindenképpen javasolt konzultálni a kezelőorvossal. Lehet, hogy valamelyik tünet, amely megzavarja az étkezést, valamely más egészségügyi problémára vezethető vissza. Ezt a terápiát alkalmazó és a beteget alaposan ismerő orvos tudja a legjobban. A terápia és a megfelelő táplálkozási szokások fegyelmezett követése nagy eséllyel növeli a COPD-s beteg életminőségét.