Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

A gyermekkori étkezési szokásaink egész életünkre kihatnak

Posted on 2022-05-312022-05-31 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Országos lesz a fiatalkori elhízás visszaszorításáért indított GYERE® Program

Országossá válik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) GYERE® – Gyermekek Egészsége Programja. A helyes táplálkozás és életmód alapelveit oktató másfél éves program digitális változata 24 magyar település általános iskolájában indul el az Auchan Alapítvány 205 ezer eurós támogatásának köszönhetően. A Dunaharasztiban, Szerencsen és Diósgyőrben mérhető sikereket hozó projekt most jelentősen kibővül, több mint 5 000 általános iskolás diák vesz részt benne az ország különböző részein.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott hazai program azon a nemzetközi EPODE modellen alapul, ami helyi közösségek összefogásával szeretné visszaszorítani a világszinten is súlyos gondokat okozó gyermekkori elhízást. A szakemberek főként az egészséges táplálkozás, a mozgás, az aktív játék és kikapcsolódás élvezetével összefüggő hétköznapi normák, szabályok kialakításához és elsajátításához segítik hozzá a gyermekeket, valamint rajtuk keresztül a családokat. A GYERE® Program első és legfontosabb szándéka tehát, hogy kisebb közösségekben mozdítsa elő az aktív és egészséges életmód kialakítását és annak hosszú távú fenntartását. A következő másfél-két évben az Auchan Alapítvány jóvoltából a program egyszerre 24 helyszínen zajlik majd, azokon a településeken, ahol az üzletlánc áruházai találhatók.

Az Auchan elkötelezett az egészséges táplálkozás előmozdítása és az élelmiszerpazarlás visszaszorítása mellett, több ilyen kezdeményezést is támogattak az elmúlt időszakban, a mostani edukációs projekttel pedig tovább tudják erősíteni az ebbe az irányba tett lépéseiket. A programban résztvevő több mint ötezer általános iskolás diák tíz nagy, táplálkozáshoz kapcsolódó témakörrel ismerkedik meg, amelyekhez digitális és offline oktatási anyagokat dolgozott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A projekt állapotfelméréssel indul és zárul, ennek eredménye pedig nem csak a programról ad majd visszajelzést, hanem a 6-12 éves korosztály tápláltsági állapotáról is. A vizsgálat jelenleg hiánypótló, hisz a legutóbbi átfogó kutatás 2019-ben zajlott, márpedig azóta – ha más nem is – a COVID-19 egészen biztosan nyomott hagyott az életmódunkon. Az állapotfelmérés mellett a táplálkozásról tudásszint felmérést is végeznek a dietetikusok az ötödikes korosztályban.

A GYERE® Programban a tápláltsági állapotfelmérés után elkezdődött a tudásátadás, ami a jövő tanévben folytatódik. Összesen tíz nagy témakört dolgoznak fel az általános iskolás diákok tanáraik segítségével, akik külön felkészítő anyagokat kapnak a MDOSZ-től. A 10 foglalkozásból álló tananyaghoz összesen 20 videót és több mint 100, az órai munkát színesítő oktatóanyagot állított össze a szakmai szervezet. A kezdő állapotfelmérés eredményeit most összesítik és értékelik ki a szakemberek, maga a program pedig a 2022-2023-as tanév végén zárul.

„Minőségi ugrás lesz a GYERE® Program életében, hogy egyszerre 24 településen valósul meg az ország egész területén az Auchan Alapítvány jóvoltából. Ez számunkra szakmailag is rendkívül izgalmas változást jelent, nemcsak azért, mert az egy időben egy településre kidolgozott programot teljesen át kellett alakítanunk, hanem azért is, mert ez a szintű jelenlét reményeink szerint már érzékelhető változást hozhat a hazai lakosság étkezési szokásaiban. Emellett alkalmat ad nekünk, szakembereknek, hogy átfogó képet kapjunk az iskolás gyermekek táplálkozásáról és régiós összehasonlításokra is lehetőségünk lesz” – mondta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.

„Élelmiszerkereskedőként számos vásárlóval állunk kapcsolatban, ezért hiszünk abban, hogy egyfajta szemléletformáló hatással rendelkezünk akár a fenntarthatóságot, akár a táplálkozási szokásokat tekintjük. Mindemellett szeretnénk támogatni az áruházaink vonzáskörzetének helyi közösségeit is. Mindkét célkitűzésünk megtestesült az MDOSZ szakmai programjában, ezért döntöttünk amellett, hogy a GYERE programot eljuttatjuk 24 telephelyünk általános iskolájába az Auchan Alapítvány támogatásával” – mondta Varga-Futó Ildikó, az Auchan kommunikációs és CSR vezetője.

A helyi közösségekre fókuszáló, gyermekelhízás elleni program már elindult az iskolák zömében. A kezdeti tápláltsági állapotfelmérés eredménye hamarosan várható, és az első két témakörrel is még az idei tanévben megismerkednek a diákok.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress, Kinekeszelma, Miteszel Tags:GYERE® – Gyermekek Egészsége Programja, GYERE® Program, gyermekkori étkezési szokások, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Útmutatót készített a Nébih az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához
Next Post: A kávéivóknál alacsonyabb lehet a korai halálozás kockázata

Kapcsolódó anyagaink

  • Sikeres a Nébih komplex oktatási programja Gasztropress
  • Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára Miteszel
  • Kiderült, melyik a magyarok kedvenc egészséges étele Gasztropress
  • Húszmilliárdos fejlesztés a szárnyasokat feldolgozó Tranzit csoportnál Gasztropress
  • Bemutatták Debrecen idei borait Gasztropress
  • Vágóhidak állnak le, esik a csirke ára Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Egy nap alatt három primitív sz@rházi 
  • Ismét üres volt a feleslegesen lezárt #KariGeri rakpart
  • A Toyota uralja az elektrifikált járművek eladási toplistáját az Egyesült Államokban
  • Pofátlan(TAN)ítás Budapesten
  • Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra
  • Megjelent a New Fossils új dala
  • „Hozzáférés elutasítva”
  • Együttműködés, hatékonyság és lenyűgöző teljesítmény
  • Most vagy először szemüveges?
  • LEO-műholdak
  • Van képünk hozzá (23.03.28.) – Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetősége a mentőszolgálatnak
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • A Hyundai Palisade gyengén szerepelt az IIHS törésteszten
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Körített túró Gasztropress
  • A  betegeknek nem javasolt a böjt Gasztropress
  • A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat Gasztropress
  • Honnan ismerszik meg a jó felvágott? Gasztropress
  • Csomagolt Kinekeszelma
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Csicseriborsó perecet hívtak vissza a Müller üzletekből Kinekeszelma
  • Különleges koktélversenyt zsűriz Solti Ádám és felesége, Berni Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.