Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki az SZTE részvételével

Posted on 2021-10-242021-10-21 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

    A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

    A csaknem 900 millió forintos összköltségvetésű projektben – amelyhez 656 millió forint uniós támogatást kaptak – a cég szakemberei az SZTE Mikrobiológiai Tanszékének munkatársaival dolgoztak együtt.


    Azt vizsgálták, miként alkalmazható az ökológiai szemlélet a gombatermesztés és -feldolgozás minden fázisában. A komplex kémiai, higiéniai, kórtani felmérések eredményeit szintetizálva a csiperkegomba-termesztés új, innovatív, biológiai védekezésen alapuló technológiáját dolgozták ki.


    Ehhez kapcsolódik egy digitális képelemzésen alapuló kórokozó- és kártevő-monitoringrendszer is. A termesztéstechnológia korszerűsítésével olyan gombaalapú funkcionális élelmiszertermékeket fejlesztettek, amelyek kedvező táplálkozás-élettani hatásokkal rendelkeznek. A kidolgozott dúsítási eljárások eredményeként emelt mikroelem- és D-vitamin tartalmú gomba, valamint gombaőrlemények előállítása is lehetővé vált.


    A vállalkozás honlapján szereplő adatok szerint a 2009-ben létrehozott Új Champignons Kft. a kezdetektől komposzt- és gombacsíra-előállítással, gombatermesztéssel és gombakonzerv-gyártással foglalkozik. A cég a Heves megyei Demjénben működő telephelyén 12 hőkezelőben mintegy 10 ezer köbméteres kapacitással állít elő gombakomposztot. A friss gomba termesztése mintegy 17 400 négyzetméter alapterületen korszerű hűtő-fűtő és páratartalom-szabályozó rendszerrel üzemeltetett, többségében polcos rendszerű, automatizált házakban folyik.


    A nyilvános cégadatok szerint a magyar magántulajdonban álló vállalkozás tavaly 2,038 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami mintegy 200 millió forinttal maradt el az előző évitől. A vállalkozás vesztesége tavaly csaknem 154 millió forint volt, 2019-ben az adózott eredmény azonban meghaladta 188 millió forintot.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:gombatermesztés, Szegedi Tudományegyetem, SZTE Mikrobiológiai Tanszék, Új Champignons Kft.

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Október 31-ig még jelentkezhetnek a hazai vállalkozások a Hungaricool by SPAR termékversenyre
Next Post: A szőlőültetvények fele megújult Magyarországon

Kapcsolódó anyagaink

  • Kilencedik alkalommal tartják meg a magyar konyha hetét Kárpátalján Gasztropress
  • Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét Gasztropress
  • Kiderült, milyen grillételeket szeretnek a magyarok Gasztropress
  • Megválasztották az ország legjobb pálinkáit Gasztropress
  • Sztárséfek otthoni konyháikból tanítják főzni a franciákat Gasztropress
  • Nem mese! Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Bemutatkozott a vadonatúj Mitsubishi Colt
  • Szörnyeteg Priust villantott a Toyota Le Mansban
  • Az emberek a villanyautókról beszélnek, de hibridet vásárolnak
  • Folytatódhat a Peugeot Le Mans-i legendája
  • A finn pályákon “száguldozhatnak” a fotelralisták :-D
  • A szemünket is óvni kell a káros sugaraktól!
  • 120 éve gyártották az első biztonsági pengés borotvát
  • Vérképzőszervi daganatos betegségek diagnosztikája és terápiája napjainkban
  • Melyik lesz 2023 legjobb első könyve?
  • Növekvő energiaárak – Veszélyben az infrastrukturális beruházások
  • Van képünk hozzá (23.06.08.) –  Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition
  • Kibővített kapacitás és minőségi szolgáltatások a nyári szezonban
  • Van képünk hozzá (23.06.07.) –  Megújul a Toyota Yaris
  • A nyaralás mindig a repülőtéren kezdődik
  • Van képünk hozzá (23.06.06.) –  Toyota Tacoma Trailhunter
  • A dokkban végzett tesztek után folytatódik a kínai szállodahajó építése
  • Dróntaxikat teszteltek Izraelben
  • Irodát nyitott Budapesten az Amazon Web Services – tesztelhetnek az ügyfelek
  • Versenykörülmények között teszteli folyékony hidrogén hajtású technológiáját a Toyota
  • Fél évnyi tesztelés után országszerte minden SPAR-ban és INTERSPAR-ban elérhető a Munch-ételmentés
  • Anita és Sanyi a Hypermotion RUNKIE 16” (“klasszikus”) rollerrel támad
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • E-Tech Renault Captur
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • Valentin-napi pikáns koktélok, amelyek biztos, levesznek a lábadról Gasztropress
  • Brutális drágulás jöhet a süteményeknél idén Gasztropress
  • Hahó, divatvegák, divatvegánok és divatpaleók! WC álarcos vegetáriánus sertés és sült glutén kapható Gasztropress
  • Körített túró Gasztropress
  • Csak a Mentes Őszi Vásár Gasztropress
  • Nem mindegy, mit zabálsz! Milyen étel illik a vezetéshez? Gasztropress
  • #Legalja… Győrfi Dani pofozkodva tanítja tojást sütni az iskolásokat TikTokon Gasztropress
  • Kompakt praktikák a vitalitásért Kinekeszelma

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.