Ünnepi gyümölcskenyér

Hozzávalók a tésztához:

  • 6 db tojás (M)
  • 30 g teljes kiőrlésű liszt
  • 90 g finomliszt
  • 80 g barna cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • összesen 350 g aszalt szilva, füge, mazsola, datolya, sárgabarack – tetszőleges arányban
  • 50 g magas kakaótartalmú vagy hozzáadott cukormentes étcsokoládé
  • csipet só

Hozzávalók a csokoládémázhoz (elhagyható):

  • 100 g magas kakaótartalmú vagy hozzáadott cukormentes étcsokoládé
  • 50 g vaj vagy margarin
  • 30 g felaprított dió vagy mandulapehely

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki sütőpapírral egy hosszúkás kenyérsütő- vagy őzgerincformát. Válasszuk ketté a tojásokat. Egy nagyobb keverőtálban a sárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjékből csipet sóval verjünk kemény habot. A lisztet szitáljuk össze a sütőporral. Adjuk a sütőporos lisztet a tojássárgájás keverékhez, forgassuk át alaposan. Ebbe tegyük bele óvatosan, kis adagokban a felvert tojásfehérje-habot, vigyázzunk, ne törjük össze.

Süssük kb. 20 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.

Bevonhatjuk a gyümölcskenyeret csokoládémázzal is. Ehhez a süteményt hagyjuk langyosra hűlni, majd gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét, adjuk hozzá a vajat/margarint, és fedjük be a mázzal a süteményt, amit díszíthetünk még enyhén megpirított diódarabokkal, mandulapehellyel is. Ezeket még az olvadt csokoládémázra szórjuk rá.