5 érdekesség a babapiskótáról

A közkedvelt babapiskóta már több mint 20 különböző márkával van jelen hazánkban a boltok polcain. Számos sütemény alapja lehet, de önmagában is fogyasztjuk ezt az egyszerű, de nagyszerű piskótát. Cikkünkben most öt cukrászati érdekességet fedünk fel. Olvasson tovább!

1. Az édesipari sütött árukat két nagy csoportra osztjuk: friss és tartós fogyasztásra szánt süteményekre. A babapiskóta a tartós készítmények közé tartozik.

2. Nagyipari előállításban a babapiskóta az egyik leggyakoribb piskótatészta készítmény. („Versenytársa” egyébként a tortalap.)

3. A babapiskóta az ún. hideg úton készült könnyű felvertek közé tartozik.

Tudta?

Felverteket – típusuktól függően – hideg és meleg úton is készítenek. A meleg eljárás abban különbözik a hidegtől, hogy a tojássárgáját és a porcukrot melegen keverik össze. Ez a készítési mód azért előnyös, mert a piskóta könnyebb, nagyobb térfogatú és kiadósabb lesz. Hátránya, hogy a cukor és a liszt aránya csak 1:1 lehet, mert különben a piskótatészta beesik.

4. Sütés előtt a babapiskótát általában porcukorral hintik be, hogy a sütéskor megolvadó cukor vékony hártyát képezve a sütemény terülését, deformálódását meggátolja.

5. A babapiskóta három meghatározó összetevője a tojás, a cukor és a liszt.

Forrás: Keményffi Gábor – Tóth Illés – Cukrászkönyv