1,5 milliárd forint értékű élelmiszert osztott ki az Élelmiszerbank az elmúlt 3 hónapban

Vészhelyzetben is a nélkülözőkért

Az elmúlt hetek, a COVID-19 okozta nehézségek különös kihívást jelentettek a nélkülözők számára, hiszen helyzetük, ellátásuk, kilátásaik még bizonytalanabbá válik. Annak érdekében, hogy ebben a nehéz időszakban is támogatásban részesüljenek, még inkább megnő az őket segítő szervezetek szerepe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 300.000 nélkülöző ellátását segíti országszerte ezekben a hetekben is.

Az idén 15 éves Élelmiszerbank Egyesület jelen járványügyi helyzetben is üzemelteti élelmiszermentő és élelmiszer osztó tevékenységét. Folyamatosan fogad be élelmiszer felesleg felajánlásokat céges partnereitől annak érdekében, hogy a növekvő rászorulói igényeket ki tudja elégíteni. Az átvett élelmiszerek nagyon sokfélék: pékáru, zöldség-gyümölcs, konzervek, csokoládé, édesség, üdítő, hűtött termékek.

Az Élelmiszerbank partnerszervezeti hálózatán keresztül juttatja el a megmentett élelmiszereket a nélkülözőkhöz. A hálózatban működő karitatív szervezetek pillanatok alatt alkalmazkodtak a járványügyi helyzet kihívásaihoz és megoldották a biztonságos osztás feltételeit, védőfelszereléseket szereztek be, kiosztási mechanizmusokat alakítottak át, házhoz szállítanak, folyamatosan dolgoznak, nem állnak meg ebben a nehéz helyzetben sem. Ezzel biztosítják a sok-sok nélkülöző ellátását, akik most különösen számítanak a segítségre, mert számukra nagyon sokszor az élelmiszeradományok jelentik a túlélést. A 300.000 nélkülöző között vannak gyermekek, idősek, családok, fogyatékkal élők, hajléktalanok. Az idősek száma eléri a negyvenezret, az ő ellátásuk most különös figyelmet igényel.

Az év első 3 hónapjában több mint 2.000 tonna élelmiszert osztott ki az Élelmiszerbank, több mint 1,5 milliárd forint értékben. Mindebből márciusban 715 tonna élelmiszer tudott eljutni azonnali segítségként a nélkülözőkhöz több mint 580 millió forint értékben.

“Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a működésünket folyamatosan fenntartsuk, rengeteg ember helyzete múlik most rajtunk. Ehhez leginkább további élelmiszer feleslegek felajánlására és anyagi segítségre van szükségünk“ – mondta Cseh Balázs az Élelmiszerbank Egyesület elnöke.