Zöldkötvényt bocsátott ki a Kometa

    Zöldkötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Kometa 99 Zrt.; a kaposvári húsipari vállalat infrastrukturális fejlesztéseket finanszíroz a forrásbevonásból, ennek révén kapacitása megduplázásával és több száz új munkahely létrehozásával számol – tájékoztatta a társaság közleményben az MTI-t.

Begurulva – 12. Plug-in hibrid RAV4 és Siren7MAX vadriasztó >>>

    Azt írták, hogy a cég első kötvénykibocsátása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) történt. A 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöldkötvény iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés.


    Az aukción felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre a befektetőktől 14,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amelyből a Kometa 12 milliárd forintot fogadott el 5,02 százalékos átlaghozam mellett – tették hozzá.


    Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra – tették hozzá.


    A cég Giacomo Pedranzini ügyvezető igazgatót idézve kiemelte, a bevont forrásból az infrastruktúrát érintő energiahatékonysági projekteket finanszíroznak. Céljuk, hogy a működés során keletkező hulladékot 3 éven belül maradéktalanul hasznosítsák, és 5 éven belül 30 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat, amely ma 0,18 tonna egy tonna feldolgozott húsra vetítve.


    A társaság emlékeztetett arra, hogy a Kometa 2015-ben szennyvíztelepet épített, a húsfeldolgozással és húsipari termékek gyártásával foglalkozó vállalatok közül Magyarországon az első volt, amely 2020-ban melléktermék üzemet létesített, ahol évi 15 ezer tonna hulladékot dolgoz fel. A vállalat egy zártkörű energia-visszanyerő fűtési-hűtési rendszer kiépítésével 17 százalékkal csökkentette éves gázfogyasztását, a 2020-ban épített kazánházának köszönhetően az előállított hús kilogrammjára nézve 25 százalékkal csökkentette az energiafogyasztását.


    A Kometa tavaly 5,1 milliárd forint értékű tőkeemeléssel 5 éves fejlesztési programba kezdett a kapacitás növeléséért és új munkahelyek létrehozásáért, emellett újrahasznosítható műanyagot használó csomagológép üzembe helyezését és napelemek telepítését is tervezi. Számításaik szerint 2026-ra a villamosenergia-szükségletük 18 százalékát napelemekkel fedezik.


    A vállalat az olasz Pedranzini és Ruffini család, Kaposvár városa, az MFB Invest Zrt. és a Zito-csoport tulajdonában van, árbevétele 2019-ben 46,5 milliárd, 2020-ban 54,2 milliárd, 2021-ben több mint 58 milliárd forint volt.


    A Kometa a termékeit mintegy 40 országba exportálja, árbevételének 45 százaléka ebből származik. A legfőbb exportpiaca Olaszország, Horvátország, Szlovénia és Németország.


    A társaság a több mint 800 munkavállalójával a város és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója – olvasható a közleményben.