Vágóhidak állnak le, esik a csirke ára

830. OLAJOS SAL¡TA PIRÕTOTT CSIRK…VEL UtolsÛ megjelenÈs: KK2009/37 Hozz·valÛk: 40 dkg csirkemell, 0,5 dl olaj, sÛ, ırˆlt fehÈrbors A sal·t·hoz: 1 fej zˆldsal·ta, 10 dkg mad·rsal·ta, 1 fej lilahagyma, 20 dkg szÌnes paprika, ÌzlÈs szerint csÌra (a sal·t·k helyett lehet haszn·lni csomagolt, elıkÈszÌtett sal·takeverÈket is) Az ˆntethez: 0,5 dl olÌvaolaj, 1 te·skan·l magos must·r. 0,2 dl fehÈrborecet, sÛ, bors A sal·t·kat megtisztÌtjuk, megmossuk Ès lecsepegtetj¸k. A h˙st megmossuk, lesz·rÌtjuk, Ès vastag csÌkokra szeletelj¸k. F˚szerezz¸k, olajon megs¸tj¸k. Az ˆntethez az ecetet Ès a must·rt gÈpi habverıvel ˆsszekeverj¸k, majd lassan hozz·adjuk az olajat. SÛzzuk, borsozzuk. A sal·t·hoz vÈkony csÌkokra v·gjuk a paprik·kat, Ès vÈkonyra szeletelj¸k a hagym·t. ÷sszetÈpkedj¸k a zˆldsal·t·kat. Az egÈszet nagy keverıt·lba tessz¸k, Ès az ˆntettel ˆsszeforgatjuk. T·nyÈrokra rendezz¸k, a tetejÈre rakjuk az ˆsszev·gott, meleg s¸lt csirkemellet, a szaftj·t r·locsoljuk. megszÛrhatjuk a csÌr·kkal. ElıkÈszÌtÈsi idı: 10 perc ElkÈszÌtÈsi idı: 20 perc MennyisÈg: 4 adag 1 adag: 385 kcal TERÕT…K: WWW.LUMINARC.COM Recept-fotÛ: Vomberg Frigyes-Kom·romi Zolt·n


    Jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon is, amit az ágazati szakmai szervezetek – a hazai terméktanács egyetértésével – a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnének – ismerteti a hétfői Világgazdaság.

    Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója a lapnak elmondta: az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott.


    Eközben folyamatosan érkeznek a harmadik országokból az EU-ba az évi 850 ezer tonna import tételei, holott az elsősorban Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából küldött szállítmányok túlnyomó részét is a HoReCa ágazat vásárolta meg. Az importőrök annak érdekében, hogy ne veszítsék el szállítási jogaikat, továbbra is szállítanak, és tárolják az árut, amíg újra nem indulnak az éttermek és az idegenforgalom.


    Az Európai Bizottságnak helyzetjelentést, javaslatcsomagot készítő nemzetközi szakmai szervezetek – az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) – is felhívják a figyelmet, hogy ezekre a szállításokra nincs igény a piacon. Jelentős túlkínálat alakult ki Európában, Magyarországon például az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára 230 forint körül van – míg “békeidőben” 250 forint körül volt -, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint. Sok helyen beteltek a hűtőkapacitások, és egyes kisebb vágóhidak már nem veszik át az élő csirkét.


    A helyzetet az is súlyosbítja, hogy ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, emiatt már csaknem 2 millió állatot kellett leölni, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat – ismertette az elnök-igazgató.


    Az AVEC és az ELPHA azt javasolja, hogy az EU átmenetileg függessze fel a harmadik országokból érkező beszerzést, ezzel a BTT is egyetért. A behozatali stopnak azonnali eredménye lenne, költségvetési kihatása pedig nincs – mondta Csorbai Attila. A nemzetközi szervezetek szerint az nem elfogadható, ha az uniós termelőknek úgy kellene csökkenteniük termelésüket, hogy közben a harmadik országokból továbbra is érkezik a baromfihús.