Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Unokák rendelnek helyi zöldséget a nagyszülőknek a nyertes EU-s projektben

Posted on 2020-12-162020-12-16 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Összetartás, fenntarthatóság, életképesség

 

Novemberben ért véget egy, az EIT Climate-KIC, az Unió fenntartható gazdaságot támogató legnagyobb alapja által finanszírozott pályázat. A kiírás során a szervezők olyan, lehetőleg határon átnyúló projekteket, ötleteket, lokális szerveződéseket kerestek a CEE Community Lab keretein belül, amelyek nemcsak segítenek a fenntartható fejlődési célok megvalósításában, de jobbá, könnyebbé is teszik az érintett területen élők mindennapjait.

Az érintett terület ezúttal Bulgária és Románia szomszédos, gyakorlatilag legszegényebb régiói, a résztvevők pedig az ott élő, egyre idősebb népesség. A területre jellemző, hogy a fiatalok máshol keresik a boldogulásukat, akár más városokban, akár külföldön, míg a helyben maradók fiatalok és idősebbek, szülők és nagyszülők gyakran munka nélkül, rossz körülmények között élnek.

A 20 ezer euróval támogatott projekt lényege, hogy határon átnyúló termelőszövetkezetekbe szervezi a helyi lakosok közül azokat, akik tudnak és akarnak a mezőgazdasági termelésben dolgozni, és összeköti őket azokkal a helyi termelő vállalkozásokkal, akiknek egyszerre van szüksége munkaerőre és felvevőpiacra is. Az így megtermelt helyi, egészséges élelmiszert aztán szintén a régióban, kiszállított kosarak formájában értékesítik. A napi, vagy igény szerinti gyakorisággal eljuttatott kosarakat pedig a helyi lakosok távolba szakadt, jobb életszínvonalon élő hozzátartozói, gyerekek, unokák rendelik meg szüleik, nagyszüleik számára.

Ezzel a megoldás újra aktiválja – termelőként, vagy a logisztika területén – a még munkaképes helyi lakosokat, támogatja a helyi termelőket, hiszen biztosítja a helyben hiányzó fizetőképes keresletet, és megoldja a helyben, fenntartható körülmények között termelt élelmiszer helyi felhasználását, ezzel is támogatva a fenntartható gazdasági célokat. Emellett olyan helyszínen hívja fel a figyelmet a fenntartható mezőgazdaság lehetőségére, ahol ennek korábban nem volt hagyománya, miközben erősíti a szociális kötelékeket, a generációk közötti kommunikációt is.

A projektben résztvevő termelők vállaltan nagy figyelmet fordítanak a biodiverzitás megőrzésére, a fenntartható talajhasználatra.

Az uniós viszonylatban viszonylag szerénynek nevezhető támogatást a projektet jegyző nemzetközi csapat – egy helyi kertészet vezetője, egy klímaaktivista és egy talajbiológus – arra fordítja, hogy egyfelől kidolgozza a projekt életképes pénzügyi modelljét, másrészt kapcsolatba lépjen a bevonni kívánt csoportokkal helyben és távolabb is.

A résztvevők külön figyelmet fordítanak arra, hogy a létrehozott és dokumentált struktúra és modell később Európa bármely más pontján is alkalmazható legyen.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:EIT Climate-KIC, EU-s projekt

Bejegyzés navigáció

Previous Post: A Tesco visszahívta egy saját márkás csipszét
Next Post: A diófélék, olajos magvak helye a kiegyensúlyozott, egészséges étrendben

Kapcsolódó anyagaink

  • Fördős Zé szerint karácsonykor is az egyensúly a lényeg – De, ki a fszm az a Fördős Zé?! Gasztropress
  • Rögös túró – a magyar szuperélelmiszer Gasztropress
  • Háromdimenziós nyomtatóval készítettek tiramisut Olaszországban Gasztropress
  • Láng György (1924–2011) – az amerikai csúcsgasztronómus Gasztropress
  • Csaknem ötven féle ételből válogathatnak a nyíregyházi Tirpák Fesztiválra látogatók Gasztropress
  • Olajfalevél-kivonattól múlt el Mahó Andrea refluxa Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • A Volvo Trucks és a Boliden közösen állítanak forgalomba elektromos teherautókat a földalatti bányamunkák elvégzésére
  • 27 új Siemens Desiro ML motorvonat érkezik az ÖBB-hez
  • Újabb közlekedésrendészeti ellenőrzések
  • További funkciók és továbbfejlesztett technológia a Mercedes-AMG GLA és GLB számára
  • „Közlekedik a család” vetélkedő 2023-ban is
  • Huncut óda született az idősekhez cserihanna tollából!
  • Dinamikus adathalászat, smishing és a DNS-infrastrúktúrával való visszaélés – nem sci-fi, hanem a valóság
  • Itt a legelszállósabb zene PRIBELSZKI érkező korongjáról
  • A World Photography Awards 2023 nyílt pályázatának döntősei
  • A múlt héten megérkezett Ed Sheeran vadonatúj felvétele, az „Eyes Closed”
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • Jövő kedden és pénteken tartják két metróállomás füstpróbáját
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled? Gasztropress
  • Először kaptak Michelin-csillagot vidéki magyar éttermek Gasztropress
  • Olívakrémmel töltött pulykamellrolád Gasztropress
  • Több kárt okozhat hosszú távon a környezetnek a laboratóriumi hús, mint a marhatenyésztés Gasztropress
  • Egész Magyarországra kiterjedő étteremválogatást tesz közzé a Michelin Guide Gasztropress
  • Pff… Vegánoknak is érdekes lehet az új hentesvetélkedő Gasztropress
  • Valentin-napi pikáns koktélok, amelyek biztos, levesznek a lábadról Gasztropress
  • Túrós csusza alagút Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.