Ünnepeljük együtt a világ egyik legnépszerűbb italát!

Szeptember 29. a kávé világnapja

Már 40 éve ünnepeljük szeptember 29-én a kávét – a világ egyik legkedveltebb itala először Japánban, 1983-ban kapott saját napot. A tradicionális kávézás mellett a 21. században egyre több új fogyasztási mód, szokás alakult ki, a fiatalok már teljesen mást várnak el egy kávétól, mint szüleik vagy akár nagyszüleik.


Összegyűjtöttünk néhány kávéval kapcsolatos érdekességet és adunk néhány tippet is, melyekkel emlékezetessé tehetjük az ital-ünnepet.

Nem lehet pontosan tudni, ki itta a világ első kávéját. A legenda szerint egy pásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután lelegelték egy bizonyos cserje bogyóit. Ő is szedett arról a bokorról, forró vízbe dobta a bogyókat és megitta a főzetet, az első kávét. Gyakorlatilag az eljárás a mai napig ugyanez, persze kicsit másképpen.


A kávékultusz a Közel-Keletről indult, a 15. században Törökországban, Perzsiában, Szíriában és Arábiában számtalan kávéház működött. A kávé a 16. században érkezett Európába, de sok európai ember elutasította arra hivatkozva, hogy a keresztények nem fogyaszthatják más vallásúak italát. VIII. Kelemen pápa azonban egyszer megkóstolt egy csésze kávét, és jóváhagyta annak fogyasztását, így az ital elterjedt egész Európában és Amerikában is.


Ma már több mint 70 trópusi országban termesztik a kávét, ez a világ második legtöbbet exportált árucikke az olaj után. Ami érdekes, hogy a nem a nagy kávétermelő országokban fogy a legtöbb kávé, hanem Európában, hiszen a világ termesztésének egyharmadát mi, európaiak isszuk meg.


Az infláció és a gazdasági bizonytalanság ellenére a fogyasztók többsége nem mond le a kávéról, így az elfogyasztott mennyiség nem csökken, csak átalakul.


Az idősebbek inkább otthon fogyasztják el a kedvenc italukat, a fiatalabbak sokkal inkább társaságban vagy éppen útközben kávéznak, ők a fogyasztásra kész termékekre voksolnak. Sok fiatalnak egyáltalán nincs a saját lakásában kávéfőzője.


Egyre elterjedtebbek az előre csomagolt, on-the-go termékek. Az igazán tudatos fogyasztók figyelnek, hogy újrahasznosítható csomagolású terméket vegyenek, így sokan az aludobozos kiszerelést választják, mert ez a csomagolóanyag végtelenszer és teljes mértékben újrahasznosítható.


A kávérajongók keresik a változatosságot, a különleges ízeket is. Ezen a téren is a ready-to-drink termékek nyújtják a nagyobb választékot és az egyenletes, kiváló minőséget. Van már sós-karamellás, mogyorós, csokoládés vagy akár rumosdió ízű tejes kávéital is.


Na és hogyan teheted emlékezetessé szeptember 29-ét?

Indítsd a napod a kedvenceddel, gondoskodj előre róla, hogy a napi első kávédat valóban a legjobban szeretett módon és ízben fogyaszthasd el!
Szervezz egy baráti vagy családi összejövetelt, ahol megmutathatjátok egymásnak kedvenc ízeiteket, márkáitokat, kipróbálhattok új variációkat!
Párosíts édességet a kávé kicsit kesernyés ízéhez, keresd meg, melyik sütemény passzol legjobban a te kávékedvencedhez!
Mutasd meg másoknak is, mennyire szereted a kávét! Ezen a napon készíts egy kávés képet, töltsd fel a közösségi médiába például #InternationalCoffeDay hashtaggel!
Járj nyitott szemmel, mert ezen a napon több helyen találkozhatsz különleges kávékóstolással, termékosztással!

Szóval, ha szeptember 29., akkor kávéünnep!