Új eredetvédelmi szabályok jönnek a Nagy-Somlói borvidéken

3d megaphone speaker or loudspeaker bullhorn for announce promotion, megaphone loudhailer with microphone mockup , speakerphone 3d vector for alert and announcement on isolated background

    Változik az eredetvédelmi szabályozás a Nagy-Somlói borvidéken, egységesen csak a Somló név marad használatban – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint Nagy István agrárminiszter a Somlói Borgálán.

    A tárcavezető a borvidék 2023. évi borversenyének ünnepélyes eredményhirdetésén hangsúlyozta, a magyar borászok az elmúlt 30 évben megmutatták, hogyan kell a változásokhoz alkalmazkodni, illetve sikereket elérni, és azokat eredményes munkával, szorgalommal, kitartással megtartani – írták.


    A rendezvényen a miniszter bejelentette, hogy a helyi gazdálkodók és a hegyközség kérésének eleget téve módosítják a borvidék eredetvédelmi rendszerét. A Somló és Nagy-Somló elnevezések helyett már egységesen csak a Somló név marad használatban. Ugyanakkor a magasabb minőségű, ökológiai gazdálkodásból származó borok a Somló Superior elnevezéssel kerülnek a fogyasztókhoz – áll a közleményben.


    Nagy István azt mondta, a magyar borászat sikeréhez elengedhetetlen az együttműködés. Termelőknek, borászoknak, hegyközségeknek, hegybíróknak, döntéshozóknak, kormányzati szereplőknek számos kérdésre közösen kell megoldást találniuk. Ilyen a munkaerőt kiváltani képes automatizálás, az alkalmazkodás a változó éghajlati viszonyokhoz, a termelést nehezítő aránytalan környezetvédelmi uniós szabályozók kérdése, a nagyobb értékű borértékesítés az exportpiacokon, a szőlészek és borfelvásárlók viszonyrendszerének, valamint az ágazati jövedelmezőségnek a javítása, a fogyasztási trendek lekövetése és a borfogyasztásban a fiatalok megszólítása – sorolta a miniszter.


    Nagy István rámutatott, a Vidékfejlesztési Programból 1,8 milliárd forintot különítettek el a magyar bor promóciójának támogatására. Emellett pedig csökkentették a szőlő-bor ágazati adminisztrációs terheket. Idén, ha szükséges, és ha a gazdálkodók kérik, akkor a kormány a lepárlás kapcsán akár intervenciós intézkedésről is dönt – olvasható a minisztérium közleményében.