Tudnivalók a Magyarország Cukormentes Tortája versenyről 2021.

Mi a győztes torta neve, és ki készítette?

A győztes torta neve: Beszterce Rózsája, melyet Füredi Krisztián mestercukrász alkotott, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda képviseletében. Krisztián évek óta résztvevője a Magyarország Cukormentes Tortája versenynek, tavaly is a döntősök között volt, de először sikerült ebben a versenyben nyernie. 2020-ban ő volt a Magyarország Tortája verseny győztese Curiositas nevű tortával, idén a vadászati világkiállítás tortaverseny győztese is egyben (a Nimród nevű tortával).

VIDEÓ >>>

Miből áll a torta?

Ebben a hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval.

Mennyiben tradicionális?

Az összetevői (barack, étcsoki, dió) alapján a hazai tradicionális sütemények ízvilágát idézi.

Miért Beszterce rózsája?

A sárgabarackról kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs a rózsafélék családjába tartozik. Az első írásos emlék a Besztercei szószedetben szerepel róla, ezért lett a torta neve: Beszterce rózsája.

Melyek a torta erényei? 

Szép kivitelezés, harmonikus ízvilág és a dietetikai szempontból megfelelő értékek.

A torta zsírtartalma mérsékelt, így az egy szeletre jutó energiatartalom alapján is megfelelő desszert lehet a kiegyensúlyozott étrendben.

Miért jó választás a cukorbetegeknek?

Egy cukorbetegnek a legfontosabb információ egy édesség kapcsán a szénhidráttartalom. A győztes torta egy szelete 12,4 g szénhidrátot tartalmaz, energiatartalma 206,3 kilokalória (kcal) Vagyis az értékei nagyon kedvezőek!

Sem hozzáadott cukrot, sem fehér lisztet nem tartalmaz –Így a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető.

(A tápértékadatokat az alapítvány dietetikusa számította ki a receptúra alapján, a számításokat az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) által felkért dietetikus lektorálta. A torta bevizsgálását a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte az összetevők megállapítására.)

Mikortól lehet megkóstolni?

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes süteményét bármely erre jelentkező cukrászipartestületi tag cukrászda megsütheti és árusíthatja augusztus 20-tól, ám kizárólag a torta receptjének szigorú betartásával. A recepttől eltérni nem lehet – ezt a cukrászok egy megállapodás aláírásával is vállalják.  

Mikortól lesz elérhető a recept a nagyközönség számára? 

A Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes tortáinak receptjét mindig az adott év decemberének végén teszi publikussá az ipartestület és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. 

Hogyan jött a Magyarország Cukormentes Tortája verseny ötlete? 

A Magyarország Tortája 15 éve sikeres program, melynek mintájára az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szeretett volna alternatívát nyújtani azoknak, akik nem szeretnének cukorral készült édességet enni, vagy nem ehetnek ilyet. Ezért az Alapítvány 2012-ben létrehozta a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, szakmai partnerként csatlakozott hozzá a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. 

Az idei már a 10. verseny!

https://gasztroll.hu/2021/08/03/a-beszterce-rozsaja-az-idei-orszagtorta-hozzaadott-cukor-nelkul/