Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Tovább zajlanak a közétkeztető konyhák élelmiszerbiztonsági, –higiéniai és –minőségi minősítései

Posted on 2021-05-122021-05-12 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a koronavírus-járványhelyzet enyhülésével, április közepétől fokozatosan újraindította a Minőségvezérelt Közétkeztetés Programot. Bár maga az értékelés a megszokott módon folytatódik, lényeges változások lépnek életbe a közétkeztetést érintő közbeszerzéseknél, valamint a minősítési eredmények közzétételi módját tekintve.

A 2019-ben kitört, majd 2020 márciusában Magyarországon is megjelent SARS-CoV-2 (Covid-19) koronavírus járvány a közétkeztetésben is jelentős változásokat generált. Ezeket, valamint a korlátozó intézkedéseket mérlegelve a Nébih a konyhák törvény1 szerinti minősítését szüneteltette, illetve a szakemberek az igényeknek megfelelően tanácsadó, támogató szemléket végeztek.

Az elmúlt hetekben lezajlott, fokozatos újranyitásnak köszönhetően április 19-től újraindultak a minősítések, első körben a bölcsődei, óvodai, valamint a munkahelyi konyhákon. Az auditorok eddig tapasztalatai alapján a konyhák normál kapacitásra való visszaállása többnyire zökkenőmentesen zajlott. Jellemző továbbá, hogy több helyen lecserélődött a személyzet és sokszor az élelmezésvezető személyében is változás történt.

Május 10-étől az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban is újraindult a jelenléti oktatás. Ezzel a nevelési, oktatási intézményekben szintén visszaállt a közétkeztetés „normál” állapota, így az élelmiszerbiztonsági, -higiéniai, -minőségi minősítések e területeken is a folytatódhatnak.

Bár maguk a minősítések a megszokott módon, folyamatosan zajlanak, néhány területen jelentős változások lépnek életbe, így például a közétkeztetést érintő közbeszerzések pályázatainál. A vonatkozó rendelet2 értelmében ugyanis szeptembertől a közétkeztetési pályázaton induló szolgáltatóknak be kell nyújtania a 3 évnél nem régebbi Éltv. 23.§ (5) bekezdése szerinti minősítést is.

Szintén módosul a minősítési eredmények közzétételének rendje. A 2021. április 1-jét követő minősítések esetében minden eredmény – ideértve a 80% alatt teljesítő konyhákét is – pontosan, százalékban meghatározva kerül fel a Nébih honlapjára (https://portal.nebih.gov.hu/mkp). Ezzel megszűnik a „fejlesztés alatt, jobb minősítésre pályázik” jelzéssel való megjelenítés lehetősége.

Kapcsolódó jogszabály:

1 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről (Éltv.)

2676/2020. (XII.28.) Kormányrendelet a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól- különösen: 4.§ b) pont

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:közétkeztető konyha, közétkeztető konyhák, minőségi minősítés, Minőségvezérelt Közétkeztetés Program, minősítés, Nébih, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Bejegyzés navigáció

Previous Post: KiSel-10
Next Post: Nem biztonságos a titán-dioxid élelmiszer adalékanyagként az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint

Kapcsolódó anyagaink

  • Spenótos pulykás rizottó Gasztropress
  • Idén már február végén elkezdődhet a medvehagyma szezon Gasztropress
  • Új Hell Summer Cool Gasztropress
  • Tizenhárom százalékkal csökkentette az alumínium italdobozok súlyát a Coca-Cola Magyarország Gasztropress
  • Nagy István: “Fel kell lépni az élelmiszerek túlárazásával szemben” Gasztropress
  • Minőségi okok miatt kivont a forgalomból két barackpálinkát az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Bemutatkozott a vadonatúj Mitsubishi Colt
  • Szörnyeteg Priust villantott a Toyota Le Mansban
  • Az emberek a villanyautókról beszélnek, de hibridet vásárolnak
  • Folytatódhat a Peugeot Le Mans-i legendája
  • A finn pályákon “száguldozhatnak” a fotelralisták :-D
  • A szemünket is óvni kell a káros sugaraktól!
  • 120 éve gyártották az első biztonsági pengés borotvát
  • Vérképzőszervi daganatos betegségek diagnosztikája és terápiája napjainkban
  • Melyik lesz 2023 legjobb első könyve?
  • Növekvő energiaárak – Veszélyben az infrastrukturális beruházások
  • Van képünk hozzá (23.06.08.) –  Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition
  • Kibővített kapacitás és minőségi szolgáltatások a nyári szezonban
  • Van képünk hozzá (23.06.07.) –  Megújul a Toyota Yaris
  • A nyaralás mindig a repülőtéren kezdődik
  • Van képünk hozzá (23.06.06.) –  Toyota Tacoma Trailhunter
  • A dokkban végzett tesztek után folytatódik a kínai szállodahajó építése
  • Dróntaxikat teszteltek Izraelben
  • Irodát nyitott Budapesten az Amazon Web Services – tesztelhetnek az ügyfelek
  • Versenykörülmények között teszteli folyékony hidrogén hajtású technológiáját a Toyota
  • Fél évnyi tesztelés után országszerte minden SPAR-ban és INTERSPAR-ban elérhető a Munch-ételmentés
  • Anita és Sanyi a Hypermotion RUNKIE 16” (“klasszikus”) rollerrel támad
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • E-Tech Renault Captur
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • Több mint hat tonna tartósélelmiszert gyűjtött rászorulóknak a BRFK Gasztropress
  • Café Párisi a Lotz-teremben Gasztropress
  • Túrós palacsinta Gasztropress
  • Hagyományos ételek kerüljenek karácsonykor az ünnepi asztalra Gasztropress
  • Egész Magyarországra kiterjedő étteremválogatást tesz közzé a Michelin Guide Gasztropress
  • Fókuszban a fenntartható táplálkozás Gasztropress
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Házi túrórúd recept Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.