Token rendszerrel csökkenti az élelmiszerpazarlást a Club Tihany ResortLejönnek a gázról, száműzték a palackokat a balatoni szállodában

Egyedülálló kampánnyal csökkenti az élelmiszerpazarlást a Club Tihany Resort: ha a gyerekek tényleg csak annyit esznek, amennyit szednek, akkor kapnak, amit később a szálloda boltjában levásárolhatnak. Tóth Mihály, a balatoni hotel MICE értékesítési vezetője volt, a komplexum zöldítését kulcsfontosságúnak beszélt. Ezért a teljesség igénye nélkül napelemekkel szolgálják ki a hálózat nagy részét, a medencéket a hotel saját fúrt kútjának vízéből látják el, a parkban mulcsozással csökkentik az öntözési igényt, és a szálloda egész területén szelektíven gyűjtik a hulladékot.A klímaváltozás és a globális felmelegedés hatásait egyre inkább a saját bőrünkön érezzük, ezért Magyarországon is egyre több irányban elmozdulni, annak érdekében, hogy csökkentse a környezeti terhelését. A Club Tihany Resort élenjárója a környezetbarát fejlesztéseknek és az utóbb időben követendő példát állítottak a hazai hotelek elé.

Tóth Mihály, a közel 1500 férőhelyes szálloda MICE értékesítési elmondta, a komplexumot 1985-ben építették fel az akkori legkorszerűbb osztrák és dán technológiával, ami még ma is megfelel az energetikai elvárásoknak. Ez az alapja, akkor is mindent megtesznek annak érdekében, hogy szintet is fenntartható fejlődések.

„Tavaly év végén minimálisra csökkentettük a gázfüggőségünket, és csak a medencék, szállodai szobák fűtésére és a konyhai gépek egy részének üzemeltetésére használt gázzal, de mindhárom esetben használtunk már elektromos áramot is, egyre nagyobb arányban. 2012-ben helyeztük üzembe az első naperőművünket, ami 131 kilowattos teljesítményre képes, majd 2023-ban készült el egy 200 kilowatt teljesítményű park mellett. Így a fotovoltaikus erőműja ki a hálózat nagy részét” – mutatott rá a szakember.

Mint mondta, a fűtésre és hűtésre alkalmas klímaberendezés kivétel nélkül hőszivattyús megoldásúak, ami a legkorszerűbb technológiának számít jelenleg. 2020-ban elektromos autós töltőpontokat is telepítettek, hiszen egyre több vendég érkezik ilyen típusú járművekkel hozzájuk.

Gyerekek tanítják szüleiknek a pazarlásmentes étkezéstA Club Tihany Resort MICE értékesítési vezetője úgy folytatta, élelmiszeroldalon is kellett volna a fenntarthatóság felé, hiszen napi szinten 900 embert reggeliztetnek és a vacsoráztatnak, így keletkezett hulladék mennyisége rendkívül magas.

Ennek csökkentése érdekében a 30 kilométeres távolságon belüli viszik a szállodák a zöldséget, a húst, és a pékárút, így a szállítás karbon lábnyoma elenyésző. minimális a hűtési kapacitásuk is, mert mindig friss élelmiszert rendelnek a beszállítóiktól.

Tóth Mihály elmondta azt is, hogy kitaláltak egy token rendszert, aminek hatalmas népszerűsége a vendégek körében.

„A büféasztalos étkeztetés a legpazarlóbb étel, hiszen hegyekben marad ott a vendégek tányérjain az el nem fogyasztott. Ez ellen mi úgy védekezünk, hogy korongokat adunk azoknak a gyerekeknek, akik tényleg csak annyit szednek, amennyit meg is esznek. Az összes tokenekből pedig a szállodák boltjában lehet hozzájutni, de azokat pénzért nem lehet megvásárolni, így ez egyfajta ösztönzik gyűjtött termékeket” – mutatott rá, hozzátéve, hogy az üres tányér kihívással a gyerekek a szülőket is arra, hogy ne pazaroljanak.

A token kampánnyal jelentős mennyiségben mentenek meg élelmiszert a szállodában, az ötlet pedig annyira találta, hogy tavaly a Corvinus Egyetemen is választható vizsgatéma volt.

Fókuszban a vízgazdálkodás

Tóth Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy a szálloda teljes területén szelektíven gyűjti a hulladékot. Ennek és a pneumatikus tömörítő gyűjtőkonténernek elég csak heti egyszer elvinni a kommunális hulladékot tőlük, így tovább csökken a környezeti terhelés.

Beszélt arról is, hogy a hotel hatalmas parkjában keletkezett zöldhulladék egy részét visszaforgatják, és mulcsozással csökkentik az öntözési igényt. A nyáron országosan tapasztalt vízhiány miatt ezt a kérdést hatványozottan is fontosnak tartják, így a wellness részlegben lévő medencét a saját fúrt kút vízéből tölti fel, nem terheli vele az ivóvízhálózatot, a locsolórendszerhez pedig engedélyezett a víz kiemelése a Balatonból.

„Amivel a vendégek zuhanyoznak, amit a csapból megisznak, az mind lágyított víz. Műanyagba csomagolt víz egyáltalán nincs a hotelben, éttermeinkben is a korszerű berendezéssel kezelt, szűrt vízben kerül üvegekben az asztalra” – mondta el a Club Tihany Resort MICE értékesítési vezetője.

Tóth Mihály végezetül azt is elárulta, hogy kizárólag környezetbarát szerekkel dolgoznak, és saját mosodát üzemeltetnek, így nagyságrendekkel kevesebb tisztító és vegyszerrel tudnak tisztán tartani mindent, mintha külső szolgáltató munkáját vennék igénybe. A 13 hektáros területen elhelyezkedő 160 db faházhoz a friss textíliákat elektromos kisautókkal juttatják el és a műszaki, karbantartó személyzet csak ilyen járműveket használ – így ezen munkafolyamatoknak nulla a karbonlábnyoma.