Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Tények és tévhitek a szójáról

Posted on 2023-04-272023-04-26 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Valószínűleg kevés növény, kevés élelmiszerként hasznosítható dolog generál akkora vitát, mint a szója. Sokaknak elsőre az üvegben található, keleti ételekhez használt szójaszósz ugrik be, megint másoknak a szójatej, joghurt, vagy éppen a tofu. Egy hüvelyes növény, a szójabab különféle feldolgozási formáiról van szó.

Tudjuk-e vajon, hogy ez az emberiség egyik legrégebben termesztett növénye? Kelet-Ázsiából származik, több mint 5000 éve termesztik. Korábban szinte szent növényként tekintettek rá, gyógyszerek alapanyagaként is hasznosították.

„A szója fehérjében rendkívül gazdag alapanyag, közel 40 %-os fehérjatartalomal bír, 30 % szénhidrát és 20 % zsírtartalom mellett. Utóbbiban a telítetlen zsírsavak dominálnak, ez szintén hozzájárul előnyös élettani hatásához” – magyarázza Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője. –„Ásványi anyagok közül jelentősebb mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot, míg vitaminok közül a niacin- és folát tartalma számottevő.”

Miért idegenkednek sokan mégis a szójától?

A szójával kapcsolatban gyakran felmerül ugyanis, hogy befolyással lehet a hormonháztartásunkra, a benne található izoflavonok, azaz fitoösztrogének miatt, amelyek struktúrája hasonlít az ösztrogén felépítéséhez.

A fitoösztrogének hatása azonban kutatások szerint jóval gyengébb, mint az ösztrogén hatása, emiatt nem kell attól tartanunk, hogy rossz hatással lenne a hormonháztartásunkra. Sőt külföldi vizsgálatok arra világítottak rá, hogy az ázsiai nők körében például kevesebb a menopauzához köthető kellemetlen tünet, lényegesen alacsonyabb a mellrákos megbetegedések előfordulása, amelyet az ott tradicionálisan magas szójafogyasztáshoz kötnek. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a jó hatások leginkább akkor érvényesülnek, ha serdülőkortól jelen van a szójafogyasztás az egyén táplálkozásában.

„A szóját gyakran használják a hús helyettesítésére, hiszen megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat”- folytatja Zalai Noémi. – „Ráadásul a szójafehérje biológiai hasznosulása is nagyon jó, előszeretettel használják ki ezt a tulajdonságát például sportolóknak szánt növényi, szójafehérjét tartalmazó étrendkiegészítőknél.”

A szója megítélését rontja, hogy tartalmaz olyan anyagokat, melyek rontják egyes tápanyagok hasznosulását a szervezetben. Ezek a hatások azonban hőkezeléssel csökkenthetők, illetve megszüntethetőek, emiatt sem kell hát mellőznünk a táplálkozásunkból. Kutatások szerint a szójafehérje rendszeres fogyasztása átlagosan 4-6%-kal csökkenti a „rossz” koleszterin szintet illetve egyes források szerint a triglicerid szintet is csökkentheti, amellyel hozzájárul a szív, érrendszer védelméhez.

„Hazai és nemzetközi ajánlások szerint napi 25 gramm szójafehérje fogyasztása javasolható, és biztonságos. Ez a mennyiség kb. 300 gramm tofuban vagy 800 ml szójaitalban található meg” – így összegez a dietetikus szakértő.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress, Kinekeszelma, Miteszel Tags:szója, tények, tévhitek

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Elindult a nevezés a 42. Országos Borversenyre
Next Post: Idén is megrendezik az Avasi Borangolást

Kapcsolódó anyagaink

  • Negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk Gasztropress
  • Sokan feladták az egészséges étkezést a második hullámra Gasztropress
  • Tefal tippek Gasztropress
  • Farsangi forgatag, maskarádé, mangalica fesztivál Debrecenben Gasztropress
  • Pénzkereset sütés-főzéssel Gasztropress
  • Állj ellen a divatdiétáknak, hatástalanok, de akár veszélyesek is lehetnek! Gasztropress
2023. szeptember
hKscpsv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
« aug    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Frankl András szerint a Hungaroring ugyanolyan tökéletes lesz, mint az atlétikai stadion
  • Vegye meg online vonatjegyét és nyerjen!
  • Csak #karigerilótetü meg ne tudja! Wales húszra csökkenti a lakóövezeti sebességhatárt
  • Kiss Norbert karnyújtásnyira a címvédéstől
  • Futóverseny miatt lezárásokra kell készülni vasárnap a Clark Ádám tér és az Attila út környékén
  • A The National meglepetésalbummal jelentkezik
  • Álomvilágból a valóságba tart Saya Noé új lemeze
  • Polestar autókból lesz Hot Wheels és Matchbox
  • Árnyékot adó fák alatt kezdték a tanévet a gyerekek
  • Néró császárt megszégyenítő lángokat gyújt Timmy Trumpet új klubslágerében
  • Verstappen nyerte a japán időmérőt
  • Van képünk hozzá (23.09.23.) –  Polestar Synergy Design Contest Winner
  • Verstappen behúzta a harmadik szabadedzést is
  • Frankl András: “A Hungaroring ugyanolyan tökéletes lesz, mint az atlétikai stadion”
  • Verstappen volt a leggyorsabb a második szabadedzésen is
  • 5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Bosch és a Vodafone
  • A Suzuki V-Strom 800DE az „Alpen Masters 2023” tesztgyőztese
  • A laboratóriumi és klinikai tesztek mellett neuropszichológusok játékos tesztekkel vizsgálják a szellemi képességek lehetséges hanyatlását
  • Ezt a vad külsejű autonóm buszt most Európában tesztelik
  • A tesztelések után 19 eljárás indult kakaóitalpor-forgalmazók ellen
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Exkluzív Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A születése óta vak Karvai Sándor megszelidítette az Acer ES 5 elektromos rollert
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A plug-in Priusszal is ismerkedtünkToyota Prius
  • Az élelmiszerjelölés evolúciója Gasztropress
  • Ideje megismerkedni a bisztronómiával Gasztropress
  • Fővárosi vendéglátóhely működését függesztette fel a Nébih Gasztropress
  • Dining Guide TOP100 – Az idei évtől a legjobbak legjobbjait is díjazzák Gasztropress
  • Megérkezett hazánk első nők számára fejlesztett kávéja Gasztropress
  • Túrómousse eperrel Gasztropress
  • A legtöbb virsli decemberben fogy Gasztropress
  • Idén is lesz Happy hét a vízfogyasztás népszerűsítésére Kinekeszelma

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.