Táplálkozás és IPF

SSUCv3H4sIAAAAAAAACpyRwW7DIAyG75P2DhHnRkqTJk32KtUODrgNKoUKSKep6rvPQKg474Y/27/9m+fnR1WxGZzk7Kt6hohiqdTqvAUvjSbc7DZuUQu0JXnYbmhKgEJ6YyWoEs7g+aLhhgT1qlTAr5hkzoNfHbowfUMcPF5II8G3RFrxlOIqJ2KSOijF2K5gbp0jyyiJ/6szPb6zG7ig5r9x4cKIRYWQjJxSKbv+eLS30hqsQprC1cNwUKGgK5TuVnKpL0Wb8Us8e27jZtXehhXemzNlzB1mFU58Jk3MfAHnqFxkXgzi9MnmVszRxkcDmyoT9BMh3HftcZqGthun/dC2TbvfCtLvLZJ04jpZiGJ+laK0LsMGbBjF0J/PULcgoD700Ndjg7xuBB7GYz/2XT/T4V9/AAAA//8DAH9Vu7WYAgAA

  • Egy átlagos embernek körülbelül napi 50 kalóriára van szüksége a légzéshez. Az IPF-ben szenvedők gyakran több kalóriát égetnek el naponta csupán légzésre. Ez megnöveli a napi kalóriaszükségletet, ami megnehezíti a testsúly megtartását is.i
  • Az idiopátiás tüdőfibrózissal (IPF) kezeltek 26%-a alultáplált.ii
  • Nem ritka, hogy az IPF-fel élő betegek étvágycsökkenést és súlycsökkenést tapasztalnak betegségük előrehaladtával. A fogyást többek között a csökkent kalóriabevitel, a fehérje-energia-alultápláltság is okozhatja.iii

IPF és növekvő étvágytalanság

Az IPF egy ritka, tüdőt érintő betegség, melynek során az érintettek alultápláltság kockázatának vannak kitéve az izomfehérje-raktárak fokozatos kimerülése miatt, ami további csökkent táplálékfelvételhez és étvágytalansághoz vezethet. Az alultápláltság és az izomtömeg-vesztés a tüdőbetegség következményei is lehetnek, mivel az IPF és a nehézlégzés csökkenti a fizikai teljesítőképességet, az izomerőt és az általános fizikai aktivitást is.iv Az IPF jelenleg a nem gyógyítható ritka betegségek közé tartozik, azonban, ha idejében felismerik a betegséget, a romlás gyógyszeres kezeléssel lassítható, és egyes esetekben (ez az IPF-betegek kevesebb, mint 5%-av) tüdőtranszplantáció is alkalmazható. A betegség megjelenésével számos életterületen tapasztalhatnak változást az érintettek, ennek egyik meghatározó területe a táplálkozást érintő kérdések.

A táplálékfelvétel fontosságáról

Egy 2022-ben közölt amerikai kutatás szerint, azok az IPF-fel kezelt betegek, akiknél csökkent a táplálékfelvétel, nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba, mint azok, akiknél a táplálékfelvétel nem tért el a megszokottól.
A prospektív kohorsz vizsgálatban 153 újonnan diagnosztizált IPF beteg tápláltsági állapotát mérték, többek között a testtömegindex (BMI), és a zsírmentes tömegindex (FFMI) – ami a test nem zsírból álló tömegét jelenti – meghatározott időközönként ismételt mérésével. Az átlagos utánkövetési idő 26 hónap volt, ez idő alatt 55 beteg került kórházba. A kutatás eredményeképp megállapították, hogy a csökkent táplálékfelvétel kéz a kézben jár az IPF-betegek rossz prognózisával.vi

Csökkent étvágy, új étrend

Az IPF előrehaladtával számos beteg az étvágy csökkenését észleli. Habár kezdetben a betegek étvágya jó lehet, azonban sokkal hamarabb érzik jóllakottnak magukat, mint korábban. A telítettségérzet miatt csökken az elfogyasztott kalóriák mennyisége, ami további egészségromláshoz, és a szervezet legyengüléséhez vezethet.A betegség egy már későbbi fázisában az étkezés az egyre romló légzés miatt már valóságos kihívássá válik, éppen ezért az ezt eredményező súlyvesztés leküzdésének legfontosabb stratégiája az lehet, hogy elszakadunk a hagyományos napi nagyobb háromszori étkezéstől, és ehelyett több kisebb étkezést vezetünk be. A könnyen lenyelhető, de közepesen kalóriadús ételek mellett a könnyen fogyasztható turmixok vagy shake-ek remek kiegészítői lehetnek az étrendnek. A joghurt, a fagylalt és bizonyos tésztaételek is jó választásnak bizonyulhatnak, ezekből is érdemes minél magasabb fehérjetartalmút választani.vii Érdemes kerülni az olyan ételeket, amelyek elfogyasztása több munkát igényel a szervezet számára. Ilyenek lehetnek a kemény húsok, és az alapos megrágást igénylő ételek, ezek helyett ajánlatos a lágyabb szerkezetű táplálékokat előnyben részesíteni.viii Fontos, hogy diagnosztizált betegként szakavatott segítséget vegyünk igénybe, és tartsuk be a kezelőorvosok és dietetikusok étkezésre és tápanyagbevitelre vonatkozó előírásait is!

i Idiopathic Pulmonary Fibrosis (IPF): Lifestyle Mangement

ii Malnutrition and decreased food intake at diagnosis are associated with hospitalization and mortality of idiopathic pulmonary fibrosis patients – ScienceDirect

iii Idiopathic Pulmonary Fibrosis: A Review of Disease, Pharmacological, and Nonpharmacological Strategies With a Focus on Symptoms, Function, and Health-Related Quality of Life – ScienceDirect

iv Malnutrition and decreased food intake at diagnosis are associated with hospitalization and mortality of idiopathic pulmonary fibrosis patients – ScienceDirect

v https://www.eu-ipff.org, az Európai IPF Szövetség (European Idiopathic Pulmonary Fibrosis and Related Disorders Federation – EU-IPFF) hivatalos honlapja

vi Malnutrition and decreased food intake at diagnosis are associated with hospitalization and mortality of idiopathic pulmonary fibrosis patients – ScienceDirect

vii Pulmonary Fibrosis Diet | Life with Pulmonary Fibrosis (boehringer-ingelheim.com)

viii Tips for Minimizing Weight Loss with IPF – Idiopathic Pulmonary Fibrosis (pulmonaryfibrosismd.com)