Támogatásból fejleszt mesterséges intelligencián alapuló italautomatákat a H-Vend Service Kft.

mobility news concept: businessman hand holding a touch phone with business news on a screen

    Mesterséges intelligencia alapú adatvezérelt italautomaták fejlesztésére nyert támogatást az italautomaták üzemeltetésével foglalkozó H-Vend Service Kft. – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

    A vállalat a fejlesztéshez a Széchenyi 2020 programban 139,42 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amellyel háromféle intelligens italautomata fejlesztését és prototípusainak gyártását valósítja meg 2024 tavaszára.


    A szegedi társaság 2001-ben alakult. Eleinte csak italautomaták üzemeltetésével foglalkozott, majd egy teljesen új, innovatív irányba indult el, és ma már az automaták átalakításával, felújításával, tervezésével és gyártásával is foglalkozik. A cég elsősorban exportra termel, célpiacai Franciaország, Spanyolország és Olaszország, ahol már stabil vevőkörrel és biztos piaccal rendelkezik – olvasható a vállalat honlapján.


    A közleményben azt írták, hogy az italautomaták két jelentős innovatív egységet is fognak tartalmazni: intelligens termékplatformot, illetve vákuumos és védőgázas kávétároló rendszert.


    A támogatott projektben a modern automaták mellett egy olyan mobilalkalmazást is fejlesztenek, amely érintés nélküli vásárlási lehetőséget kínál a különböző ital- és áruautomaták használatánál a fertőzés kockázatának minimalizálására.


    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a H-Vend Service Kft. tavalyi nettó árbevétele 506,3 millió forint volt, egy évvel korábban pedig 400,8 millió forintot tett ki. A cég 2022-ben 57,4 millió forint, míg 2021-ben 11,5 millió forint nyereséggel zárt.