Szombaton tartják a Nyitott Főzdék Napját

    Országszerte huszonhat kisüzemi sörfőzde összefogásával rendezik meg szombaton a Nyitott Főzdék Napját, amelynek során főzdelátogatások, sörkóstolók, közös sörfőzés, gasztronómiai bemutatók és számos egyéb program várja az érdeklődőket.

    A rendezvény Vas megyétől egészen Borsodig megmozgatja a kisüzemi sörök iránt érdeklődőket. A nyitva tartó kisüzemek vállalták, hogy bemutatják a vendégeknek a sörkészítés folyamatát, és a sörkóstolók mellett vásárlási lehetőséget, illetve színvonalas gasztronómiai programokat biztosítanak – közölték az MTI-vel a szervezők.


    A Nyitott Főzdék Napján bemutatkozik például a Vas megyei Csempeszkopácson mindössze néhány hete megnyílt Krenner Brewery, ahol a frissen készített sörök és a főzdebemutató mellett szabadtéri sportokkal várják a látogatókat. Győrújbaráton, a Vaskakas Sörfőzdénél a magyar komlótermesztésről hallhatnak a vendégek, illetve megtudhatják, hogyan kell elkezdeni otthon sört készíteni.


    A Nógrád megyei Rétságon működő Fűtőház Sörfőzde az aranyérmes sörök mellett helyi sajtokkal és a Rackavölgy családi gazdaság termékeivel készül, de a helyi ízekkel egyebek mellett a dombóvári Kissler Sörfőzde és a mecseknádasdi Karl Microbrewery vendégei is megismerkedhetnek.


    Budapesten sörkóstoló tréning és ízhiba-bemutató lesz a Fehér Nyúl Sörfőzdénél, a First Craft Beer megmutatja saját Oktoberfest sörét, Csepelen pedig ajándék sörrel és alkoholmentes “fickósörkóstolóval” is várják a Rizmajer Sörfőzdébe látogatókat.


    A borvidékeken működő sörfőzdék közül többen is borászatokkal működnek együtt a rendezvény alkalmából. Tokajban a BAZ Beer sörfőzde vendége lesz a Paulay Borház, a Hétszőlő Szőlőbirtok boraiból pedig kóstolót is kaphatnak az érdeklődők. Etyeken az Etyeki Sörmanufaktúránál nemcsak a főzde rozé musttal készülő sörét, hanem az Etyeki Kúria rozé borát is választhatják a látogatók.


    A Nyitott Főzdék Napja programjain a részvétel ingyenes, csak a fogyasztásért, illetve a kóstolókkal egybekötött főzdelátogatásért kell fizetni. A résztvevő sörfőzdék listája a nyitottfozdek.hu oldalon érhető el.