Százféle bort lehet kóstolni a Somogyi Borfesztiválon

    Tizenhat termelő mintegy száz borát kínálja a Somogyi Borfesztivál, amelyre június 13. és 16. között harmadik alkalommal kerül sor Kaposváron.

    A borok hatvan százaléka fehérbor, a többi rozé, vörösbor, gyöngyözőbor és pezsgő lesz – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke az eseményt beharangozó csütörtöki kaposvári sajtótájékoztatón, hozzátéve: a nedűk mindegyikét legalább megyei borversenyen aranyéremmel díjazták.
 

   Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke arról szólt, hogy a fesztivál “nulladik napján”, június 13-án borvacsorákat tartanak nyolc kaposvári és egy-egy szentbalázsi és kaposmérői étteremben, a fesztivál pedig hivatalosan a másnapi megyei borversennyel veszi kezdetét.
 

   A szervezők gazdag kulturális programmal is készülnek a rendezvényre: fellép a Bagossy Brothers Company, Péter Szabó Szilvia, a Back II Black, az Unique és mások mellett Wolf Kati is.
  

  A fesztivál vendégei a borok mellett tesztelhetik a somogyi pálinkákat, ételeket, válogathatnak iparművészek minőségi termékei közül – jegyezte meg.
  

  Dér Tamás (Fidesz-KDNP), Kaposvár alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy a somogyi megyeszékhely fesztiválváros, így a borfesztivál szervesen illeszkedik a rendezvények sorába, sőt, egyre inkább kinövi magát. Tavaly több mint tízezer látogatója volt, biztos vagyok benne, hogy idén még több lesz, s a résztvevők maradandó közösségi élménnyel gazdagodnak – fogalmazott a politikus.
 

   Gombos Sándor emlékeztetett arra, hogy a Somogyi Borfesztivált először két évvel ezelőtt rendezték meg. Igyekszünk ráirányítani a figyelmet arra a kincsre, amit a talán világviszonylatban is egyedi, könnyű, gyümölcsös, friss dél-balatoni borok jelentenek, kiegészítve a gyöngyözőborokkal és az óriási fejlődés előtt álló pezsgőkészítéssel – mondta.

    Gombos Sándor az MTI érdeklődésére felidézte: szakemberek két évvel ezelőtt határozták el somogyi borstratégia készítését a Somogyban termelt szőlő minél nagyobb arányú helyi feldolgozása, az itt készített borok ismertségének növelése érdekében. Rámutatott arra, hogy az erőfeszítések eredményeként egyes pincészetek tavaly már 20-30 százalékkal több bort készítettek, mint egy évvel korábban.