Sörfőzéssel tartják karban a lakókat egy bécsi idősek otthonában

Terápiás céllal sörfőzdét nyitottak egy bécsi idősek otthonában. A lakóknak nemcsak szórakozás a sörfőzés, de az egészségükre is jó hatással van. Az ott készült söröket – Oma és Opa – más nyugdíjasotthonok lakói is megvásárolhatják. (A nyitó képen: bécsi nyugdíjasotthon lakói saját főzésű sört kóstolnak © KWP / Andreas Hormarcher.)

Hetente egyszer maláta és komlóillat terjeng egy bécsi idősek otthona, a Haus Atzgersdorf folyosóin. Terápiás céllal ugyanis 2020 nyarán sörfőzésbe kezdtek, hogy kellemes időtöltést kínálhassanak a lakóknak. A sörfőzés másik haszna, hogy jó hatással van az idősek egészségi és mentális állapotára is. Mivel minden egyes lépést – a cefrézéstől az üvegek mosásán és lezárásán át a címkézésig – kézzel csinálnak, a résztvevőknek folyamatosan koncentrálniuk kell és a finom kézmozgásra is szükség van. Az illatok – főleg feledékenységgel küszködő lakóknál – emlékeket ébresztenek és nem utolsó sorban javul a résztvevők önértékelése. Egy-egy alkalommal hat-nyolc lakó segít a sörfőzésben, amit természetesen szakember irányít.

Az otthonban Oma és Opa (nagymama, nagypapa) névre keresztelt bécsi lagert illetve Hellga és Hellmut néven futó világos sört készítenek, hetente 150 üveggel. Mindig a lakókkal közösen döntik el, hogy éppen melyik fajtát főzzék. A kész söröket nemcsak az atzgersdorfi otthon lakói kóstolhatják meg, hanem további harminc idősek otthonba is szállítanak, ahol 2 euróért lehet megvásárolni egy 0,33-as üveg Omat vagy Opat.

A bécsi idősotthonokat összefogó Häuser zum Leben intézményeiben egyébként nemcsak sört főznek, hanem saját mézet, fűszernövény-keverékeket és diópálinkát is előállítanak. Van saját cukrászatuk is, ahol süteményeket és más nyalánkságokat készítenek – természetesen az idősek bevonásával.