Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Salvadori single origin kávékülönlegességek már Budapest szívében is kóstolhatóak

Posted on 2019-04-192019-04-17 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Kedvenc koffein-tartalmú italunk, a kávé hosszú utat jár be, mire a csészénkbe kerül. Számos kontinensen termelik világszerte, Afrikától kezdve, Ázsián át egészen Közép- és Dél-Amerikáig. Ezek közül az egyik legkiválóbb termőhely Salvador, egy apró közép-amerikai ország, amely magaslati tájainak, mérsékelt éghajlatának, kristálytiszta vizeinek és vulkanikus talajának köszönhetően ad otthont a világ egyik legmegbízhatóbb, kiemelkedő minőségű kávéjának. De vajon mitől olyan különleges a salvadori kávé, és hol tudjuk itthon megkóstolni?

A termőhely jellegzetességei kétségkívül visszaköszönnek egy csésze kávé ízvilágában. A jó kávé alapfeltétele pedig nem más, mint a kávécserjék számára ideális talaj és mikroklíma, továbbá fontos, hogy a farm lehetőleg 1000 méter felett helyezkedjen el. Számos ilyen feltételekkel rendelkező, magaslati vidéken található családi farm létezik Salvadorban, ahol a kávétermelés gyökerei egészen az indiánokig vezethetők vissza.
A kicsinyke közép-amerikai országban az arabica kávé több variánsát is termelik, amelyek mind más karakterrel rendelkeznek. Az egyik ilyen tipikus arabica fajta a Sarchimor, ami kimondottan a magaslati tájakon érzi jól magát. „Nedvesen hántolt”, azaz „semi-washed” módon dolgozzák fel, ami azt jelenti, hogy a kávébabokat a szüret után 4-5 óráig félig kierjesztik, összesen kétszer szárítják, és viszonylag hamar lehántolják pergamen héját. Kifejezetten alkalmas sötét pörkölésű, olasz stílusú kávé készítésére. Selymes textúra jellemzi, továbbá kellemesen savas, méghozzá anélkül, hogy túl gyümölcsös ízű lenne.
A Pacas-t Salvadorban fedezték fel először 1949-ben, amely a Bourbon és a Caturra természetes mutációja. „Mézes”, azaz ”honey meal” eljárással dolgozzák fel, amelynek lényege, hogy a gyümölcshúst hagyják teljesen megérni a kávébabban, majd ezután szárítják ki. A fajtának eredendően édeskés az ízvilága, és leginkább a világostól a közepesig terjedő pörkölés áll jól neki. Kiegyensúlyozott savasság, valamint egyedülálló szilvás zamat jellemzi.
A Pacamara egy hibrid arabica variáns, amelyet az 1950-es évek végén a Salvadori Kávé Kutató Intézet a Maragogype és a Pacas fajták keresztezéséből fejlesztett ki. Leginkább világostól a közepesig terjedő pörköléssel készítik. Kóstolásakor tiszta, élénk savakat és sötét gyümölcsökre emlékeztető ízvilágot érezhetünk leginkább.
A jó hír pedig az, hogy az imént felsorolt három különleges salvadori arabica variánst, amelyek egyenesen az ország középső régiójában fekvő Santa Cristina kávéfarmról érkeznek, mostantól itthon is bármikor megkóstolhatjuk. A nemrégiben megnyílt, saját pörkölővel felszerelt Cafe Marcello ugyanis kimondottan ezekre, a salvadori, single origin kávékra specializálódik, és Budapest 2. kerületében várja a kávé szerelmeseit. A kávézóban ráadásul a már fent is említett single origin micro-lot kávék közül választhatunk, amelyek nem csupán azonos fajták válogatásából és ugyanarról a farmról – jelen esetben a Santa Cristináról – származnak, de ugyanazon évjáratban is szüretelték őket. Itt az ideje tehát, hogy elmerüljünk az izgalmas salvadori kávékultúrában, és igaz különlegességekkel kezdjük, vagy éppen zárjuk a napjainkat.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Miteszel Tags:single origin kávékülönlegesség

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Az unión kívüli import élelmiszerek beáramlását hozhatja az agrártámogatások csökkentése
Next Post: Egyszerű tipp, hogy ne fogyjon el a frissítő az ünnepi asztalról

Kapcsolódó anyagaink

  • Tökmagkifli Gasztropress
  • Mit keressünk a címkén? Miteszel
  • Kókusztejes grillezett csirkecomb Gasztropress
  • Egyre erősebb a magyar borászati ágazat Miteszel
  • Sokkoló kampány a cukorbetegség szövődményeiről Gasztropress
  • Tovább folytatódik az együttműködés az RTL népszerű reggeli műsorával Miteszel
2023. szeptember
hKscpsv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
« aug    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Európa legnépszerűbb túramotorja, az NT1100, két feltűnő új fényezést kap jövőre
  • A Skoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot
  • Az EQE szedán és az EQE SUV már különleges kiadású modellként is elérhető, kiterjedt felszereltséggel és vonzó árelőnnyel
  • Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen
  • Forgalomkorlátozás lesz október közepéig az M0-s autóút és az M5-ös autópálya csomópontjában
  • Űrprogramot indít az Elefánt a Budapest Park évadzáróján
  • A rendőrség nevében küldenek SMS-t csalók
  • Elképesztő, de mindössze öt év 6 hónap fogházra ítélték a Viking Sygin tömeggyilkos kaptányát
  • Novák Katalin: “Elon Musk személyében egy új szövetségesünk lett a családok szabadságharcában és a békemisszióban”
  • A játékidő veszélyben
  • Van képünk hozzá (23.09.26.) –  Morgan Super 3
  • Hamarosan a Tesla is Magyarországon gyártja/újrahasznosítja az akkumulátorait? Elon Muskkal találkozott Novák Katalin Texasban
  • Van képünk hozzá (23.09.25.) –  Nikola Tre
  • Verstappen nyerte a Japán Nagydíjat, világbajnok a Red Bull
  • Van képünk hozzá (23.09.24.) –  Abarth 500e
  • A Lego tovább tesztel, de jelenleg lemondott az újrahasznosított műanyagból készített építőkockák gyártásáról
  • Tesztkörúton szereplő, digitális automata központi ütközővel felszerelt vonatot mutatott be a Rail Cargo Hungaria Zrt.
  • 5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Bosch és a Vodafone
  • A Suzuki V-Strom 800DE az „Alpen Masters 2023” tesztgyőztese
  • A laboratóriumi és klinikai tesztek mellett neuropszichológusok játékos tesztekkel vizsgálják a szellemi képességek lehetséges hanyatlását
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Exkluzív Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A születése óta vak Karvai Sándor megszelidítette az Acer ES 5 elektromos rollert
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A plug-in Priusszal is ismerkedtünkToyota Prius
  • Itt kapható Budapest legnagyobb gyrosa Gasztropress
  • Egész Magyarországra kiterjedő étteremválogatást tesz közzé a Michelin Guide Gasztropress
  • Fővárosi vendéglátóhely működését függesztette fel a Nébih Gasztropress
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 díjat Gasztropress
  • A legkedveltebb „túrórudak” Gasztropress
  • Kávé és pogácsa Kinekeszelma
  • Az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.