Rekordszámú nevezés érkezett a Brillante párlatversenyre

    Csaknem ezer mintát küldtek a “Brillante – 2022”  elnevezésű nemzetközi pálinka- és párlatversenyre, a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényére, amelynek a zsűrizése a napokban zajlik – tájékoztatták a szervezők csütörtökön közleményben az MTI-t.

    Magyarországról érkezett a legtöbb 750 minta 103 településről, Romániából 193, Szlovákiából 41, Szerbiából 5 párlatot neveztek.


    Legtöbb párlat az idén ismét szőlő és szőlő eredetű termékekből érkezett (268), ezt követi az év gyümölcse, az alma 112 mintával; a harmadik legtöbb a szilvából érkezett 106 mintával, majd a következő legnépszerűbb kategória a bogyós és vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt.


    Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 118, bérfőzetett párlatból 132 minta, míg magánfőzött párlatból 740 minta érkezett a megmérettetésre.


    A versenyen idén is keresik a legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét.

    Újdonság, hogy több év kihagyás után idén ismét díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.


    Szintén a régi gyakorlat visszatérése, hogy ismét meghirdették a Békés megye pálinkája címet, amelyre a Békés megyében található kereskedelmi főzdék nevezhettek termékeikkel. A díjat elnyerő vállalkozás terméke egy évig viselheti a kitüntető címet, amely azzal is jár, hogy a Békés Megyei Önkormányzat ajándékozási célra ezt a terméket fogja vásárolni.


    A fődíjak mellett champion, azaz kategória győzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.


    Az év gyümölcse ezúttal az alma, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd.


    A beérkezett mintákat 22 fős szakmai zsűri bírálja hazai illetve külföldi pálinkaházak, bérfőzdék főzőmesterei és díjnyertes magánfőzők mellett 100 pontos rendszerben.


    A 22. Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 15-17. között rendezik meg, az eredményhirdetés 16-án, pénteken lesz.