Rekord számú nevező a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen

Minden korábbinál több, 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre, ahol a legjobbaknak járó SynVino-díjakat a mátrai Bárdos és Fia Pincészet, a tokaji Béres Szőlőbirtok, a villányi Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vehette át a szerda esti, siófoki díjátadón.

    Az idei versenyre 331 fehér- és 63 vörösbort, 73 rozét, 2 sillert és 3 pezsgőt neveztek az ország 21 borvidékéről – ismertette Vajda Beáta, a növényvédő szereket, vetőmagokat előállító és forgalmazó Syngenta marketingvezetője.

    Varga Zoltán, a cég kampánymenedzsere azt mondta, több mint száz esztendeje volt utoljára olyan évjárat, amikor a szőlő fakadása és a virágzása közt csupán 30 nap telt el. “Az eredmények azt mutatják, a növényvédelmet irányító szakemberek többsége jól vette az akadályt, hiszen a tavaly 65 ezer hektárról leszüretelt 500 ezer tonnányi szőlőből mintegy 3,5 millió hektoliter bor készült – fogalmazott a szakember. 

    Tavaly 53 ezer hektárról 450 ezer tonna szőlőt szüreteltek, amiből 3 millió hektoliter bor készült. 

    A tavalyi rekordtermés nemcsak mennyiségében, de minőségében is jó évjárat – mondta Nyitrainé Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke. A szőlő- és borágazat az elmúlt években egyértelmű fejlődésen ment keresztül, ami jól lemérhető az idei borversenyen is – tette hozzá. 
 

   A legjobb boroknak járó SynVino-díjat a Bárdos és Fia Pincészet 2018-as Pinot Noir-Cabernet Sauvignon Roséja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os 6 puttonyos Béres Tokaji Aszúja, a Koch Csaba Vin Art Pincészet 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je, valamint a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016-os szürkebarát bora kapta. 

    Nagyarany elismerést két tokaji pincészet vehetett át: a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos Grand Tokaj Tokaji Aszúja és a Tolcsva-Bor-Sajgó Pincészet 2014-es Tokaji 5 puttonyos Aszúja. Ezen kívül 116 arany, 302 ezüst és 118 bronz elismerést osztottak ki a nevezők között. 

    A 2018-as évjáratú borok jól szerepeltek a megmérettetésen, egy a legjobbak közé került, 48 pedig aranyérmet kapott. A verseny legrégebbi évjáratú bora a tokaji Csubák Családi Pincészet 2000-es 6 puttonyos aszúja is aranyérmes lett.