Prémium minőségű tej termelésére képes állatállományt tenyésztene ki a Bóly Zrt.

    Prémium minőségű tej termelésére alkalmas szarvasmarha-állomány tenyésztéstechnológiájának kifejlesztésén dolgozik a Bóly Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa csaknem 800 millió forintos kormányzati támogatással.

    A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt. MTI-hez eljutatott közleménye szerint a támogatás révén a következő három évben ipari A2 tej termelésének fejlesztését tervezik molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközök alkalmazásával.


    A közel 600 főt foglalkoztató Bóly Zrt. az MTI érdeklődésére közölte: olyan új, üzletileg hasznosítható tenyészállatok, szaporítóanyagok és nyerstej előállítása válik lehetővé a programmal, amelyek a jövőben elősegíthetik az árbevétel és a jövedelmezőség növelését, így a vállalat további fejlődését és a munkahelyek megőrzését.

    A közlemény szerint az elmúlt években jelentősen felértékelődött, s egyre nő a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt. Ilyen az úgynevezett A2-tej is, és az ilyen tejet fogyasztók között ritkább a szív- és érrendszeri betegségek és az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása.

    A részletek kapcsán közölték, hogy meghatározzák azokat az állattartási és -tenyésztési technológiákat is, amelyek alkalmazásával a nagy dominanciájú géneket hordozó, kiváló teljesítményű donoregyedektől innovatív eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítanak elő a Bóly Zrt. állományában.


    A MATE Kaposvári Campusának a pályázat kidolgozásában résztvevő kutatócsoportja olyan újszerű technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a minőségi élelmiszer-alapanyagok termelését kódoló gének feltérképezését és a szelektált tulajdonságokkal rendelkező embriók laboratóriumi körülmények között történő előállítását.

    A szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstenyésztéssel és tejelő szarvasmarhák tenyésztésével, valamint a vadgazdálkodással foglalkozó társaság 2020-ban 22,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 966 millió forintos eredményt ért el, míg egy évvel korábban 24,3 milliárd forintos bevételre és 81,4 millió forintos profitra tett szert.