Pff… Vegánoknak is érdekes lehet az új hentesvetélkedő


Az ősi mesterség legjobbjai a HISTORY új műsorán csapnak össze

Rendszeresen hallunk történeteket vegánná vált hentesekről – ám ennek a fordítottja is egyre gyakrabban fordul elő. Az igazi hentes munkájának ugyanis az állatok tisztelete is fontos része – ellentétben a nagyüzemi élelmiszeriparral. Erre tanít többek között a HISTORY új sorozata, a The Butcher: Hentesek harca.

Hentesnek lenni első pillantásra nem vegánoknak vagy vegetáriánusoknak való szakma, sőt, olykor olyan hentesekről is olvashatunk, akik munkájuk során válnak a húsmentes életmód hívévé. Az elmúlt másfél évtizedben azonban egy ezzel ellentétes trend is megfigyelhető volt az Egyesült Államokban. Az amerikai sajtó egyre több olyan hentesről számol be, akik a vegán vagy vegetáriánus életmódot hátrahagyva vágtak bele a húsfeldolgozásba.

Azért lettek hentesek, amiért korábban elutasították a húsevést: az állatok tisztelete miatt. Míg a keményvonalas állatvédők szerint egy állatnak sem szabad elpusztulnia emberi élvezetek miatt, ők úgy gondolják, hogy a hentesmesterség életben tartása az igazi alternatívája az állatokat gyakran kegyetlen körülmények között tartó, az erőforrásokkal pazarló, óriási ökológiai lábnyomot hagyó nagyüzemi állattartásnak és élelmiszeriparnak. Ők alkotják az „etikus hentesek” közösségét, akik szabadon és jó körülmények között tartott, természetes takarmányon nevelt állatokat vásárolnak helyi gazdálkodóktól, és azokat humánus módon vágják le és dolgozzák fel. És ha drágábban is értékesítik a végterméket, vásárlóik jobban járnak, ha valamivel kevesebb, de jobb minőségű és egészségesebb húst fogyasztanak.

Hasonló elveket valló hentesek alkotják a zsűrit és a mezőnyt a The Butcher: Hentesek harca című vetélkedőben is. A HISTORY műsora nemcsak látványos show, de egyúttal tisztelgés a hentesek ősi, de a nagyüzemi élelmiszeripar miatt lassan eltűnő mestersége előtt.

A sorozat epizódjaiban négy-négy hentesmester száll versenybe egymással éles késsel és egyedülálló tudással. Közben olyan feladatokat kell megoldaniuk, mint egy bölény felbontása az amerikai indiánok által használt tomahawkkal vagy azonos súlyú hússzeletek előállítása mérleg nélkül. Akik nem esznek húst, megtudhatják a műsorból, hogy egy igazi hentes számára alapvető a tányérunkra kerülő állatok tisztelete. Akik pedig esznek, de nem tudják, hogyan lesz egy levágott marhából ízlésesen steakszelet, betekintést nyerhetnek e nagy tudást igénylő és nem ritkán veszélyes szakma rejtelmeibe és történetelmébe.